Toni “bez filtera” – Kladio sam se!

0
4126
foto: brentfordfc.com

Napadač Brentforda, Ajvan Toni, se oglasio po prvi put nakon što je suspendovan od strane Fudbalske Asocijacije. Englez je optužen za 232 prekršaja kada je u pitanju sportsko klađenje u periodu od 2017. do 2021. godine.

Optužbe su po prvi put objavljene pred Svetsko prventsvo prošle godine. Upravo to je verovatno i koštalo Tonija nastupa na Mundijalu jer se on našao na prvobitnom spisku Gereta Sautgejta.

Nakon toga je normalno nastavio sezonu sa Brentfordom do maja 2023. godine kada je i zvanično kažnjen suspenzijom od osam meseci i novčanom kaznom od 50 hiljada funti.

FA je objavila kompletan zapisnik gde je Ajvan prvobitno otpužen za 262 prekršaja ali je 30 optužbi povučeno. Dužina kazne je trebalo da bude 15 meseci ali nakon što je Toni priznao krivicu i nakon što je dijagnoza utvrdila da je zavistan od klađenja, kazna je smanjena na osam meseci.

Toni je navodno imao 29 opklada koje su uključivale njegovu ekipu, uključujući i 13 opklada da će njegova ekipa izgubiti na sedam različitih mečeva. 11 od tih 13 je bilo protiv Njukasla, njegovog tadašnjeg matičnog kluba.

Nakon što je suspendovan, Toni se oglasio na Tviteru gde je najavio da će ispričati svoju stranu priče.

Pričaću uskoro bez filtera – kratak je bio Toni.

To se konačno i desilo u podkastu “Diary of a CEO” koji vodi Stiven Bartlet. Toni je govorio raznim temama u svojoj karijeri ali je naravno najviše pažnje privukao “skandal oko klađenja”.

  • To nije bilo nameštanje mečeva. Iako sam siguran da postoje vesti na portalima koje su mediji tako preneli. FA je želela informacije od 2015. godine pa na dalje. Nisam imao telefon koji sam imao tada da im dam, ali sam želeo da sarađujem – započeo je Toni priču.
  • Klub me je prvo pozvao na razgovor i saopštio mi da su u kontaktu sa Fudbalskom Asocijacijom i da bi želeli da razgovaraju sa mnom. Rekao sam im da to nije problem. Zatim su me pitali “Da li si se kladio tokom svog perioda u Brentfordu i da li si se kladio na fudbal?” Na šta sam ja odgovorio da nisam. Nakon toga su mi rekli da ne brišem ništa iz svog telefona jer FA ima način da vrati sve obrisane poruke. Na razgovoru sa Fudbalskom Asocijacijom su me pitali za neke stvari od pre sedam ili osam godina. Ogromna količina informacija je bačena pred mene odjednom i moji odgovori su uglavnom bili “Ne mogu da se setim”. Mislim da sam bio tamo pet sati – rekao je Toni.

Zatim je objasnio kako u tom trenutku nije slagao, već da se nije sećao gotovo ničega što je Fudbalska Asocijacija stavila pred njega kao dokaze.

  • Nisam slagao, samo prosto nisam mogao da se setim sve dok nisu dali određene dokaze koji su mi osvežili pamćenje. Sarađivao sam sve vreme i rekao istinu o svemu. Kladio sam se na sebe da ću postići gol ali nije kao da sam se kladio da ću se zakucati u nekoga i dobiti žuti karton – izjavio je igrač Brentforda.
  • Među 232 opklade su neke i kojih se ne sećam da sam ih stavio. Ipak, preuzeo sam odgovornost jer sam želeo da se proces što pre završi jer nisam želeo da ovako nešto visi nada mnom i remeti koncentraciju na moju karijeru – objasnio je Toni.

Podsetimo se, FA strogo zabranjuje igračima iz Premijer lige, Engleske Fudbalske Lige (EFL) i Nacionalne lige da se klade na fudbalske mečeve.

Ajvan Toni je suspendovan sa treninga do 17. septembra, kada će se priključiti ekipi Tomasa Franka a njegov povratak na premijerligaške teren možemo očekivati tek nakon 16. januara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here