Tri najskuplja Engleza u istoriji, a sva trojica su mogla da zaigraju za Irsku!

0
180
foto: screenshot

Irci su ponosan naraod, koji teško priznaje svoje greške. Mada, teško da se ovako nešto može uvrstiti kao njihova greška. Jer su sva tri igrača izabrala Englesku pre njih. Činjenica je ipak da je Irska mogla da ima neke od najskupljih fudbalera u svojoj reprezentaciji.

Tri najskuplja Engleza u istoriji fudbala su Deklan Rajs, Džek Griliš i Džud Belingem. Sva tri igrača su mogla bez ikakvih problema da nose dres irskog nacionalnog tima ali se to ipak nije dogodilo.

Sada već bivši kapiten Vest Hema, Deklan Rajs, je 2018. godine odigrao tri seniorske utakmice za republiku Irsku. To su bili nezvanični prijateljski mečevi, te je igrač i dalje imao mogućnost da promeni reprezentaciju. Deda i baba sa očeve strane su poreklom iz Korka te je preko toga Rajs imao pravo nastupa za ovu ostrvsku državu. Irci su se spremali da grade svoj tim oko njega kada je stiglo obaveštenje o Deklanovoj odluci gde je on izabrao Englesku. Nedugo nakon toga je igrao svih sedam mečeva za Engleze na Evropskom prvenstvu.

Sudbina Džuda Belingema je takođe mogla drugačije da se odvije. Njegov otac, Mark, je otkrio kako je takođe preko babe mogao da nastupa za Irsku. Real Madrid je za ovog momka nedavno izdvojio 88,5 miliona funti a ova suma bi mogla da ide do 115 miliona funti uz razne bonuse. Ipak, umesto da Džud zaigra za Irce, upravo je protiv njih debitovao u dresu Gordog Albiona gde su Englezi slavili sa 3-0.

foto: screenshot

Treći igrač koji je takođe imao pravo nastupa je “čovek od 100 miliona”, Džek Griliš. Dvadesetsedmogodišnjak je igrao za mlađe selekcije Irske i imao je korene i sa očeve i sa majčine strane iz ove države. Međutim, Džek se odlučio da promeni reprezentaciju kada je stigao do U21 nivoa.

Legendarni trener, Martin O’Nil, je imao priliku da sarađuje i sa Grilišom i sa Rajsom u mlađim kategorijama Irske pre nego što su doneli odluku da zaigraju za tim Gereta Sautgejta. O’Nil je zato probao da objasni zašto ovaj duo nikada nije zaigrao za seniorski nacionalni tim u takmičarskom meču.

Pre svega, ne možete da prevarite igrača da igra za nacionalni tim. On (Rajs) je odigrao tri prijateljske utakmice i odigrao je sjajno ali prosto, Deklan Rajs je želeo da igra za Englesku. Rođen je u Engleskoj. Ne možete da ga dovedete na internacionalni meč, takmičarski meč i gde kada odigraju minut automatski daju do znanja da će igrati za tu reprezentaciju. Ne možete da prevarite ljude da igraju te utakmice, niti da ih naterate – izjavio je nekadašnji selektor Irske.

Martin je rekao i kako je isti slučaj bio i sa Džekom Grilišom.

Džek Griliš je bio isti takav. U ranoj fazi je igrao internacionalne utakmice za mlađe kategorije i voleo je to. Međutim, kada je došlo vreme da izabere, doneo je odluku zajedno sa svojim ocem koji je takođe Englez kao i Džek. Možete da se vraćate na njihove pretke i nasledstvo ali to je ono što su oni želeli i ne mogu da im zabranim to – rekao je O’Nil.

Koga nema, bez njega se mora i može. Teško da Irci tuguju za ovim igračima. Ipak su zaigrali za njihove rivale na kraju. Mada, sigurno bi Irskoj bilo bolje sa ovim trio u startnoj postavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here