Tužna priča čoveka koji je od “novog Zidana” postao sinonim za propalu karijeru, a njegovo ime svi znate!

0
255497
Foto: www.premierleague.com

Teško je kada čitav život vučete neki teret sa sobom i kada je ispred vas postavljen najviši stepenik očekivanja za koji apsolutno niste spremni. Fudbalski svet nije uvek lep i brižan, a tome će vam najbolje posvedočiti dobro poznato ime svim ljubiteljima engleskog fudbala – Samir Nasri.

Nekada apostrofiran i najavljivan kao “sledeći Zidan”, ovaj vezni fudbaler je nedavno završio svoju turbulentnu karijeru, a tek mu je četiri godine preko tridesete. Već sa 19 je debitovao za reprezentaciju Francuske, kada je asistirao svom kolegi Karimu Benzemi za jedini pogodak na tadašnjem meču. Pogledajte samo gde je sada Benzema i kako igra za svoj klub i nacionalnu selekciju, dok je Samir “okačio kopačke o klin” kao gotovo potpuno zaboravljena ličnost u svetu fudbala.

Posedovao je ogroman talenat, ali nije ostvario ni delić onoga što je mogao. Šesnaest godina profesionalnog fudbala u kojima je promenio veliki broj timova, a navijači i ljubitelji ovog sporta će ga najviše pamtiti po nastupima iz Marseja, Arsenala i Mančester Sitija. Postoji i jedan poprilično začuđujuć podatak, on će vam dodatno opisati koliko je Nasrijeva karijera krenula silaznom putanjom, a glasi ovako: samo 44 zabeležena nastupa u poslednjih pet godina bavljenja fudbalom. U taj period ukljućujemo boravak u Sevilji, Antalijasporu, Vest Hemu i Anderlehtu, a uz to vredi napomenuti i kaznu koji je zadobio zbog tzv. dopinga. Zaista tužan kraj za nekada jednog od najperspektivnijih fudbalera na kontinentu.

Foto: www.premierleague.com

Na Velodromu su mu čak i dodelili nadimak “Mali Princ”. A povod za poređenje sa velikim Zinedinom bila je i činjenica da dolaze iz istog grada. Vizija, tehnika i fenomenalan pregled igre su bili faktori koji su Nasrija predstavili navijačima kao fudbalskog čarobnjaka. Ruku na srce, pojedini potezi su mu zaista i izgledali tako.

Kada vas veliki Arsen Venger poželi u svom klubu, onda znate da ste sigurno na pravom putu. Legendarni stručnjak i
Samirov zemljak ga je doveo u Arsenal 2008. godine za cifru od oko 12 miliona funti. Veznjak je nastavio da napreduje
i poboljšava svoju igru, ali je ubrzo usledio njegov rastanak i odlazak sa Emirata, a ponajviše je na to uticao Geri Nevil,
bivši fudbaler Junajteda, koji je Nasrija nazivao “uljezom i crvom” Arsenala. To je izdejstvovalo njegov prelazak na Etihad.

Prve sezone je u redovima “Građana” bio jedan od ključnih igrača, osvojivši titulu prvaka sa svojim saigračima pod Robertom
Manćinijem u legendarnoj završnici prvenstva koju je odlučio gol Serhija Aguera u nadoknadi vremena. Nakon toga, umesto u sam vrh sporta, Nasrijeva karijera započela je vrtoglavo da se gasi, naprosto neobjašnjivo. Sve je kulminiralo kaznom zbog korišćenja
nedozvoljenih supstanci nakon kratkog perioda u Antalijasporu. Pokušaj da oživi svoju karijeru na Ostrvu sprečila je užasna povreda, koja ga je brzo ponovo poslala korak nazad, u Anderleht. Ispostaviće se da je to i poslednja stranica Nasrijeve karijere.

Što se reprezentativne karijere tiče, ona se završila tvitom njegove devojke, koja je oštro oplela 2014. godine po fudbalskom savezu Francuske i ujedno opsovala Didijera Dešama. Nakon toga, njen suprug više nikada nije obukao dres “Galskih petlova”. Bilo je tu i brojnih sukoba sa saigračima, poput čuvene svađe sa Galasom i prepirke sa Anrijem.

Nasri će sada raditi kao stručni konsultant na jednoj francuskoj televiziji, ali je izjavio da uskoro želi da se oproba i u trenerskom poslu. Od najtalentovanijeg klinca u zemlji do potpuno zaboravljenog veterana – Samir Nasri…

SRBIJA – AZERBEJDŽAN 1-1 (1.51)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here