Može li Haland da “hoda po vodi”?

0
752
foto: twitter/@ManCity

“Robot”. “Fenomen”. “Čudo prirode”. Sve su ovo načini na koji možemo da opišemo Erlinga Haladan i njegovu debitantsku sezonu u Premijer ligi u kojoj obara gotovo sve golgeterske rekorde.

Na pitanje kako će se Norvežanin snaći u Premijer ligi smo dobili odgovor nakon samo osam utakmica kada je već bio na brojci od 14 golova i dva uzastopna het trika protiv Kristal Palas i Notingem Foresta. Sa aktuelnih 25 pogodaka, postavlja se samo pitanje vremena kada će Erling oboriti rekord Alana Širera i Endija Kola. Od kako se igra Premijer liga njih dvojica drže rekord za broj golova u jednoj sezoni, obojica po 34.

Ipak, šta ćemo sa rekordima pre Premijer lige? Da li su i oni ugroženi?

Vilijam Ralf Din, poznatiji kao Diksi Din je predvodio Everton do titule u sezoni 1927/28. Din je postigao neverovanih 60 golova u toj sezoni iako je propustio tri meča od ukupno 42. Dakle 60 pogodaka na 39 utakmica! Mnogo godina nakon te titule i tog rekorda, napadač “karamela” je govorio o tom svom rekordu i dao je zanimljivu izjavu.

Mnogi ljudi me pitaju da li mislim da će moj rekord od 60 golova ikad biti oboren. Mislim da hoće. Oboriće ga onaj koji bude mogao da hoda po vodi. Mislim da on jedini to može – govorio je u šali.

Dakle, može li Erling da “hoda po vodi”?

Napadač Blekburn Roversa, Ted Harper, je u sezoni 1925/26 postigao 43 gola, što je bilo zaista impresivno u tom trenutku. Ipak, to je trajalo svega dve godine dok na scenu nije stupio Diksi Din. Nekadašnji menadžer Liverpula, Bili Šenkli je imao samo reči hvale za Dina, protiv kog je igrao kao igrač Prestona sredino tridesetih godina prošlog veka.

Diksi je bio najbolji napadač ikada. Njegov rekord je najneverovatnija stvar koja se dogodila. On pripada društvu Betovena, Šekspira i Rembranta – izjavio je Šenkli.

Dakle, koliko je Din zapravo bio dobar? Teško je upoređivati igrače iz raznih perioda kroz istoriju fudbala ali ipak nije teško uporediti ga sa suparnicima sa kojima se tada susretao. Gledajući tri sezone pre i tri sezone posle Dinovog rekorda, najbolji strelac lige je prosečno beležio 40 golova. Diksi je to prebacio za 50% (imao je 60 pogodaka). Najbliži igrač koji je mogao da obori rekord napadača Evertona bio je Tom Vering iz Aston Vile. On je u sezoni 1930/31 imao 49 pogodaka. Iako je to neverovatna brojka, i dalje mu je falilo čak 11 pogodaka. Od tada, jedino je Džimi Grivs, igrajući za Totenhem, uspeo da prebaci cifru od 40 golova. To se dogodilo pre čak 60 godina!

Iako se fizički dosta razlikuju – Din je bio visok 177 centimetara a Haland je visok 195 – njihov golgeterski učinak je veoma sličan.

Ako uporedimo Dinovu sezonu 1927/28 i ovu Halandovu, vidimo da su obojica tresla mrežu u prvom meču i da su obojica postigla svoj 12 pogodak u osmom meču u sezoni. Erling je na istoj utakmici dodao još dva gola što je bilo dovoljno za pobedu nad Mančester Junajtedom od 6-3 a Din je već u narednoj utakmici postigao čak pet golova. Norvežanin je malo usporio u poslednje vreme ali ga je het trik protiv Vulvsa opet vratio u diskusiju za Dinov rekord. Nakon 19 utakmica, Haland je na 25 golova dok je Diksi imao 30.

Jedno od pitanja na koje nećemo dobiti odgovor jeste koliko bi napadač Evertona imao golova da nije propustio tri utakmice u toj sezoni. Jedan meč je propustio jer je igrao za reprezentaciju Engleske a njegov klub je slavio protiv Vest Hema sa 7-0. Koliko bi Din tek golova dao na tom meču?

Igrač “karamela” je rekord lige zvanično oborio u martu 1928. godine. Nakon toga je imao tri meča bez pogotka da bi u poslednjih osam utakmica čak 17 puta tresao mrežu i tako stigao do brojke od 60 golova. Tako je oborio rekord po broju golova računajući sve profesionalne rangove engleskog fudbala. Do tada je rekord bio u rukama Džordža Kemsela koji je u Drugoj diviziji dao 59 golova za Midlzbro.

Kada sagledamo sve ove brojke jasno je da je Haland daleko i od Kemsela. Ipak, uteha mu možda može biti to što će gotovo izvesno postaviti novi rekord Premijer lige. Kol i Širer će sigurno biti prestignuti i sasvim je realno da Erling u preostalih 17 utakmica dođe do brojke od 40 golova. Tako bi postao i prvi igrač koji je to učinio još od, već pomenutog, Džimija Grivsa.

Statistički gledano, očekuje se da Erling pređe brojku od 34 gola u 27. kolu na utakmici protiv Vest Hema koja se igra 17. marta. Magična broja od 60 pogodaka deluje zaista predaleko ali het trik protiv Totenhema u nedelju bi sigurno promenio dosta. Ko zna, duga je sezona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here