Kroz istoriju dugu 164 godine sa najstarijim fudbalskim klubom na svetu

0
1827
foto: sheffieldfc.com

Fudbalski klub Šefild (Sheffield FC) je juče proslavio svoj 164. četvrti rođendan. Klub iz južnog Jorkšira je najstariji fudbalski klub u svetu. Trenutno se takmiče u severnoj Premijer ligi gde su u prvoj istočnoj diviziji. Po engleskoj piramidi fudbala to bi predstavljalo 8. rang engleskog fudbala.

Priča ovog kluba počinje još davne 1855. godine. Tada su se redovno organizovale utakmice u kriket klubu Šefilda, ali nije postojao zvaničan fudbalsku klub niti su igrane zvanične utakmice. Dve godine nakon toga, 24. oktobra 1857. godine, Natanijel Kresvik i Vilijam Prest su osnovali i fudbalski klub Šefild. Tokom prvih 20 godina postojanja, primenjivali su svoja pravila poznatija kao “Sheffield Rules”. Tek 1878. godine su prihvatili pravila Fudbalske asocijacije.

ČELSI – SAUTEMTPTON ug 3+ (1.82)

Najveći rivali su im najbliže komšije, odnosno fudbalski klub Halam koji je osnovan 1860. godine. Dva kluba su igrala derbije dva puta godišnje od tada a oni se i dan danas igraju. Već 1862. je bilo čak 15 klubova u okolini Šefilda.

Već sam rekao kako su tek pred kraj 19. veka prihvatili prafila Fudbalske asocijacije, ipak postali su deo nje već 1863. godine. Svoju prvu zvaničnu utakmicu van Šefilda odigrali su protiv Nots Kauntija (najstarijeg profesionalnog kluba) koji se tada zvao Notingem FC. Igralo se Notingenskim pravilima te se utakmica odigrala 18 na 18. Šefild je dobio tu utakmicu bez primljenog gola. Nakon toga su odlučili kako žele češće da igraju sa ekipama van svog grada kako bi imali veće izazove. 1868. godine, Šefild je prvi put zaigrao protiv fudbalskog kluba iz Londona. Utakmica se igrala po zvaničnim pravilima Fudbalske asocijacije, odnosno 11 na 11. Ekipa iz Londona je savladala goste sa dva gola razlike što ih je nateralo da shvate da je glavni problem to što su oni igrali i dalje pod svojim pravilma (Sheffield rules).

Pokušavali su da promene pravila koje je propisala FA, ali bezuspešno. Svaki njihov pokušaj je odbijen dok konačno nisu prihvatili uslove pod kojima su igrali svi članovi asocijacije.

Pošto su i dalje pokušavali da igraju na višem nivou, odbijali su da igraju sa lokalnim timovima. Tako je osnovana ekipa Trzdej Vonderersa. Ona se sastojala od igrača iz Šefilda ali onih koji su želeli da igraju Šefild Čelindžer kup. Vonderersi su postojali od 1876. do 1879. godine i osvojili su kup u poslednjoj godini svog postojanja.

Najstarji fudbalski klub je probao da drži korak sa ostalima ali to prosto nije išlo uvođenjem profesionalnog fudbala 1885. godine. Amateri iz Šefilda bili su ponižavani nakon toga od strane Aston Vile, Notingem Foresta i Nots Kauntija u okviru FA kupa. Upravo zbog toga, ovaj klub je predložio da se napravi amaterski FA kup. Što je i učinjeno a Šefild je taj kup osvojio 1904. godine.

U prvu ligu su ušli 1889. godine kada su zaigrali u Midlend ligi. Ipak, nakon samo jedne sezone u njoj gde su bili poslednji, rešili su da je napuste. Upravo nako toga su osnovali Jorkširsku ligu. Iako su bili jedan od osnivača lige takođe su se zadržali samo jednu sezonu u njoj. Šefild je zatim igrao uglavnom lokalne lige.

Tek 50 godina nakon istupanja, Šefild je rešio da se vrati profesionalnim ligama. Zaigrali su u Jorkširskoj ligi i sa tri uzastopne promocije stigli čak do Prve divizije. Nisu se dugo zadržali jer su već nakon jedne sezone ispali u Drugu diviziju. Za proslavu stogodišnjice postojanja kluba uspeli su da se vrate u najjači rang engleskog fudbala. Rođendan su obeležili utakmicom protiv B tima Engleske reprezentacije i tada amaterskog kluba pod nazivom Kvins Park. Svoje utakmice, Šefild je tada igrao na Bramal Lejnu koji danas koristi Šefild Junajted.

Nakon toga, klub je uglavnom išao gore dole iz Prve u Drugu diviziju. Teško je uspevao da održi konstantnost. Sedamdesetih su čak ispali i treču diviziju a nakon toga i nazad u Jorkširsku ligu. Vremenom su se liga Jorkšira i Midlenda spojile u jednu te su tako oni zaigrali u novooformljenoj ligi severnih okruga. Danas igraju u severnoj Premijer ligi u okviru Prve južne divizije. Nekoliko puta su uspevali da se domognu plej ofa ali bez uspeha kada je u pitanju promocija u viši rang. U okviru FA kupa su svake godine igrali kvalifikacije ali nisu uspevali da se kvalifikuju za glavni žreb.

foto: twitter/@sheffieldfc

Za 150 godina postojanja kluba, Šefild je 2007. godine na Bramal Lejnu odigrao prijateljsku utakmicu protiv Intera iz Milana. Za goste je tada igrao Materaci i italijanski tinejdžer, Mario Baloteli. Utakmicu su takođe prisustvoali i predsednik svetske fudbalske asocijacije, Sep Blater kao i Pele. Tri godine pre 150. rođendana, Šefild je dobio “FIFA Order of Merit” koji se dodeljuje onima za koje se smatra da su dali veliki doprinos asocijaciji i fudbalu. Od klubova ovu nagradu su poneli samo Šefild i Real Madrid.

Danas Šefild igra na Kouč end Horses Stadionu koji se nalazi u Dronfildu. Ipak, ove godine u martu otkriveno je da klub planira izgradnju novog stadiona u svom rodnom gradu, Šefildu. Plan je da novi stadion prima oko 4000 navijača i kažu da će biti pravo oličenje istorije najstarijeg fudbalskog kluba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here