Kladionice sponzorišu skoro polovinu premijerligaša

0
836
njukasl i vest hem
Photo: Twitter/WestHam

Premijer liga je najpopularnije fudbalsko takmičenje na svetu. Kao takva privlači i mnoge sponzore koji se utrkuju da stave svoj logo na dres nekog tima iz najjačeg engleskog takmičenja.

Danas je na društvenim mrežama osvanula lista sponzorskih ugovora svih premijerligaša za sezonu 2020/21 i ono što je bilo karakteristično za prošle sezone, nije se promenilo ni ove. Skoro polovinu klubova sponzoriše firma iz kockarske industrije. Konkretno 8 od 20 klubova.

U rukama kladionica su: Vest Hem, Vulvs, Barnli, Kristal Palas, Lids, Njukasl, Sautempton i Fulam.

Najveći sponzorski ugovor za ovu sezonu ima Mančester Junajted koji će od Ševroleta dobiti 60 miliona funti. Na drugom mestu je Mančester Siti kojem Etihad uplaćuje 45 miliona, pa zatim slede Arsenal, Čelsi i Liverpul koji od Flaj Emirejtsa, Trija i Standard Šartereda dobijaju po 40 miliona funti. Totenhem se nalazi na šestom mestu sa pet miliona manje. Firma AIA Pevcima uplaćuje 35 miliona funti.

Između top 6 klubova i ostatka lige je veliki jaz, jer sedmoplasirani Vest Hem na listi zarađuje tek 10 miliona, nakon čega slede Everton i Vulvs, sa devet odnosno osam miliona.

Najmanje od sponzora u narednoj sezoni inkasiraće Vest Bromvič Albion i Fulam. Tek tri miliona funti.

Interesantno je da je vrednost sponzorskih ugovora u ovoj sezoni manja za 9,1 milion funti u odnosu na prošlu sezonu.

Lista svih sponzora, zemlja odakle dolaze, delatnost kojom se bave i suma koju plaćaju određenom klubu.

Photo: Twitter

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here