Ostvarenje sna: Od šeste lige do debija na Enfildu u Ligi šampiona

0
1676
ris vilijams
Photo: Twitter/khfcofficial

Fudbal piše bajke. Navikli smo na to. Zbog toga ga i volimo, jer je sve moguće i mnogi snovi se ostvaruju. Samo treba verovati u sebe i sve će doći. Pre ili kasnije.

Jedan 19 godišnjak verovatno nije mogao ni da zamisli šta će mu se sve dogoditi za manje od godinu dana.

Prošle godine u ovo vreme bio je u Nacionalnoj ligi sever, polu profesionalnom rangu engleskog fudbala. Prošle nedelje upisao je debi u Ligi šampiona ulaskom u finišu meča protiv Ajaksa, dok je juče odigrao prve minute na Enfildu, doduše praznom, kada je zamenio Fabinja i proveo na terenu 60 minuta u srcu odbrane Liverpula. I ono najvažnije – sačuvao je mrežu svom timu.

Photo: Twitter/LFC

Ris Vilijams je momak o kome pišemo. Pridružio se akademiji Liverpula sa 10 godina i prošle godine bio je deo mladog tima Liverpula koji je osvojio FA kup. U Klopovoj mašineriji nije imao čemu da se nada kada govorimo o prostoru za igru, te je otišao u šestu ligu na pozajmicu. Džon Pemberton, tadašnji menadžer Kiderminster Herijersa, izrazio je veliku želju da ga potpiše i Ris Vilijams je u avgustu stigao na Egboro stadion na pozajmicu do januara.

Bio je standardan u Kiderminsteru, igrao je dobro, i pozajmica je u januaru produžena do kraja sezone, koja je kasnije prekinuta u martu. Odigrao je 29 utakmica za Herijerse, ali kaže da je bio nervozan kada je dobio priliku da igra u seniorskom timu.

Plan je bio da odem negde na pozajmicu u mojoj prvoj profesionalnoj godini. Bio sam otvoren za sve opcije, ali sam bio nervozan što ulazim u seniorski fudbal. Znao sam da će biti drugačije od igranja za tim do 18 ili 23 godine, ali sam bio uzbuđen. Prilagoditi se promeni intenziteta bilo je najteže. Sećam se prve utakmice protiv Lemingtona gde sam napravio grešku. Šef mi je prišao posle utakmice i rekao mi je da ima poverenje u mene. To vam daje dozu samopouzdanja i sigurnosti i iz utakmice u utakmicu sam bio sve bolji.


Bornmut – Bristol Siti – 3+ – Golovi na jugu Engleske!


Manje od godinu dana kasnije, usled nekoliko povreda u poslednjoj liniji Liverpula, ukazala mu se prilika da odigra sat vremena na Enfildu u Ligi šampiona. Grehota je što nije bilo publike. Upotpunila bi njegov debi, koji je ionako bio odličan. Stizale su pohvale sa svih strana. Lepe reči uputio je i Piter Krauč, a kako šampion Engleske ima probleme sa izostancima u odbrani, Ris Vilijams će sigurno imati još prostora za nove minute.

Moram da pohvalim Risa Vilijamsa večeras. Ušao je u nezgodnom trenutku i odigrao je bez greške.

Izjavio je nekadašnji napadač Liverpula.

Pre godinu dana igrao je po šestoligaškim stadionima, sa polu profesionalcima. Godinu dana kasnije debitovao je u Ligi šampiona i zaigrao na Enfildu. Nismo sigurnoi da bi verovao da mu je neko ovo rekao pre 365 dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here