Veliki gest navijača Bredforda: Sakupljaju novac da pomognu rivalu

0
1693
igrači tonbridža
Photo: Twitter/WezSports

Jedna lepa priča stiže iz Engleske.

Svi znamo koliko je korona pogodila sve klubove u Engleskoj, ali one iz nižih liga, van Fudbalske lige, najviše. Dobili su pomoć od saveza i Vlade, ali sa tim novcem pokrpiće neke rupe. Znatno više su izgubili.

FA kup je za nišeligaše svetinja. Premije za pobedu u svakoj rundi su velike. Par pobeda i suma lako dođe do petocifrenog iznosa. Još ako žreb bude naklonjen i za rivala dobijete ekipu koja ima veliku posetu, plus televizija taj meč izabere za prenos, od jedne utakmice pojedini niželigaši znaju da zarade koliko za celu sezonu. Premije od FA kupa mogu nekim ekipama, konkretno mislim na male timove iz šeste ili sedme lige, obezbediti dovoljno finansijskih sredstava za neometano funkcionisanje dve do tri godine. Ali, ovako je bilo u nekim boljim vremenima. Pre korona virusa.

Sada nema publike. Čak i da dobijete Mančester Junajted na Old Trafordu, prihoda od ulaznica nema (on se uvek deli na pola, zato niželigaši uvek na žrebu priželjkuju gostovanje ekipi koja ima veliki stadion i dobru posetu), uz to FA je ove sezone prepolovila nagradni fond, pa s tim zaradićete mnogo manje za par pobeda nego ranijih sezona. Pritom, nema ni ponovljenih utakmica.


Coventry – Reading 2 – Paun se ponaša kao pterodaktil


FA kup je stigao do prve zvanične runde, a ona je na programu za 10 dana. Šestoligaš Tonbridž upisao je istorijski rezultat i obezbedio plasman u prvu rundu posle 50 godina. Na žrebu su dobili Bredford Siti iz Lige 2. Odličnog rivala sa, još važnije, velikom navijačkom bazom. Jorkširci imaju odličnu armiju navijača i odanu publiku. Lako prodaju sve karte za gostujuće sektore i godinama unazad imaju najveću prosečnu posetu na svom stadionu. Tonbridž bi od tog meča mnogo zaradio, jer nema sumnje da bi stadion bio prepun. Ipak, u ovoj situaciji to neće biti slučaj.

Oni su već na velikom gubitku. Kao što je rečeno, premije su prepolovljene. Zaradili su 18,275 funti, umesto 34,500 koliko bi zaradili ranijih sezona da su došli do ove faze.

Kako bi im pomogli da bar nešto zarade, navijači Bredforda pokrenuli su stranicu za donacije gde je postavljen cilj da se prikupi 1,000 funti za početak. Ideja je da se sakupi neka suma koja će pomoći šestoligašu. Za tri dana prebačen je iznos od 2,000 funti. Trenutno su na 2,346 i 180 navijača je doniralo novac. Kako je utakmica za 10 dana, sigurno će iznos biti još veći do njenog odigravanja.

Iznos koji bi Tonbridž dobio da se utakmica odigrala u normalnim okolnostima sa prisustvom publike, sigurno neće biti onaj koji će dobiti od navijača Bredforda, ali ovaj gest je za svaku pohvalu koliki god iznos na kraju bio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here