Kako je profesionalni kladioničar podigao Brentford – Tajna se krije i u filmu?

0
4058
foto: brentfordfc.com

Nema ničeg lepšeg nego kada nam fudbal priredi još jednu bajkovitu priču gde manji klubovi uspevaju da beleže sjajne rezultate. Pre pet godina je to bio Lester, pre dve sezone Šefild Junajted, koji je zamalo igrao Evropu a ove imamo Brentford.

Mali londonski klub, koji 74 godine nije igrao u najjačem rangu engleskog fudbala, vratio se i to sa stilom. Brentford je siguran na sredini tabele trenutno i uzimajući u obzir kakav fudbal igraju momci Tomasa Frenka sada im baš niko ne predviđa borbu za opstanak. Dok sa druge strane najveći optimisti veruju da bi ovaj klub mogao i do Evrope.

BRENTFORD – LESTER GG (1.78)

Ipak, koja je tajna uzdizanja Brentforda? Kako bismo to saznali, morali bismo i da znamo ko je Metju Benam. On je trenutni vlasnik „pčelica“ i upravo najzaslužniji čovek za uspeh ovog kluba.

Diplomirao je fiziku na Oksfordu i nakon toga proveo 11 godina radeći u raznim bankama. Sve do 2001. godine kada je prihvatio posao u Premier Betu gde je radio za Tonija Bluma, sadašnjeg vlasnika Brajtona, koji je bio jedan od najvećih profesionalnih kladioničara. U međuvremenu, došlo je do svađe između Metjua i Tonija, te je protagonista ove priče napustio kompaniju. Kako nije imao na umu da se vrati radu u banci, Benam je pokrenuo „Smartodds“. Koncept ove njegove kompanije je bio jednostavan. Primenjujući svoje znanje matematike, Metju je stvorio algoritme i koristio je statistiku i istraživanja u sportskom klađenju. Kompanija je vrlo brzo doživela ogroman uspeh.

Sada, na red dolazi i Brentford. Benam je od malih nogu veliki navijač „pčelica“. Na prvoj utakmici je bio još sa 11 godina. Stoga, kada je klub bio u finansijskim problemima 2007. godine, Benam je pomogao. Navijači ovog kluba su se skupili i rešili da njihov Brenford postane prvi klub u Londonu koji će posedovati navijači. Ipak, večina njihovog para došla je od misterioznog investitora koji im je pozajmio novac, a to je bio upravo Metju.

foto: twitter/@BrentfordFC

Tako je i došlo vreme za naplatu dugovanja, navijači nisu bili u mogućnosti da vrate Metjuu novac. Stoga se ukazala prilika da Benam postane samostalan vlasnik svog kluba iz detinjstva, što je i učinio 2012. godine.

Za razliku od drugih vlasnika koji bi ulagali u igrače i trener, Benam je imao drugačiji pristup. Kako biste razumeli tačno šta je Benam uradio, preporučujem da pogledate film „Moneyball“. Bred Pit glumi generalnog menadžera bejzbol ekipe u MLS-u. Umesto skauta, i procena golim okom da li je neki igrač dovoljno dobar, gledaju se analitika i statistički podaci. E, upravo to je uradio i Metju Benam.

Veći deo stručnog kadra Brentforda je otpušten kada je on došao, a umesto njih dovedeni su analitičari koji nisu imali nikakvog tradicionalnog iskustva u fudbalu. Klub je prestao da brine o pobedama i porazima, umesto toga uveli su „key performance indicators“ (ključne indikatore performansa). Po njegovom mišljenju ovo im je davalo mnogo bolji uvid da li ekipa napreduje ili ne. Takođe, „pčelice“ su počele da prate mnogo više „expected goals“, sam broj i kvalitet šansi igrača, a ne samo to da li je igrač asistirao ili postigao gol. To im je znatno pomoglo da nađu jeftine igrače na kojima su kasnije zabeležili ogroman profit. Neki od primera su Said Benrama koji je kupljen sa 4 miliona funti a prodat za 40 ili Oli Votkins je kupljen za 2 miliona a prodat za 36.

foto: twitter/@BrentfordFC

Zanimljivo je i to da Brentford više nema svoju akademiju. Londonski klub ima svoj B tim koji se sastoji od igrača između 17 i 20 godina i svi ti fudbaleri su uglavnom odbijeni od drugih klubova. U Brentfordu veruju da je igrača potrebno makar 35 utakmica kako bi se procenila njegova vrednost. Stoga takav sistem i primenjuju.

Evidentno je da koncept radi, jer su „pčelice“ ponovo u Premijer ligi. Benam od 2014. godine poseduje i fudbalski klub Midtjeland, iz Danske, gde primenjuje potpuno istu filozofiju kao i svom klubu iz Londona. Rezultat toga su tri titule šampona države od kako je Metju vlasnik i redovan nastup u evro takmičenjima.

Biće zanimljivo videti kako će Brentfordov sistem raditi na duže staze u Premijer ligi. Nema sumnje da će ove sezone na Brentford Komjuniti Stadionu mnogi „polomiti zube“. Na svojoj koži su to već osetili Arsenal i Liverpul dok je Čelsi pre samo tri dana jedva izvukao tri boda. Narednog vikenda sledi novi izazov za Tomasa Frenka i njegove momke kada će ugostiti Lester.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here