Najskuplje pojačanje u klubu, idoli su mu Ronaldo i Ronaldinjo – Hoće li konačno proraditi?

0
1111
foto: twitter/@NUFC

Ume da bude teško nositi teret najskupljeg igrača u klubu. Pogotovo kada odmah ne opravdate uloženi novac. Kroz takvu fazu trenutno prolazi fudbaler Njukasla, Žoelinton.

Postizanje golova za ovog Brazilca nije česta pojava. Igraju za “svrake” uspeo je samo 10 puta da zatrese mrežu na 93 utakmice. Ipak, on kaže kako ima samo 25 godina i kako nikada neće dozvoliti da odustane.

VULVERHEMPTON – NJUKASL GG (1.84)

Igranje za Njukasl donosi veliku odgovornost i nije nimalo lako. Tu je uvek ogromna i uvek zahtevna baza navijača koji se nikako ne slažu sa vlasnikom, Majkom Ešlijem. Takođe i velika većina njih nije za to da Stiv Brus i dalje bude trener ekipe. Žoelintonov odgovor na sve to je samo rad, rad i rad.

Nisam postigao puno golova od kada sam došao ovde. Ali trudim se, radim puno i golovi će doći. Nadam se što pre. Verujem da dolaze uskoro. Svestan sam pritiska ali trudim se da to uvek ostavim po strani, izađem na teren i dam sve od sebe. To se nekad desi, nekad ne. Pritisak nije samo na meni već na svim igračima i moramo da naučimo da se nosimo sa tim – kaže napadač “svraka”.

Ako neko zna kako bi mogao da se nosi sa pritiskom, to je upravo Žoelinton. Nije nimalo lako napustiti svoju rodnu državu sa samo 18 godina i otići na drugi kontinent. Ovaj momak iz Aliance je svoju karijeru započeo u Sporting Resifeu i svoj senioriski debi je zabeležio sa samo 17 godina. Njegova želja je oduvek bila igranje u Evropi. Tako je nedugo nakon debija za brazilski klub, Hofenhajam uputio poziv ovom mladom igraču. Žoelinton nije puno razmišljao i brzo je stigao u Nemačku, istog meseca kada je Roberto Firmino, upravo iz Hofenhajma otišao u Liverpul.

Moj prvi san je bio da postanem profesionalni fudbaler. Zatim da postignem prvi gol na tom nivou i na kraju da zaigram u Evropi. Hvala bogu, uspeo sam. Nije mi bilo lako da napustim Brazil sa samo 18 godina. Stigao sam u drugačiju državu, kulturu… Nov jezik, morao sam da krenem sve od početka. Uvek sam morao da se suočavam sa izazovima u životu. Postojao je strah, ali ipak nije bilo tako – pričao je Brazilac.

foto: twitter/@tsghoffenheimEN

Hofenhajm je verovatno planirao da brazilskog reprezentativca koji je otišao zameni novim i mlađim. Nadali su se da mogu ubosti premiju i da su otkrili sledeću svetsku zvezdu iz ove južnoameričke države. Sam Žoelinton je priznao da su mu inspiracija bile upravo neke zvezde iz “Selesaa” i da je uživao gledajući ih kao dete.

Za svakoga ko voli fudbal, uvek su bile brazilske zvezede te koje su se isticale najviše. Za mene su to bili Ronaldo i Ronaldinjo. Oni su igrači koje sam uživao da gledam. Apsolutne legende. Oni su bili moja inspiracija – kaže Žoelinton.

Napadač Njukasla još uvek nije zabeležio debi za reprezentaciju, ali je igrao mečeve u mlađim kategorijama. Nada se da će i taj poziv stići jednog dana.

Najveći uticaj na karijeru ovog igrača imao je Julian Nagelsman, trenutni trener Bajerna. Nemac je veliki fan brazilskog napadača i uvek je isticao kako je on prava “životinja” i “mašina”.

Julian je sjajan trener, sjajna osoba i veliki profesionalac. Pomogao mi je puno taktički. Definitivno mi je pomogao da postanem bolji igrač. Ono što sam naučio u Nemačkoj jeste da samo vredno radim i fokusiram se na ono što želim. Radna etika i ne odustajanje od svog cilja. To je glavna stvar koju sam naučio u Hofenhajmu – rekao je Brazilac.

Nakon toga je stigao i poziv Njukasla. Žoelinton je za 40 miliona funti stigao na Sent Džejms Park kao ogromno pojačanje. Ipak, muči se sa postizanjem golova. Istina je da on ima tek 25 godina i da ima odlične predispozicije da postane sjajan napadač. Nadamo se da će sve to iskoristiti i početi da trese mreže u dresu “svraka”. Prvu priliku imaće danas od 16 časova kada Njukas bude gostovao ekipi Vulverhemptona na Molinjuu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here