Derbi Eseksa sa ogromnim ulogom: Samo jedan će se spasiti

0
690
kočester junajted
Photo: southendunited.co.uk

Ogroman ulog. Sve će prštati na jugoistoku Engleske.

Kolčester i Sautend. Dva najveća i ljuta rivala večeras igraju meč koji ne vredi samo šest boda, već mnogo više od toga.

Jedni su 22. na tabeli Lige 2, samo mesto iznad zone ispadanja, ovi drugi, zauzimaju 23. poziciju, onu prvu ispod crte. Razdvaja ih šest poena.

Sredinom 2000-ih godina oba tima bila su u Čempionšipu. Samo rang ispod Premijer lige. Ipak, loši potezi uprava jednih i drugih i finansijski problemi doveli su do ispadanja u Ligu 1, a kasnije i u Ligu 2. Sada se timovi iz dva najveća grada u Eseksu bore za goli život u poslednjem rangu profesionalnog fudbala.

Ova sezona je veoma turbulentna za oba tima. Kolčester, koji je prošle godine bio učesnik plej-ofa, smanjio je troškove pred start sezone, zbog posledica korona virusa, te je veliki broj igrača, zajedno sa menadžerom, otišao. Stiv Bol sa znatnom slabijom ekipom nije uspeo da ponovi rezultate, te je smenjen. Postavljen je Vejn Braun koji je bio privremeno rešenje samo mesec dana, nakon čega je i on smenjen, pa je došao Hajden Malins da vodi ekipu do kraja sezone. Takođe kao privremeno rešenje.


Colchester United – Southend United 3+ – Neka pršti na sve strane


Sautend, sa druge strane, ispao je iz Lige 1, ali problemi van terena u vidu dugova, transfer embarga i limitiranih finansija napravili su igrački kadar koji je poprilično limitiran i za koji se od starta znalo da će biti ozbiljan kandidat za ispadanja iz lige. Ipak, to što samo dva tima ispadaju iz Lige 2, davalo je neku dozu nade navijačima da će se možda naći dva tima koja će imati slabiju sezonu od njih. Jedan se našao, to je Grimzbi, ali drugi ne. Mark Moleslej je pred start sezone napustio Vejmut i preuzeo najteži posao u Engleskoj, Došao je u Sautend da sa njima pokuša nemoguće. Držali su se dobro. Problem je bio u velikom broju remija. Kada god bi imali šansu da se priključe sigurnoj zoni oni bi odigrali nerešeno. Moleslej je pre nekoliko nedelja dobio otkaz i iz Indije je došao Fil Braun da vadi kestenje iz vatre i da pokuša u još težoj misiji od njegovog prethodnika.

Braunu je ovo drugi mandat u Sautendu. U prethodnom ih je uveo iz Lige 2 u Ligu 1. Sam Braun je izjavio pre večerašnje utakmice da je ovo najveći meč od kada je u Sautendu i da je ovo verovatno i najveća utakmica u istoriji kluba. Sautend je, jednostvno, ne sme izgubiti. Poraz bi ih poslao u Nacionalnu ligu. Po prvi put posle 100 godina bili bi van prva četiri ranga engleskog fudbala.

Na meni je da skinem pritisak sa ove grupe mladih momaka i da ga držim na mojim ramenima ukoliko je to potrebno. Izjavio je Braun pre meča. Ovo je utakmica koja vredi šest poena. Najveća od kada sam u Sautendu i verovatno najveća u istoriji kluba.

fil braun
Photo: southendunited.co.uk

Sautend ni pobedom nije siguran, ali bi prišao na tri boda tri kola pre kraja i sve bi bilo otvoreno.

Sa druge strane, Kolčester je pre nekoliko dana upisao veoma važnu pobedu protiv Volsola, zato večeras ulaze mnogo rasterećeniji. Na njihovoj strani je bodovna prednost koja iznosi šest poena i bolja gol-razlika, što je veoma bitno ukoliko su timovi izjednačeni po broju bodova. Plavi nisu igrali u petom rangu pune tri decenije.

Utakmica za goli život. Tako su je opisali mediji u Eseksu. Nijedan od ova dva kluba ne želi ispadanje u Nacionalnu ligu. Propadanje u ne ligaški fudbal zna da ubije klubove. Imamo primere Darlingtona, Hereforda, Rašdena i Čestera koji su se ugasili ispadanjem iz Lige 2. Torki je prolazio kroz probleme, dok Stokport i Jork još uvek ne uspevaju da se iščupaju iz kandži Nacionalne lige. Ispadanje u niži rang, neminovno, dovodi do pada u poseti. Zbog toga strada lokalna ekonomija. Posebno se to odnosi na Sautend, čiji se stadion Ruts Hol nalazi u centru grada i okružen je pabovima, restoranima, brzom hranom, marketima. Kolčesterov je poprilično van grada.

Oba kluba se muče finansijski. Ispadanje bi bilo katastrofalno za oba tima. Večeras nije samo rivalstvo i prestiž u pitanju – večeras je borba za preživljavanje.

Kada su se sastali u oktobru, u manje važnom Čekatrejd kupu, Sautend je poražen sa 6:1 i navijači su duboko u noć čekali autobus na ulazu u stadion. Nisu dozvolili prolaz i gađali su igrače jajima. Možete misliti kakva bi reakcija bila večeras posle eventualnog poraza u meču godine, bolje reći istorije.

Derbi Eseksa nije nikada imao ovako veliki značaj, za igrače, klubove, navijače… za najveća dva grada u Eseksu.

Photo: Screenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here