Bon anniversaire, Arsène!

0
1160
Foto: www.arsenal.com

Na današnji dan je, pre pune 72 godine u Strazburu, rođen legendarni stručnjak – ko drugi nego veliki Arsen Venger.

Francuz je tokom svoje bogate trenerske karijere bio šef stručnog štaba Nansija, Monaka, Nagoje i Arsenala. Naravno, ljubiteljima fudbala je najpoznatiji iz perioda kada je vodio londonski klub. Pune 22 godine je Venger bio na klupi “Tobdžija”, a iza sebe je ostavio zaostavštinu kakvom se retko koji čovek može pohvaliti.

Prema nezvaničnim informacijama, popularni “Profesor” je vodio igrače Arsenala na 1235 utakmica, na kojima je 707 puta izašao kao pobednik, u 248 navrata je poražen, a remi je bio aktuelan u 280 slučajeva. Verujem da je svima dobro poznato koliko je uticao na igru i razvoj kluba, a kada na to dodamo i tri osvojene PL, od kojih je ona 2003/04 daleko najčuvenija, po sedam pehara FA Kupa i Komjuniti Šilda, kao i na desetine individualnih priznanja, nesumnjivo je da govorimo o jednoj velikoj fudbalskoj legendi, ikoni koja je služila, ali će i služiti u budućnosti, kao uzor mnogim generacijama koje tek nadolaze.

ARSENAL – ASTON VILA 1 (2.02)

Iako je delovalo da je u poslednjim godinama svog mandata na Emiratima pomalo ukaljan njegov ugled i reputacija zbog negativnih rezultata kluba, apsolutno njegova zaostavština ostaje netaknuta – sada i zauvek.

Srećan vam rođendan, Arsene. Bon anniversaire, Arsène!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here