Tamna strana engleskog fudbala

0
407
foto: twitter/@premierleague

“Od 1,5 miliona dečaka koji igraju fudbal u Engleskoj, samo njih 180 uspe da u bilo kom trenutku u svojoj karijeri oseti terene Premijer lige. To je uspešnost od 0,012 posto.” Ovo su reči koje možete pročitati u knjizi novinara Majkla Kalvina “No Hunger in Paradise”. Zaista neverovatna statistika.

Za sve dobre stvari u životu, mora biti i loših. Ako ste ikada mislili da samo kod nas postoje stvari poput korupcije, maltretiranja i zlostavljanja na putu da postanete profesionalni fudbaler, prevarili ste se.

Majkl navodi kako to ne postoji samo na top nivou, već i u nižim rangovima engleskog fudbala, preko akademija pa sve do školica fudbala! Tokom istraživanja za ovu knjigu, ovaj novinar je pričao sa puno skauta i trenera iz sveta fudbala i otkrio je neke zaista zabrinjavajuće priče.

LIVERPUL – BARNLI D3+ (1.96)

Želeo sam da razumem snagu tog sna koji ih vuče da postanu fudbaleri. Ono što sam brzo shvatio tokom svog istraživanja jeste da bih mogao da napišem još pet knjiga na ovu temu. Svet se menja neverovatnom brzinom. Ono što je nekada bio problem u seniorskom fudbalu (novac i pohlepa) sada postaje problem već na nivou akademije. Ovo govorim kao profesionalni posmatrač ali i kao otac deteta koje je prošlo kroz sistem. Tu postoje neke stvari koje se dešavaju i koje se tolerišu a upravo to ne bi trebalo da se dešava a kamoli da se toleriše – govorio je Majkl.

Kalvin je zatim ispričao priču vezanu trening svog sina i ono što se dogodilo ostavilo ga je bez teksta.

Vodio sam sina na trening na jednoj fudbalskoj akademiji i jedan od dečaka je tog dana otpušten iz omladinske ekipe. Dok je prelazio parking primetio sam njegovog poprilično ljutog oca kako ga čeka. Ipak, ono što je ostavili još jači utisak na mene jeste lice dečaka koji je bio poprilično utučen i dok su odlazili video sam lice dečaka na zadnjem sedištu. Izgledalo je kao da mu se čitav svet raspao. Zapitao sam se “Šta dobro može da izađe iz ovoga? Šta fudbal radi našoj deci?”. Ovo je stvar o kojoj mora da se priča. – rekao je.

foto: twitter/@premierleague

Takođe u ovoj knjizi ima još gomila bizarnih primera, poput toga da roditelji često provlače agente u trening komplekse tajno kako bi videli njihovu decu. Upravo ti agenti, klubovi pa čak i roditelji često vide svoju decu kao novčanice a ne kao ranjiva živa bića koja se još razvijaju. Upravo ta živa bića, ti momci često nisu tretirani tako već samo kao broj u svesci.

Sa time se složio i selektor engleske reprezentacije, Geret Sautgejt. On je stao na Kalvinovu stranu i pričao o tim problemima.

Mislim da je logično da ne znamo da li će dete iz U16 tima imati karijeru. Ljudi govore ” 8, 9, 10, 14 taj će biti profesionalac”. To je ludost, ne možete to da radite. Mislim da ne govorimo dovoljno o tome koliko je fudbal postao težak deci koja ga treniraju. To je užasan svet – govorio Sautgejt u Kalvinojoj knjizi.

ASTON VILA – NJUKASL GG3+ (2.12)

Ova knjiga je dočekala da se i na osnovu nje snimi dokumentarac pre nekoliko godina. Pod istim nazivom, Majkl je uradio dokumentarni film u kome je pričao sa mnogim poznatim fudbalerima, trenerima i ostalim ljudima iz sveta fudbala. Među njima našli su se Geret Sautgejt, Arsen Venger, Stiven Džerard, Džo Barton i mnogi drugi.

U slučaju da niste pogledali, film je za svaku preporuku. Majkl se baš dobro pozabavio svim problemima omladinskog fubala. Nekako se čini da je, uprkos tome što priča isključivo o problemima u engleskom fudbalu, pokrio i probleme našeg fudbala. Daleko od toga da je naš jedini problem to što deca dobijaju par hiljada evra kao platu sa 17-18 godina. Ali kada se neko tako mlad dokopa velikog novca, ko još razmišlja o fudbalu nakon toga…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here