Od potpuno zaboravljenog igrača amaterskog fudbala do najboljeg strelca Lige 1

0
2960
Foto: Twitter/@ShrimpsOfficial

Vreme je da malo pričamo o nižim ligama, a kada smo već tu, naprosto moramo da pomenemo ime Kola Stoktona, napadača Morkamba, koji je trenutno najbolji strelac trećeg ranga takmičenja u Engleskoj.

Dvadesetsedmogodišnji momak rođen na Ostrvu je, iako mu to možda godine ne govore, prošao ogroman broj klubova i izmenjao nekoliko puta nivo takmičenja u kojem učestvuje, da bi sve to na kraju kulminiralo povratkom u Morkamb 2019. godine gde ove sezone Kol igra fenomenalno.

Karijeru je započeo u Tranmer Roversima, a kada biste upitali navijače ovog kluba da li se sećaju prezimena Stokton, verujem da bi vas samo popreko pogledali i zaobišli. Za klub je nastupao u periodu od 2011. do 2017. godine, a u tih šest godina je uz 97 nastupa za Tranmer i 14 pogodaka, išao na čak pet pozajmica, doduše u samo tri kluba, a jedan od tih je i Morkamb za koji je prvobitno nastupao u sezonama 2015/16 i 2016/17. Verovatno i najniža tačka njegove karijere bili su nastupi za Vokshal Motorse i Sautport, gde je Stokton igrao neku sporednu ulogu i karijera mu nije baš imala svetlu budućnost.

LINKOLN – ROTERAM GG (1.82)

Međutim, korak po korak, preko škotskog Hartsa, Karlajla, ponovo Tranmera i kratkog boravka u Reksamu, 2019. godine se Englez vratio u Morkamb, gde trenutno i nastupa u formi svog života. Svi ovi klubovi gore pomenuti su predstavljali samo kratke i uglavnom neuspešne epizode Stoktonove karijere, ali izgleda da su se ove sezone sve kockice poklopile.

Kol Stokton je trenutno usamljen na prvom mestu liste najboljih strelaca Lige 1 sa šest postignutih pogodaka na isto toliko utakmica, a njegov Morkamb pruža sasvim solidne partije, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da su gotovo čitavoj engleskoj janvosti predstavljali glavne kandidate za ispadanje u niži rang. Kola i ekipu očekuje paklena borba za održavanje kluba u trećem rangu, stoga bi ovi nastupi sa početka sezone morali da postanu konstanta.

Na jučerašnjoj utakmici između Morkamba i Vimbldona viđena je prava goleada i pobeda gostiju rezultatom 3:4. U porazu svog tima, Stokton je postigao dva pogotka, a jedan od njih je već kandidat za gol sezone. Pogledajte o čemu se radi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here