Luda škotska glava – Jedini može da se pohvali da je asistirao Juseinu Boltu, a gde je danas?!

0
2884
foto: twitter/@AVFCOfficial

Uvek su me fascinirale životne priče fudbalera. Kako je blistao pa propao, kako je uspeo da sa manjih terena nižih liga zaigra u Premijer ligi ili Čempionšipu, sve smešne priče kroz karijeru ali i one koje nisu bile toliko vesele. Upravo takva je i ova priča. Nekadašnji najbolji strelac Čempionšipa i Lidsa, Ros Mekormak doživeo je ogroman pad u karijeru u poslednjih sedam godina.

Njegova fudbalska avantura je krenula u Glazgov Rendžersima gde je došao izuzetno mlad. Debitovao je već sa 17 godina ali nije puno prilika dobija jer su mesta u napadu zauzimali Dado Pršo i Načo Novo. U svojoj domovini je nakon Rendžersa zaigrao još i za Madrvel. U ovom klubu je imao priliku da zaigra pod Maruisom Malpasom koji mu je bio trener i u U21 nacionalom timu Škotske. Maplas je Mekormaku obećao kako je uvideo njegov talenat i da će u Madrvelu samo napredovati. Ove reči su se delimično obistinile. Bolest je odvojila ovog fudbalera od terena čitavih 6 meseci u njegovoj prvoj sezoni na Fir Parku. Ipak druga sezona je bila nešto bolja i nju je Ros završio sa 11 golova.

LIDS – LIVERPUL ug 4+ (2.30)

Nakon Madrvela, počinju zlatne godine Mekormakove karijere. Škot je prešao u Čempionšip gde je zaigrao za Kardif. Imao je ponudu tada da zaigra i u Premijer ligi za Vigan Atletik, međutim govorio je tada kako je glavnu ulogu u njegovom izboru imao njego idol, Robi Fauler. Na njegovu žalost, Robi je samo nekoliko meseci otišao iz kluba. Ipak, Mekormak je tresao mreže u dresu novog kluba. Ne toliko redovno, ali je ipak zadovoljao. Mnogo uspešniji bio je u dresu Lidsa. U ekipi sa Eland Rouda, Ros je bio najbolji strelac sa 29 golova u svim takmičenjima u sezoni 2013/14. Te godine je bio drugi u izboru za igrače sezone. Tu nagradu je odneo Deni Ings.Mekormak je i nakon Lidsa ostao u Čempionšipu. Prešao je u Fulam za 11 miliona funti gde je nastavio da trese mreže. Na Krejven Kotidžu je bio takođe najbolji strelac gde je postigao 23 gola i devet asistencija u jednoj sezoni.

Posle avanture u Londonu, kreće sunovrat karijere ovog golgetera. Transfer u Aston Vilu je trebalo da bude još jedan korak napred ali to nije bilo tako. Iako je na početku sezone došao kod trenera Roberta Di Matea, gde je i dobijao šansu, nakon njegove smene Mekormak nije dobijao više šansi. Kada je došao Stiv Brus, vrlo brzo je izjavio kako je Ros suspendovan iz ekipe zbog konstantnog kašnjenja i propuštanja treninga. Takođe je dodao kako se nalazi u očajnom fizičkom stanju i da nije ni blizu potrenog nivoa za takmičarski fudbal.

Mekormak se konstantno selio na pozajmice nakon toga. Prvo Notingem Forest, zatim Melburn Siti, Central Koust Marinersi i Madrvel. Avanturu u Australiji mu je verovatno obeležilo igranje sa Juseinom Boltom koji je bio na probi u Marinersima. Ros je verovatno jedan od retkih ljudi koji se mogu pohvaliti da su asistirali najbržem čoveku na planeti. Ipak, njegove navike se nisu promenile jer je i u Australijskim klubovima redovno kasnio na treninge.

Iako je vreme provodio na pozajmicama, Škot je zvanično bio igrač Aston Vile. Upravo za vreme tih pozajmica, Vila je obezbedila promociju u Premijer ligu. Rosu je po ugovoru pripadala povišica od 20 hiljada funti te su ga navijači iz tog razloga nazvali Ross “McContract”.

Na Vila Parku su ga zvanično otpustili 2019. godine. Nakon pauze od godinu dana, Mekormak je potpisao ugovor u septembru 2020. sa Alderšotom. Međutim stvari ni tu nisu išle kako treba te je Ros nakon jedne sezone napustio klub u kom je zabeležio samo dva nastupa u Nacionaloj ligi.

Luda Škotska glava je imala toliko potencijala. Možda će ovo poslužiti kao primer nekim novim klincima da ih kašnjenje na treninge može itekako koštati…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here