Sećate se ono kad je Vejn Runi bio voditelj rijaliti programa?

0
510
Foto: Twitter/@ManUtd

Naravno da su nam misli ponajviše okupirane fudbalskim stvarima, najčešće pamtimo igrače po njihovim lepim potezima na terenu, uspesima u karijeri i mnogim drugim lepim stvarima. Međutim, tu su i one neki, za nijansu drugačiji momenti, od ovih koje smo naveli u prošloj rečenici – neki igrači su bili poznati po prljavim startovima, neki po brojnim izlascima i glupostima koje su radili van terena, a Vejn Runi, pa, Vejn je zapravo bio voditelj jednog rijaliti programa. Da, dobro ste pročitali.

Zaboravimo na trenutak na sve golove, uspehe i brilijantne fudbalske momente u karijeri Vejna Runija, jer ćemo se danas kratko osvrnuti na njegovu karijeru televizijskog voditelja, koja je bila poprilično propraćena u svoje vreme. Danas, pregršt bivših fudbalera i velikih igrača radi na televiziji, ponajviše u ulozi stručnog konsultanta. Roj Kin, Džejmi Karager, Geri Nevil, Mika Ričards i drugi, ima ih baš mnogo. Piter Krauč je čak pokrenuo i sopstveni televizijski šou, koji se bavio analizom utakmica na Evropskom prvenstvu 2020. godine. Kao što smo već rekli, ovakve stvari se najčešće događaju po završetku profesionalne karijere, ali u slučaju Runija, njegovi prvi koraci na televiziji su počeli veoma rano.

Bila je to 2008. godina, a još uvek mladi i perspektivni Vejn je upravo pomogao ekipi Mančester Junajteda da osvoji Premijer ligu i Ligu šampiona, postigavši 32 pogotka na 43 nastupa u sezoni. Otprilike u isto vreme, kompanija Koka-kola je želela da promoviše svoj novi proizvod, tzv. “kolu zero”, a za to im je bila potrebna neka javna ličnost. Organizovan je rijaliti šou program koji je okupio brojne mlade fudbalere, a onaj koji se pokaže kao najbolji, dobiće ulogu. Nakon što je Kristijano Ronaldo glatko odbio poziv Koka-kole, iz kompanije su kontaktirali njegovog saigrača, Vejna Runija, koji se ubrzo našao na zvaničnom posteru rijalitija. Iako do tog momenta nije imao kontakta sa televizijskim poslovima, Englez je bio gotovo idealna osoba za ovaj posao.

Šou se zvao “Street striker”, a u pitanju je bilo igranje tzv. uličnog fudbala, koji je Runiju bio i te kako dobro poznat još od ranog detinjstva. Vejn je bio voditelj i pred njim su se mladi fudbaleri pokazivali, a bilo ih je baš mnogo. Bilo je tu i mnogo poligona, raznih izazova i takmičenja, u kojima su učesnici odmeravali snage. I sve to pred zvezdom Mančester Junajteda, Vejnom Runijem. Kada budete videli fotku, verovatno će vam se javiti nostalgija za ovim periodom, pre svega zbog načina oblačenja koji je tada bio popularan. Doduše, i dan-danas postoje komentari koji govore u prilog tome da je sam razgovor između mladih fudbalera, kao i generalno komunikacija između aktera rijalitija, delovala pomalo neprofesionalno i veštački, ali je opet “Street stiker” dosegao veliku popularnost.

Uz sve to, ako se pitate kako je Runi smeo da radi ovaj posao uporedo uz igranje elitnog fudbala, Ser Aleks Ferguson i čelnici kluba su mu zapravo to lično i dozvolili. Zamislite danas predsednika nekog kluba, npr. Levija, kako dan ili dva pred važnu utakmicu Totenhema pušta Harija Kejna da dribla između čunjeva i gađa u kantu za smeće koja predstavlja improvizovani gol? Ne možete nikako, zar ne? Pobednik prve sezone je bio Trevis Bekford, koji je kao nagradu dobio bocu zlatne koka-kole, kao i putovanje na trening kamp u Brazilu. Procenjuje se da je gledanost ovog rijaliti programa išla i do čak 600.000 pregleda po epizodi, gotovo svi mladi momci su bili fascinirani ovakvim formatom i želeli su da učestvuju.

Naravno, već naredne godine, a tek one tamo, budžet je bio sve manji i ovaj šou je postepeno propadao. Sa Runijem je sponzorstvo raskinuto, ali će ovaj legendarni napadač zauvek ostati upamćen i kao televizijski voditelj, a ne samo fudbaler.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here