Razgovor sa navijačem Maklsfilda: Ko je kriv za gašenje 146 godina istorije, da li je tragedija mogla biti izbegnuta i šta dalje?

0
2122
mos rouz
Photo: Twitter/thesilkmen

Pročitali ste ovih dana na našem sajtu da se Maklsfild Taun ugasio i da je izbačen iz Nacionalne lige. Još jedan klub sa veoma dugom i bogatom istorijom je izbrisan. Prošle godine imali smo istu situaciju sa Berijem.

U poslednjih nekoliko godina u nižim engleskim ligama situacija je katastrofalna. Beri i Maklsfild su samo prve “žrtve”, i ako se nešto ne promeni uskoro pitanje je samo, ne kada će se desiti treća, već koliko će ih na kraju biti. Veliki broj klubova mučio se i pre korone, a korona je samo pogoršala stvari. Znate šta se sve dešava Viganu, Čarltonu, kroz šta je prolazio Koventri sa stadionom, Dover Atletik, ranijih sezona Darlington, Luton, Stokport, Boston, Halifaks, Čester, Hereford, Rašden & Dajamonds…Dok se u Premijer ligi otimaju za milione i razbacuju njima, u nižim ligama jedva sklapaju kraj sa krajem.

Pre nekoliko dana kontaktirao sam navijača Maklsfilda kako bih dobio nekoliko odgovora na pitanja vezana za situaciju u klubu, šta će biti sa igračima, da li će osnovati novi klub i ono najvažnije: Ko je kriv za gašenje?

Pričao sam adminom stranice @silkmenarmy koji mi je dao odgovor na nekoliko pitanja.

Photo: Twitter/thesilkmen

Koga krivite za gašenje kluba? Amara Alkadija (vlasnika), EFL ili obe strane?

Amar Alkadi mora prihvatiti najveći deo krivice za gašenje Maklsfild Tauna. Tokom poslednje tri sezone konstantno smo kasnili sa platama igračima i gomilali dugove, za koje je postalo jasno da nema nameru da plati. Vremenom su navijači počeli da zavlače ruku u svoje džepove i da finansijski pomažu klubu, jer su verovali da izjava da je Alkadi slab sa prihodima i da želi da proda klub, istinita. U poslednjih nekoliko godina potvrdilo se ipak da to nije istina, jer je nekoliko potencijalnih kupaca imalo nameru da preuzme klub, ali je on ipak ostajao u Alkadijevim rukama. U poslednjih godinu dana osam puta smo bili na sudu i svaki put je lagao i smišljao izgovor kako bi produžio rok. Dugovi su rasli i rasli, i došli su do pola miliona funti. Prošlog leta je postojala opcija da se klub spasi. Džo Sili je ponudio milion funti da preuzme upravljanje Maklsfildom, ali Alkadi nije želeo da je prihvati i klub je umro zato što kreditori nisu isplaćeni. Alkadi će nastaviti dalje, ali navijači su to koji trpe veliki gubitak i tugu.

EFL se samo dodatno potrudila da nas izbaci iz lige prethodne sezone sa kaznama koje su nam dali. One su bile daleko strože nego što su ih dobijali naši rivali za iste stvari. Nismo igrali dve utakmice i dobili smo dva poena kazne, Bolton je dobio samo finansijsku kaznu za istu stvar.

Da li inostrani vlasnici štete engleskom fudbalu?

Ne vidim strane vlasnike kao problem, sve dok vlasnik pokazuje interesovanje za klub i navijače. Strani vlasnik koji želi da pomogne timu finansijski i želi da klub poraste i pojača vezu sa navijačima ne predstavlja problem. Jasno je samo da mora postojati jača kontrola EFL kod novih vlasnika kako bi se zaštitili klubovi. Vigan je najbolji primer toga.

Postoji li plan da se napravi novi klub, neka nova organizacija poput AFC Vimbldona?

Gajimo velike simpatije prema AFC Vimbldonu. Sa lokalne strane biće odlično prihvaćeno ukoliko pokrenemo novi klub. Moraćemo da krenemo mnogo niže na piramidi i preskočimo mnogo prepreka da bismo došli tu gde smo bili sada. Iskreno, ja bih uživao da pokrenemo naš sopstveni klub koji će napredovati na ljubavi lokalne zajednice, a ne na Alkadijevim lažima.

