Inteligencija, 20 cigareta dnevno i zagarantovan šou na Ivud Parku

0
5855
foto: twitter/@premierleague

Ko god je pratio Premijer ligu u periodu između 2000. godine pa na dalje, nema šanse da se ne seća moćnog Turčina iz Blekburn Roversa. Tugaj Kerimoglu je upravo u tom periodu nastupao za klub sa Ivud Parka. Miljenik navijača je vukao konce u veznom redu Blekburna i to poprilično lako uzimajući u obzir da je umeo da ispuši i po 20 cigareta dnevno kako kaže njegov bivši saigrač Met Jansen.

U razgorovu za Atletik, Jansenu je dat zadatak da kreira savršenog fudbalera koristeći atribute i sposobnosti samo igrača sa kojima je igrao. Upravo tada je Met rekao kako je Tugaj najinteligentniji fudbaler sa kojim je delio svlačionicu.

Nije imao gotovo nikakvu brzinu ili izdržljivost. Jedva da je govorio engleski. Pušio je barem po 20 cigareta dnevno, ali kakav je to igrač bio. Brilijantno je čitao igru da uopšte nije ni morao da trči. Kada je utakmica u ritmu koji njemu odgovara, pravio bi šou na terenu. Imao je neverovatno preglednost igre. Najbolju koju sam ikada video – rekao je Jansen.

BLEKBURN – LUTON ki 1 (2.18)

Zatim je ispričao anegdotu vezanu za Turčina i koliko nije mogao da izdrži bez cigareta.

On je prosto pravi primera igrača iz vremena kada fudbaleri nisu pazili na svoj način života i gde su živeli sasvim normalno. Nije bilo poente da pitate Tugaja da prestane da puši. Sećam se da je na poluvremenu jedne utakmice Grejem Saunes je upitao “Gde je Tugaj”? Svi smo se pogledali međusobno i onda primetili krugove dima iznad jedne kabine u toaletu. Tako nešto ne bi prošlo svakom igraču, ali Tugaju kao što vidimo jeste – ispričao je Met.

Aron Mokuna je takođe imao samo reči hvale za svog saigrača iz Blekburn Roversa.

Tugaj je bio jedan od najboljih igrača. Iskreno, nisam video tako črvstog i inteligentnog igrača koji puši. Svi smo znali da bi ispušio nekoliko desetina cigareta u toku dana a onda bi izašao na teren i bio bolji od mnogih igrača koji su vodili mnogo zdraviji život. Ne kažem da je pušenje dobro za profesionalnog fudbalera ali kakv je to profesionalac bio. Imao je osećaj za igru i svi su ga voleli u Blekburnu – glasila je Mokunina izjava.

Nekadašnji trener Blekburna, Mark Hjuz, je čak svrstao Turčina u najbolje igrače koji su ikada zaigrali na Ivud Parku. Bilo bi zaista neverovatno videti danas igrača koji bi imao sličan način života kao Tugaj. Ipak, on je bio jedna luda glava koju prosto niste mogli da ne volite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here