Da li je pravi tajming za prodaju Salaha i kako će izgledati život posle njega?

0
1664
Foto: Twitter/@LFC

Sve ere imaju svoj početak i kraj. Barsina je završena odlaskom Lionela Mesija, Realov odlaskom Kristijana Ronalda, a Liverpulov bi mogao – transferom Mohameda Salaha.

Iako ostaje nejasno šta se zapravo dešava trenutno na relaciji Liverpul-Saudijska Arabija, ali istina je da Al Itihad testira granice Redsa. Arapski mediji tvrde da će u četvrtak, poslednjeg dana prelaznog roka, Al Itihad poslati poslednju i rekordnu ponudu vrednu oko 235 miliona evra za Salahov transfer.

Liverpul, da bi pokazao svoju veličinu i snagu u odnosu na “arapski” svet na fudbalskoj mapi sveta, jednostavno, ne bi smeo da je prihvati… ili bi možda trebalo barem da razmisli?

Čak su i mišljenja među navijačima podeljena. Jedni smatraju da je ponuda od preko 200 miliona evra za 31-godišnjeg igrača nešto što klub ne sme da propusti ako misli na svoju budućnost. Liverpul bi, konačno, mogao da kupuje sve što želi i Jirgen Klop više ne bi smeo da kuka da ne može da parira Sitiju, Čelsiju, Real Madridu (a onda ipak pošalju 115 miliona za Kajseda).

Takođe, još jedan argument koji ide u prilog Salahove skorije prodaje jeste smena generacija u napadu. Niko ne može da kaže da Liverpul nije postepeno menjao svoje napadače i pripremao se za život bez trozupca Salah-Mane-Firmino. Senegalac je otišao prošlog, Brazilac ovog leta i “krštenica” kaže da će uskoro i Egipćanin. Ali, Liverpul u ovom trenutku ima dovoljno ofanzivaca – Luis Dijaz, Diogo Žota, Darvin Nunjez, Kodi Gakpo, pa čak i Harvi Eliot koji može da igra po boku, ne zvuče kao nedovoljno dobre napadačke opcije.

Liverpul bi sa direktnom i čistom zaradom od 200+ miliona evra mogao da realizuje verovatno jedan od najboljih prelazni rokova. Preciznije, da obeleži čitavu 2024. godinu, što ne bi bilo dostupno na zimu, moglo bi narednog leta.

I to je sasvim sigurno pravac u kom razmišljaju i u Liverpulu. Čak je to javno rekao i legendarni Džejmi Karager, koji se oglasio povodom poslednjih glasina da bi Al Itihad mogao da pošalje poslednju ponudu na Enfild.

  • Moj utisak je da među navijačima vlada opšte mišljenje da bi ovo trebalo da bude poslednja Salahova sezona. Sledeće leto deluje kao pravi trenutak za rastanak za sve strane. Ali, mislim da je takvog igrača jako teško zameniti. Tačnije, teško da će se naći neki novi Mo Salah – rekao je Karager.

Salah je, bez dileme, usudićemo se da kažemo – među tri najveće legende kluba. Osvojio je sve moguće trofeje, Premijer ligu nakon tri decenije, Ligu šampiona, šestu u istoriji. Pojedinačno, postavio je brojne rekorde koje će teško ko dostići u periodu od šest godina (ovo je sedma).

S druge strane, njegovim odlaskom, Liverpul bi mogao da potpuno rekonstruiše i odbranu, što je propustio da učini ovog leta. Sa 230 miliona evra, može da dovede 4-5 fenomenalnih igrača i da napravi novi tim koji može da obeleži jednu eru.

Stoga, pravo je pitanje – kada je pravi trenutak za početak života bez Salaha, ali sa 200+ miliona u kasi i da li je to sada?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here