Ko su “donsi” a ko “vimbldonsi” i zašto se mrze?

0
167
foto: mkdons.com

Svi smo pomalo umorni od transfer priča i silnih brojki koje se vrte trenutno u najjačim ligama na svetu. Upravo zato smo rešili da se spustimo malo do nižih liga.

Ovo je priča o dva potpuno različita a opet gotovo ista kluba. Ovo vam je priča o MK Donsima i AFC Vimbldonu. Malo je reći da se ova dva kluba ne podnose. Barem kada su u pitanju navijači. Zapravo, možda je najbolje reći da Donsi ne gaje previše simpatija prema Vimbldonsima ali zato ovi drugi ne mogu ni da smisle ove prve.

Oba kluba imaju isto poreklo. To je stari i sasvim običan Vimbldon. Engleski klub koji je 79 godina nastupao na Plaf Lejnu u Mertonu, jugozapadnom delu Londona. Kako je do mržnje došlo? E, to je tek zabavna priča.

Godina je 2002. godina i aktuelni predsednik Vimbldona, Sem Haman je bio nezadovoljan malom publikom u predgrađu Londona i gotovo da niko nije bio zainteresovan za izgradnju novog stadiona. Stoga je povukao određene poteze, postigao dogovor sa Fudbalskom Asocijaciom (FA) i sve je bilo spremno za selidbu Vimbldona. Klub se preselio u 90 kilometara dalek Milton Kins. Ta ideja je naišla na veoma lošu reakciju svih navijača, mada uzimajući u obzir da je Haman bio spreman da seli klub čak i u Dablin, može se reći da nisu loše prošli.

Navijači su naravno bili protiv toga. Koliko god ih malo bilo (a nije), Vimbldon im je bio lokalan klub i svi su zbog toga navijali za njega. Te su zato rešili da osnuju novi klub, AFC Vimbldon. Od samog osnivanja im je cilj bio da se vrate u Merton i gde bi sagradili novi Plaf Lejn, što su i nedavno učinili. Ipak, nisu odmah imali sredstava da to učine. Tako su krenuli sa Kingsmedoua koji su koristili sve do 2020. godine.

Bili su vlasnici tog stadiona sve do 2015. godine kada su ga prodali Čelsiju. Predlog je bio da se proda stadion kako bi se dobila sredstava za izgradnju njihovog Plaf Lejna što su navijači odobrili. U sezoni 2020/21, AFC Vimbldon je prve četiri ligaške i dve kup utakmice igrao na Loftus Roudu (stadionu Kvins Park Rendžersa) i u novembru 2020. godine su se zvanično vratili u Merton i na Plaf Lejn. Prvi meč na novom stadionu je odigran protiv Donkastera i završen je rezultatom 2-2.

Sa druge strane ove priče nalaze se MK Donsi. Planovi da se klub preseli iz Londona u Milton Kins su vrlo brzo srušeni. Klub nije imao novca da finansira stadiona na kome bi igrao u novom gradu, ali su ipak morali da se presele te su kratak period koristili Selhurst Park (Kristal Palasov stadion). Tu dolazimo i do Pita Vinklmana i njegove kompanije, “Inter MK Group”. On je kupio klub i preselio ga u Milton Kins a ubrzo nakon toga redizajnirao grb i ime kluba te se danas zovu MK Dons.

Klub je u početku igrao na Nacionalnom Hokej Stadionu sve dok 2007. godine nije izgrađen novi MK Stadion na koji su se preselili. Iako se nalaze u veoma dobroj finansijskoj situaciji, klub se uglavnom oslanja na mlade igrače koji dolaze iz njihove akademije. Najpoznatiji fudbaler iz Donsa je Dele Ali, koji je ponikao u ovom klubu.

Ovakva selidba i promena imena i grba je nešto što često možemo videti u američkim sportskim franšizama. Danas se nalaze u Nju Orleansu a već sutradana su u Šarlotu. Fudbalski klub MK Dons je prvi koji je to uradio u Engleskoj. Gotovo svaki klub u Engleskoj i Velsu je nosi naziv po mestu iz kog dolazi. Istorija je važnu tu. Iako su se trudili, još uvek nema sponzora u imenima klubova i to je nešto što bi tako trebalo da ostane.

Engleska za sada odoleva američkom sistemu u kom sport predstavljaju kao produkt koji je namenjen da bude prodat kao i svaki drugi. Koliko će to dugo još biti, ne znamo. Ipak, bitno je da je za sada tako.

Upravo to je razlika između MK Donsa i AFC Vimbldona. Oba kluba su potekla od jednog Vimbldona ali ovi drugi imaju mnogo veću istoriju iako su osnovani u isto vreme. To je i glavni razlog zašto se ova dva kluba ne podnose. Navijači sa Plaf Lejna veruju kako su im Donsi ukrali sve što su oni nekad bili.

Kao dokaz da su gotovo svi navijači uz novi AFC Vimbldon govori i činjenica da ih je bilo preko 20 hiljada na Vembliju 2016. godine. Iako zvanično nije naslednik starog Vimbldona, nema sumnje da to oni zapravo jesu. Zašto kažemo gotovo svi? Postoji mali deo navijača koji su pošli za svojim starim klubom i danas navijaju za Donse iako su nekada navijali za Vimbldon. Pre nekoliko godina u engleskim medijima se pojavila čak i priča o navijaču koji krije od svojih prijatelja da ide na mečeve MK Donsa!

Možda će Englezi jednog dana pričati o ova dva kluba kao prekretnici britanskog fudbala gde je ova igra izgubila smisao tradicije i istorije. Međutim, sumnjamo u tako nešto. Fudbal u Engleskoj se još uvek zasniva na osnovnim stvarima odnosno promovisanju lokalnog indentita jer se tako navijači najlakše poistovećuju sa klubom. Čak i vlasnici klubova Premijer lige su svesni toga, zar ne?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here