Fudbal je ponekad stvarno surov i Stiv Brus to najbolje zna…

0
1320
foto: twitter/@NUFC

Pre samo nekoliko dana sam pisao kako možda najtežih nedelju dana proživljava Stiv Brus, barem kada je u pitanju svet fudbala. Ne mogu da se otmem utisku da je otkaz, koji je dobio ovaj trener, pomalo i nezaslužen. Da, biće on masno plaćen za to i ako će vam to biti izgovor svaki put kada je trener/igrač prolazi kroz teške momente, prestanite da gledate fudbal. Ozbiljno, fudbaler je stvar kulture u Engleskoj i ako ćete ih uvek gledati samo kroz novac a ne kao žive ljude ne vidim poentu toga. I oni imaju pravo na loš dan, nedelju, mesec. Nisu birali da budu toliko plaćeni. Bar ne svi.

KRISTAL PALAS – NJUKASL ug 3+ (1.93)

Malo sam skrenuo sa teme, te se vratimo na Brusa i Njukasl. Dosta toga se izdešavalo u prethodnih 10 dana na Sent Džejms Parku. Vlasnici iz Saudijske Arabije stigli su u ovaj grad na severu Engleske, odmah su krenula nagađanja ko bi mogao biti novi trener i #BruceOut je odmah bilo aktuelno. Bilo je primera i gde su neki navijači vređali svog trenera. Stiv je pričao o tome kako je dosta neprijatnosti doživeo u poslednjih desetak dana što nikako ne može biti primereno za navijače kluba kao što je Njukasl. Sve to, nateralo je ovog šestdesetogodišnjaka da najavi kako mu je ovo možda i poslednji posao u karijeri. 

Nije bio omiljen među navijačima od samog starta. Došao je 2019. godine kao zamena za Rafu Beniteza, koji je bio obožavan u Njukaslu. Ipak, kada se pogleda mala statistika, Španac i Englez su osvojili identičan broj bodova na klupi “svraka” (po 90), Benitez je imao samo jednu pobedu više nego Brus ali je Stivova ekipa postigla tri gol više nego Rafina (84 i 81). Ipak, dojučerašnji trener je primio 120 golova čak 25 više nego Njukasl pod vođstvom Beniteza.

foto: twitter/@NUFC

Kada pogledamo plasmane nije ništa lošije prošao od Španca. 14. i 13. mesto u poređenju sa Rafinim 10. i 13. je sasvim korektno. Iako su u sezonama pod Brusom gotovi svi predviđali Njukaslu borbu za opstanak, oni su gotovo uvek bili sigurni. 

Na to dodajmo i da nije bio dovoljno podržan od strane Majka Ešlija, Brus je radio korektan posao. Na klupi imate menadžera koji ima preko 20 godina trenerskog iskustva i to je sasvim dobar temelj za početak nove ere Njukasla. Konačno bi dobio neku vrstu podrške i bilo bi zanimljivo videti ga u ulozi nekoga ko započinje projekat. Ipak, Saudijcima se žuri, žele što pre da stignu Siti, Čelsi i ostale trošadžije iz Premijer lige.

Ne kažem da je to morao da bude on, ali je svakako zaslužio šansu. Njukasl svakako nije navikao da ima neke čudesne startove u sezoni. Uvek je tu malo mučenja ali opstanak nikad nije bio pitanje iako su ih uvek svi stavljali pri dnu tabele. Njegove “svrake” su igrale napadački i zategnuta odbrana bi mogla da učini čuda sa njim na klupi. Ovako nažalost nikada nećemo saznati šta bi bilo kad bi bilo. Brus je bivši a sva prilika je da je Paulo Fonseka budući. Koliko on može da izvuče iz ovih igrača videćemo. Za početak treba osigurati taj opstanak. To bi Brus, na kraju krajeva, sigurno mogao…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here