Šta sve (ne) valja u Arsenalu?

0
541
Foto: www.arsenal.com

“Zašto se čudite, pa to je Arsenal…”, jedini je adekvatan komentar na ono što smo sinoć mogli da vidimo u meču koji je otvorio novu sezonu Premijer lige, meču u kojem je novopečeni član elite, Brentford, na svom terenu osvojio sva tri boda u pobedi od 2:0 nad Tobdžijama.

Nismo ovde da bismo se bavili suvoparnom analizom igre i taktike, ali svakako da nije potreban visok nivo stručnosti i ništa više od elementarnog poznavanja fudbalske igre kako biste ovakvu partiju Artetinih izabranika okarakterisali kao bezvoljnu, lošu, ukratko rečeno – standardnu i ustaljenu u prethodnom periodu.

Arsenal više nije respektabilna ekipa čak ni po imenima, a ambicije i optimizam koji su posedovali njihovi navijači (ukoliko ih je i bilo) pred novu sezonu, brzo su nestali bez traga i glasa. Leno pravi konstantne greške u istim aspektima igre, na momente izgleda kao da mu je “zenit” karijere predstavljao angažman u Bajeru iz Leverkuzena, te da nije dorastao da brani na ovakvom nivou. Džaka se redovno spuštao ka zadnjoj liniji svog tima, u pokušajima da kreira igru i započinje akcije svog tima, ali se sve to i završilo samo na pokušajima. Stiče se i utisak da je broj lopti upućenih prema Tirniju premašio granicu očekivanog, te da se sbe nekako svodilo na pokušaje da se iz centaršuteva Škota uradi nešto u kaznenom prostoru Brentforda. Arsenalu su potrebna pojačanja, i to ne jedno, ne dva, nego mnogo više. Primarni cilj bi svakako trebalo da bude dovođenje “kreativca”, što bi uskoro(makar na papiru) trebalo da se obezbedi dolaskom Odegara, koji je veoma blizu ponovnog angažmana na Emiratima. Svetla tačka meča svakako je bio mladi Emil Smit Rou, koji je, po ko zna koji put, pokazao da će biti pravi “dragulj” i nosilac ekipe u narednom periodu.

Naravno, iznad svega, treba čestitati momcima Tomasa Frenka, koji su odigrali jednu borbenu i disciplinovanu utakmicu, te u svom debitantskom nastupu osvojili “čitav plen”. Dobro su proučili mane svog protivnika, dobili bezbroj kako vazdušnih, tako i duela “na zemlji”. Pored toga, gotovo konstantno su pokušavali, a neretko i uspevali, da ozbiljno zaprete iz (polu)kontri. Ono što im je bio glavni cilj jeste da iskoriste prilike koje im se ukažu, odnosno da ostvare visok procenat konverzije šuteva, što su u ogromnoj meri i učinili.

Foto: Twitter/@BrentfordFC

Arsenal će u svojoj narednoj utakmici dočekati ekipu Čelsija, u derbiju drugog kola, dok će Brentford gostovati sa Selhust Parku, gde će ih dočekati Zaha i kompanija. Mečevi su na programu već za sedam dana.

Šta vi kažete? Kakav utisak je utakmica ostavila na vas?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here