Šta će biti sa igračima, da li se neko od njih oglasio povodom ovog događaja?

Svim našim igračima iz prošle godine i onima koji su nedavno potpisani, ugovori su prekinuti i oni su napustili klub. Mnogi su bili pogođeno onim što se dogodilo posebno David Ficpatrik koji je u klubu poslednjih šest sezona, igrao je na Vembliju u finalu FA Trofeja, osvojio Nacionalnu ligu i uspeo da obezbedi neverovatan opstanak prošle sezone pod Solom Kembelom. Mi želimo svim našim igračima sve najbolje u budućnosti. Svi oni su redovno igrali za nas i kada nije bilo plata i kada nisu imali garancije da će nju dobiti.

Deluje li vam suludo da je klub ugašen zbog duga od samo 500,000 funti, kada niz ulicu imate Siti i Junajted koji svojim igračima toliko plaćaju za dvonedeljnu platu? Da li je neko od njih ponudio pomoć?

Iskreno ja ne mislim da velike sume novca u najboljem rangu engleskog fudbala treba koristiti za spasavanja timovu u nižim rangovima. To podstiče finansijsku nepromišljenost. Maklsfild uopšte nije imao veliki budžet. Imali smo vlasnika kojeg je bilo briga za klub. Kreditori su mogli biti isplaćeni, opcija da se klub proda je postojala, ali je on ipak odlučio da pusti klub da umre. Nema potrebe da se veći klubovi uključuju u ovako nešto. Ne moraju to da rade.

Situacija u nižim ligama je baš loša. Najgora u poslednjih nekoliko godina. Imamo primer Sautenda i Vigana koji su u sličnoj situaciji kao Beri i Maklesfild. Da li mislite da ste vi i Beri samo početak svega?

Deluje da je Sautend baš u veoma lošoj situaciji. Što se Vigana tiče, oni dobijaju veliku medijsku pažnju, koju mi nažalost nismo imali, tačnije dobili smo je prekasno. Zato mislim da će se oni izvući poput Boltona. Uticaj COVID-a samo će dodatno pogoršati situaciju u nižim ligama, sada kada nema navijača i prihoda od ulaznica. Da, reklo bi se da je situacija u nižim ligama veoma loša u ovom trenutku.

Recite mi koliko vas je pogodilo gašenje Maklesfild Tauna? Šta ćete sada raditi subotom popodne?

Nemam ideju šta ću raditi, iskreno. Trenutno nigde nije dozvoljeno prisustvo navijača zbog pandemije, tako da smo svi u istom čamcu. Ali, ako posle COVID-a ne bude kluba u Maklsfildu da mogu da odem i pogledam fudbal, to će biti veliki gubitak za mene i moju porodicu. Ove godine planiram da gledam FK Junajted iz Mančestera. Klub koji su osnovali navijači, za navijače, i koji je nastao iz ljubavi. Verovatno ću otići na nekoliko njihovih utakmica da bi se bolje upoznao sa tim kako bi potencijalni AFC Maklsfild Taun mogao izgledati.

Podelite sa nama neko vaše najbolje sećanje na Maklsfild. Vaše iskustvo kao navijača ovog kluba, neku utakmicu, događaj.

O moj Bože, mnogo neverovatnih sećanja. Pobeda protiv Istlija na gostovanju 2018. godine kada smo potvrdili titulu u Nacionalnoj ligi, gde su igrači bili samo na ugovorima od avgusta od maja i imali smo jedan od najmanjih budžeta u ligi. To je bilo neverovatno iskustvo za čitav grad, neverovatno veče. Kada sam video Pol Insa kako oblači dres Maklsfilda po poslednji put 2007. godine kada nam je pomogao da izborimo opstanak u poslednjem kolu, i pored toga što smo oko Božića bili poslednjih na tabeli. Slična situacija desila se i pod Solom Kembelom 2019. godine. Pobeda protiv Kardifa u FA kupu 2013. i plasman u četvrtu rundu takmičenja po prvi put. Metju Barns-Homer je postao legenda kluba sa dva gola na tom meču. Trenutno, najviše mi nedostaje da idem na utakmice sa porodicom i da bodrimo igrače za koje znam da će ostaviti sve na terenu za naš klub i grad. To bi mi bilo dosta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here