Zbogom fudbalu ali ne i Velsu – Najjača brada je okačila kopačke o klin

0
80200
foto: twitter/@FAWales

Njegova karijera nije protkana možda trofejima ili individualnim nagradama, ali prosto imate tako neke igrače koji će vam biti dragi makar ne uradili ništa. Upravo takva situacija je i kada pričam o Džou Ledliju. Velšanin je u svojoj 34. godini rešio da okači kopačke o klin i kaže zbogom fudbalu.

Svoje prve fudbalske početke, Ledli je upisao u svom lokalnom klubu, Kardif Sitiju čiji je član bio od svoje devete godine. Profesionalni debi je upisao već sa 17 a bio je i jedan od nosioca ekipe koja je igrala finale FA kupa 2008. godine protiv Portsmuta. Čitavih sedam godina je bio član svog kluba iz detinjstva. Igrajući upravo za Kardif, bio je deo tima sezone u Čempionšipu u sezoni 2008/09.

VELS – BELGIJA ug 3+ (2.02)

Nakon toga, Džo se preselio u Škotsku. Zaigrao je za jedan od najvećih klubova, Seltik. Velški reprezentativac je izjavio kako mu je to najbolji period karijere i da mu je bilo najlepše dok je osvajao trofeje sa “keltima”. Iako je u Glazgovu bio gotovo duplo manje nego u Kardifu, navijači sa Seltik Parka će ga se uvek rado sećati.

Do tog trenutka jedina neostvarena želja mu je bila igranje u Premijer ligi. Kako to nikada nije uspeo sa svojim lokalnim klubom, Kristal Palas mu je dao mogućnost. Posle Glazogva, Ledli je došao u London gde je za “orlove” igrao tri sezone. Na Selhurstu će se uvek sećati sezone kada su završili na 11. mestu sa Džoom u veznom redu i njegovih golova protiv Liverpula i Lestera.

Možda bi imao i dužu karijeru da nije često odbijao ponude klubova. Ledli je imao mogućnost da se nakon Palasa oproba u Turskoj i Kini, ali nije želeo da ide daleko od kuće. Šansu je dobijao nakon toga u Derbi Kauntiju i Čarlotnu, ali nije uspevao konstatno da igra. Pomalo ironično, nakon što je odbio da ide daleko od svog doma, prešao je u Njukasl Džetse (Australija) gde je upisao svega četiri nastupa.

Ove godine u februaru je potpisao za Njuport Kaunti. Odigrao je svega četiri utakmice i u junu se već razišao sa klubom. Celo leto Velšanin nije uspeo da pronađe klub, te je doneo odluku kako je vreme da se penzioniše.

Za Vels je upisao 77 nastupa i četiri gola. Uprkos tome što će ići u penziju, Ledli je rekao kako će uvek biti tu za njegov Vels.

Moj voljeni Vels – Ne mogu ni da zamislim da se penzionišem kada je u pitanju internacionalni fudbal. Uvek ću bizi dostupan – glasio je deo oproštanje poruke.

Hvala ti Džo za sve, nadam se da ću jednog dana imati makar upola kul bradu kao ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here