Robinsova revolucija

0
2163
Foto: Twitter/@Coventry_City

Kada je Mark Robins stigao u Koventri Siti u martu 2017. godine, verovatno ni najveći optimisti među navijačima ovog kluba nisu verovali da će biti danas ovde gde jesu. Od početka nove sezone Robinsova ekipa igra fantastično, ali da bi smo došli do razloga zašto, moramo se vratiti baš u taj mart i tu 2017. godinu.

BLEKBURN – KOVENTRI GG (1.79)

Robins je došao kao povratnik u Koventri. Već je bio menadžer kluba u sezoni 2012/13 kada su završili na sredini tabele Lige 1. Međutim drugi mandat ovog trener nije započeo sjajno. Baš naprotiv. Koventri je bio na dnu tabele i opstanak uopšte nije delovao kao realna opcija. Tako su i ispali u Ligu 2 kao pretposlednji na kraju.Jedina svetla tačka u toj sezoni bilo je osvajanje EFL trofeja protiv Oksforda rezultatom 2-1. To je bio prvi Robinsov trofej sa Koventrijem.

Da problemi budu još veći u tom periodu nebesko-plavi nisu igrali na svom stadionu. Klub je odbijao da plaća zakup stadiona, koji je po njihovom mišljenju bio preveliki. Imali su dogovor sa Birmingemom koji im je ustupao svoj stadion sve do ove sezone. Klub je u tom periodu bio u ogromnom haosu, navijači su bili izuzetno nezadovoljni i pred Markom Robinsom je bio gotovo nemoguć zadatak.

foto: twitter/@Coventry_City

Ipak, nakon ispadanja, Mark je uspeo da sredi ekipu. Koventri je te sezone u Ligi 2 završio na osmom mestu što im je obezbedilo igranje u plej ofu. Na veliko iznanđenje mnogih, pobedili su Eksiter Siti rezultatom 3-1 na Vembliju i tako se nakon samo jedne sezone vratili u Ligu 1.

Odmah pri povratku, Robins je izgubio najboljeg strelca, Marka Meknoltija koji je otišao u Reding. Uprkos tome, Koventri je imao sjajnu sezonu gde su ponovo završili osmi u trećem rangu engleskog fudbala. Klub je dobio nosioce u vidu Dominika Hajam i Brajta Enobokarea koji su pružali sjajne partije. Ta sezona je bila možda i prekretnica za uspon ovog kluba.

Sezona 2019/20 je bila skraćena zbog globalne pandemije, ali se slobodno može reći da je ekipa Koventrija sasvim zasluženo osvojila Ligu 1 te sezone. Markova ekipa je zabeležila 18 pobeda i 13 remija i samo tri poraza u toj sezoni. Najsvetlija tačka je svakako bilo pojačanje iz Piterboroa, Metju Guden koji je upisao 14 golova i dve asistencije na 26 utakmica.

foto: twitter/@Coventry_City

Povratak u Čempionšip nakon devet godina nije krenuo kako treba. Koventri je beležio uzastopne poraze i delovale je da će navijači nebesko-plavih vrlo brzo gledati fudbal Lige 1, ponovo. Međutim, Robins i njegova ekipa su uspeli da okrenu sezonu za 180 stepeni. Od glavnog favorita za ispadanje uspeli su da obezbede siguran opstanak uglavnom zahvaljujući Kalumu O’Heru i novajliji Gustavo Hameru.

Nakon uspešno osiguranog opstanaka, stiglo je i još dobrih vesti za navijače ovog kluba. Vlasnici stadiona i klub su uspeli da se dogovore oko novog ugovora za zakup stadiona koji će važiti sve do 2031. godine. Stoga od početka ove sezone imamo ponovo priliku da gledamo Koventri na Riko Stadionu.

Povratak kući je verovatno i igračima dao dodatan vetar u leđa te beleže sjajne rezultate ove sezone. Predvođeni Viktorom Giokerešom, Koventri trenutno zauzima treću poziciju ali je bodovno izjednačen sa Vest Bromom koji je drugi. Nakon svega, na Riko Stadionu mogu da sanjaju Premijer ligu i povratak u istu koju su poslednji put igrali još davne 2001. godine. Najveće zasluge za to ima upravo pomenuti Mark Robins koji čini čuda sa klubom iz zapadnog Midlendsa, a ovi navijači su upravo to i zaslužili.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here