Kada ne znate kako da opstanete u ligi, vi okrenete njegov broj – “Big Sem” danas slavi rođendan!

0
1148
Foto: www.premierleague.com

Semjuel Alardajs, u engleskom fudbalu poznatiji i kao “Big Sem”, danas proslavlja svoj 67. rođendan.

Trenutno nema posao, moglo bi se reći i da jednostavno uživa u penziji, ali svakako da predstavlja jedno od najvećih i najpoznatijih trenerskih imena na Ostrvu. Rođen u Dadliju, nedaleko od Vulverhemptona i Birmingema, Alardajs se fudbalu predstavio prvenstveno kao igrač, a svoju karijeru je započeo baš u svom rodnom gradiću. Imate samo jedan pokušaj da pogodite na kojoj je poziciji igrao – naravno, defanzivac. Brzo je napredovao i davne 1971. godine debitovao u seniorskom fudbalu, braneći boje Bolton Vonderersa, kluba u kojem je zabeležio najviše nastupa i ostavio najveći trag.

KLUB BRIŽ – MANČESTER SITI 2 (1.31)

Gotovo dve stotine nastupa je “Veliki Sem” zabeležio za Vondererse, u koje se samo 14 godina kasnije ponovo vratio. Ali taj drugi mandat je kratko trajao, a nakon njega je ubrzo usledio i kraj igračke karijere. Bila je 1992. kada je Alardajs “okačio” kopačke o klin. Tokom svoje poprilično turbulentne i bogate karijere nastupao je za klubove poput Sanderlenda, Milvola, Koventrija, Vest Bromviča, ali je imao čak i jednu epizodu u Tampi, na Floridi, gde je odigrao samo 11 utakmica.

Foto: www.premierleague.com

Trenersku karijeru je započeo još u irskom Lajmeriku, gde je uglavnom imao ulogu trenera-igrača. Prvi samostalan i ugovoren posao mu je bio Blekpul. Zatim su tu još Nots Kaunti, Bolton, Njukasl, Blekburn, Vest Hem, Kristal Palas, Everton i Vest Bromvič. Prilično dugačka lista, zar ne? Što se tiče stila fudbala koji su pretežno gajile njegove ekipe, verujem da je svima poznato da on, pa blago rečeno, nije bio baš atraktivan. Doduše, oduvek je važilo da donosi rezultat i sigurne bodove, a neretko je i “Big Sem” imao ulogu spasitelja u pojedinim klubovima, s obzirom na to da bi uspeo da ih “izvadi iz mrtvih” i spasi sezonu.

Nekoliko puta je sa svojim timovima bio prvak nižih rangova takmičenja, a vredi napomenuti i da je 2016. godine bio selektor reprezentacije Engleske, ali je tu funkciju obavljao svega dva meseca. Poslednji put je angažovan prošle sezone, ali je pokušaj da spasi VBA ispadanja bio uzaludan i bezuspešan.

Inače, Alardajsov unuk, koji je ime dobio upravo po svom dedi, takođe se profesionalno bavi fudbalom i 2018. godine je potpisao za Oksford Junajted.

Srećan vam rođendan, gospodine Alardajs!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here