“Ovaj trener je potpuno lud” – Ten Hagovi treninzi jesu specifični, ali za ovu neobičnu vežbu (verovatno) nikada niste ni čuli

0
10065
Foto: www.english.ajax.nl

Erik ten Hag je svakako doneo Mančester junajtedu jednu potpuno novu dimenziju, kako na terenu, tako i van njega. O metodama treninga holandskog stručnjaka govore mnogobrojni tekstovi koje možete pronaći na internetu ili društvenim mrežama, ali intervju koji je dao nekadašnji profesionalni fudbaler, Sjoerd Overgor, dodatno je produbio filozofiju koju neguje Ten Hag, odnosno, dočarao još detaljnije načine rada kojima Holanđanin često pribegava. O čemu se radi?

Naime, Overgor je igrao za Go Ahed Iglse, trenutno stabilnog holandskog superligaša, koji se takmiči u Erediviziji. Tridesetčetvorogodišnjaku je baš u to vreme trener bio Ten Hag, a ono što je imao da ispriča o treninzima u klubu je zaista specifičan i jedinstven doživljaj. Najspornija, ako tako možemo da se izrazimo ovde, bila je tzv. vežba “11 na 0”, koju je Erik ten Hag često preferirao na treninzima. Da, dobro ste pročitali, kompletna postava (11 igrača) na terenu protiv tačno nijednog protivnika. Kako je Overgor opisao, bila je to dosadna, ali veoma efektna metoda.

Na kraju pripremnog perioda, mnogo smo vremena proveli igrajući “11 na 0” na treninzima. Sećam se da su igrači pomislili kako je ovaj trener potpuno lud. Pokazao nam je šablone i pozicije koje je potrebno da zauzmemo. Počinje se od golmana, koji dodaje levom centralnom beku, a zatim odatle dalje gradimo napad. Pomalo je dosadno, jer nismo imali protivnike protiv kojih bismo igrali. Često smo tako trenirali, pa se nakon određenog vremena zapitamo – zar opet, 11 na 0? – rekao je Overgor.

Možda se nisu ranije susretali sa takvom vežbom, ali je ona i te kako dala rezultat, s obzirom na to da su Iglsi uspeli da izbore promociju u Erediviziju, prvi put nakon punih 17 godina.

Prepoznavali bismo te šablone tokom same takmičarske utakmice, što nam je često davalo dodatno samopouzdanje. Tada su igrači promenili razmišljanje, svi smo pomislili da je ovaj trener poseban jer ono što što vidimo na treningu, vidimo i na utakmici. Počeli smo mnogo pažljivije da ga slušamo i primenjujemo ono što kaže. Sećam se da je i po dolasku u klub odmah naglasio svoje rigorozne mere, koje će sprovesti. Ukoliko zakasnite na trening, nemate dozvolu da istom prisustvujete. Igrali smo često i tzv. čuvanje lopte u tri ekipe, svaka je imala svoju boju pancira. Na kraju treninga bismo ih pobacali na gomilu, a on je insistirao da želi da se sortiraju, baš po bojama – dodao je penzionisani fudbaler.

Čak i po dolasku na Old Traford, Erik ten Hag je privukao svima pažnju svojim sitnim naredbama i zahtevima, poput činjenice da osoblju koje održava travu rekao tačnu meru po kojoj želi da se ista pokosi, kako bi olakšao svojim igračima da dostignu maksimalnu brzinu tokom sprinta, odnosno, kako bi dodavanja bila što brža. Mnogo toga je promenio Holanđanin, a utisak je da je tek počeo, šta vi kažete na njegove metode i način rada? Da li vam se dopada?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here