Napuštali smo Arsenal zbog lošeg mentaliteta kluba

0
613
foto: twitter/@premierleague

Bivši igrač Arsenala i Mančester Sitija, Gael Kliši otkrio je kako je Arsenal dosta igrača napustilo kako bi otišli u klubove iz Mančestera zbog razlike u mentalitetu klubova.

Kolo Ture, Emanuel Adebajor, Bakari Sanja i Samir Nasri su bili igrači koji su prešli na Etihad sa Emirata dok je Robin Van Persi prešao u Mančester Junajted. Kliši je bio takođe deo pomenute grupe igrača. On je 2011. napustio London i prešao u Mančester Siti gde je osvojio dve titule Premijer lige a dobio je i mogućnost da radi sa Pepom Gvardiolom pre nego što je prešao u Tursku.

BARNLI – ARSENAL ug 0-2 (1.83)

Ovi masovni odlasci su nekako završili eru dominacije Arsenala ako se to uopšte tako može nazvati. Nakon toga Arsenal je retko uspevao da privuče zvučna imena i često su ih igrači odbijali. Najbolji primeri toga mogu biti Luis Suarez koji nije želeo da pređe na Emirate 2013. godine kao ni Ngolo Kante 2016.

Kliši otkriva kako su svi ovi igrači osetili razliku u mentalitetu koji se postepeno gradio u Sitiju i mentalitetu Arsenala.

Od samog starta shvatite od trenera, igrača, navijača i uprave kluba da su očekivanja uvek velika. Zahtevi su uvek ogromni. Često čujete menadžere kako pričaju da je sezona nakon osvajanja titule ili kupa veoma teška. Igrači osećaju da su učinili nešto sjajno i potrebno je vreme kako bi se spremili za nove izazove. Kod Pepa tako nešto nema. Čim ne pružaš ono što je potrebno ne plaši se da te prebaci na klupu. Naravno tako nešto je lakše kada imate dva igrača od po 50 miliona funti na istoj poziciji – probao je da objasni Kliši razliku između Arsenala i Sitija.

Bivši reprezentativac Francuske je nakon toga rekao kako je već tada bila primetna ogromna razlika u kom smeru ide jedan a u kom drugi klub.

Nisam iznenađen uspesima Sitija uopšte. Upravo zbog sve što su uradili unutar kluba kao i van njega. Komunikacija sa igračima, investiranja u sve, novi trening centar – sve ovo je samo ogroman znak da klub ide u dobrom smeru i da znaju šta rade. Zato je dosta igrača tokom mog vremena prešlo iz Arsenala u Siti. Osetili smo da klub ide u drugom smeru. Kada igrate fudbal želite da pobeđujete. Zato idete tamo gde možete da osvajate trofeje – objasnio je Gael.

Arsenal se trenutno nalazi na 16. mestu sa samo jednom pobedom i tri poraza. Mikel Arteta će biti ove sezone pod velikim pritiskom zbog mogućnosti da “tobdžije” i ove sezone završen ispod mesta koja im garantuju Evropska takmičenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here