Najgorih pet timova u istoriji Svetskih prvenstava

0
153
foto; twitter/@FIFAWorldCup

Svetsko prvenstvo je pravi fudbalski praznik koji nam omogućava da pogledamo 32 najbolje reprezentacije na svetu kako se nadmeću. Barem bi to trebalo da bude slučaj.

Praksa je nešto drugačija, što i sami možemo da vidimo po nekim mečevima. Za sve najbolje, postoji i ono najgore. Mi ćemo baciti pogled na pet najgorih timova od kako se igra Mundijal.

Imajte na umu da ovo nisu statistički najgori timovi ali nisu ni daleko od toga. Kako trenutno igra Katar, možda se i domaćin ovog prvenstva pridruži ovoj listi, ko zna.

Bolivija 1950. godine

Kada se ova reprezentacija iz Južne Amerike plasirala na prvo Svetsko prvenstvo nakon Drugog svetskog rata, očekivanja su bila da im se ne ponovi debakl iz 1930. godine. Tada su u dve utakmice upisali dva identična poraza od Jugoslavije i Brazila rezultatom 4-0. Međutim, 20 godina kasnije u Belo Horizonteou, Bolivija je demolirana od strane Urugvaja rezultatom 8-0. Kako je ova grupa imala samo dve ekipe (Urugvaj i Boliviju), to je ujedno bio i kraj za Bolivijce na ovom turniru. Zaista užasan način da završite prvenstvo na kom igrate samo jedan meč.

Švedska 1990. godine

Šveđani su na ovo prvenstvo išli kao potencijalno iznenađenje. Bilo je tu nekih zaista dobrih igrača u vidu Džonija Ekstrema, Ronalda Nilsona, Tomasa Brolina i Arsenalovog novog pojačanja Andersa Limpara. Predvodio ih je Ole Nordin koji je na kraju turnira priznao kako je pritisak “pojeo” njegov tim.

Poraz od Brazila (2-0) je bio i očekivan ali je Švedska sigurno mogla bolje protiv Škotske (2-1) i Kostarike (1-0) gde je takođe upisala neuspehe. Nordin je verovao kako bi ekipa trebalo da izvuče pouke iz ovog prvenstva i kako će u budućnosti biti bolje. Tako je i bilo kasnije ali pod vođstvom Tomija Svensona.

Grčka 1994. godine

Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama je bio prvi u istoriji za reprezentaciju Grčke. Međutim on neće ostati u lepom sećanju stanovnicima ove evropske zemlje. Ne samo da su upisali tri poraza, Grci nisu uspeli da postignu pogodak na ovom Mundijalu. Maradona i Argentinci su ih pregazili sa 4-0, Nigerija predvođena Amokačijem je sipala so na ranu sa 2-0 a da ponižavanje bude kompletno pobrinula se ekipa Bugarske. Balkanske komšije su savldale Grčku sa 4-0 i tako ih ispratile kući. Prava grčka tragedija.

El Salvador 1982. godine

Kada vam neko kaže da je El Salvador 1982. godine u grupnoj fazi imao gol razliku 1:13 to zvuči zaista loše. Međutim, kada bi vam nakon toga bilo rečeno da su protiv Mađarske izgubili 10-1, to stvari čini i gorim i boljim.

Debi ove reprezentacije na Mundijalu je bio pravi horor. Osim ako navijate za Mađarsku. Ekipa El Salvadora je bila toliko loša na tom meču da je Lazlo Kiš uspeo da uđe sa klupe i postigne het trik za svega sedam minuta! Luis Ramirez je postigao utešni gol ali ni to nije prijalo vidno razočaranim igračima El Salvadora. Nekako su uspeli da sačuvaju obraz nakon u druga dva meča protiv Belgije (1-0) i Argentine (2-0). Ipak, rezultat protiv Mađara će ostati upisan u istoriji i to ne u pozitivnom smislu

Zair (DR Kongo) 1974. godina

Nakon što je tadašnji Zair iskoristio svu svoju sreću u meču sa Škotskom gde su poraženi samo 2-0 (a moglo je biti znatno gore), usledio je meč protiv Jugoslavije. Upisana je najubedljivija pobeda na Mundijalima u istoriji jugoslovenskog fudbala jer je Zair vadio loptu iz mreže čak devet puta!

Nakon ovog poraza, stručni štab tima je okupio igrače i saopštio im da je vođa ove zemlje jako ljut. Naime, predsednik Mobutu je navodno izjavio kako igračima neće biti dozvoljeno da se vrate kući u slučaju da prime više od tri gola protiv Brazila (tadašnjeg prvaka sveta). Igrači su se branili čitavih 90 minuta na meču protiv južnoamerikanaca. Na kraju poraz od 3-0 je bio prihvatljiv ali gol razlika 0:14 je zaista nešto što se ne viđa često na bilo kakvim turnirima.

Hoće li se neko pridružiti ovom spisku nakon završetka grupne faze u Kataru?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here