Da, stiže najbolje pojačanje u ovoj deceniji, kako će sada izgledati Junajted?!

0
7076
Foto: Twitter/@RBLeipzig_EN

Verujem da većina navijača Mančester Junajteda nije svesna šta je dobila dovođenjem Ralfa Ragnika. Želeo bih prvo da pojasnim zašto je ovo najbolji posao „crvenih đavola“ u poslednjih nekoliko godina.

Ragnik će vršiti ulogu menadžera do kraja sezone, onda se očekuje da preuzme ulogu konsultata u upravi kluba i to je ogroman skok u odnosu na Eda Vudvorda. Da, Ed je imao ulogu direktora na Old Trafordu, Ralf neće imati tu poziciju, ali veruje se da Nemac želi da se pita za dosta toga u klubu i ako ne bude tako, neće se dugo zadržati u Engleskoj.

Sada ostaje samo da vidimo da li su u Junajtedu to znali kada su ga dovodili. Ako jesu ovaj posao će im se isplatiti na mnogo nivoa. Stoga ćemo proći šta to sve Ragnik donosi ekipi sa Old Traforda.

ČELSI – MANČESTER JUNAJTED D2-4 (1.70)

Iskustvo

Ralf je čovek koji drži fudbal u malom prstu. „Profesor“ i „kum“ gegenpresinga su samo neki od nadimaka za ovog trenera. Da, gegenpresinga koji je Klop doveo do savršenstva u Liverpula. Ovaj čovek ga je izmislio. Radio je u velikom broju klubova u Nemačkoj gde uživa ogromno poštovanje. Ovo podupire i činjenica da su treneri poput Jirgen Klopa, Tomasa Tuhela, Ralfa Hasenhitla i Julijana Nagelsmana učili sve od ovog čoveka. Ako ste mislili da su Klop i Tuhel sjajni, sačekajte tek da vidite profesora.

Stil igre

Navijači svakog kluba na svetu žele da igraju napadački i lepršav fudbal, zar ne? Upravo to bi i trebalo da se dogodi pov vođstvom Ragnika. Formacija u kojoj najčešće igra jeste 4-4-2, odnosno 4-2-2-2, gde dva defanzivna vezna igrača uvek igraju veoma visoko kako bi stvorili heksagon oko sredine terena. Stoga kada protivnički tim krene sa loptom kroz heksagon, svih šest igrača vrši presing kako bi što pre oduzeli loptu. Ono što ovaj trener posebno voli jeste numerička superiornost oko protivničkog igrača. Kada god se vrši presing, dva igrača će ići ka protivniku koji ima loptu kako bi mu je lakše oduzeli. Da, ovaj stil je veoma rizičan ali takođe veoma efektivan ako se sprovede kako treba.

U njegovom gegenpresingu se vriši pritisak i na zadnju liniju i pre nego što protivnici uđu u zamišljeni heksagon. Naime, kada protivnički igrači loptu šalju nazad štoperu, krilo koje se u tom trenutku nalazi izvan vidokruga tog štopera ga napada kako bi ga nateralo da se što pre oslobodi lopte i eventualno napravi grešku.

Takođe u Ragnikovoj formaciji često možemo videti trouglove na sredini terena. Jedan od trouglova formiraju, primera radi, levi zadnji vezni, levo krilo i napadač koji igra po levoj strani. Naravno u zavisnosti od pozicija u tom trenutku, može se desiti da trougao čine desni vezni, levo krilo i levi napadač. To bi značilo da Ragnik igra veoma usku formaciju ali tu dolaze do izražaja bekovi. Bez obzira da li protivnik igra sa četiri ili pet igrača pozadi, kada se zamišljenom trouglu priključi i bek onda dolazi do numeričke superiornosti o kojoj smo već pričali. Defanziva onda mora brzo da razmišlja da li želi da brani pomenut trojac i skupi odbranu ili raširi kako bi pokrila i beka koji izlazi često veoma visoko upravo zbog ovakvih situacija.

Naravno, daleko od toga da samo ovo fudbalski stručnjak ume da ponudi kada je u pitanju taktika. Ipak, učio je od Ariga Sakija i Zdeneka Zemana. Ume Ragnik itekako da igra i na sa posedom lopte. Tu je njegov stil igre dosta sličan onom koji je primenjivao Konte u Interu samo što Nemac retko koristi tri štopera pozadi. Pre će imati jednog veznog igrača više nego štopera jer kod poseda su veoma bitni dobra dodavanja a upravo to je u nešto osnovno što se zahteva u veznom redu. Dobre poprečne lopte/pasovi unazad ka sredini su uglavnom odlika njegovih ekipa kada mogu da igraju na posed lopte.

Pravilo od osam i 10 sekundi

Veoma zanimljivu stvar Ralf praktikuje na treninzima. Naime kada se vežba odbrana, igrača koji su u tom trenutku u defanzivi imaju osam sekundi da oduzmu loptu. Sa druge strane, kada se vežba ofanziva, napadački tim ima 10 sekundi da šutnu na gol. Sve to je objasnio i Ragnik sam u jednom intervjuu.

Imamo specijalan sat dizajniran za treninge. Pomoćni trener aktivira sat i on počinje da otkucava. Koristimo ga za igru koju zovemo „osam sekundi“. Igrači čuju kako sat otkucava i imaju zadatak da za to vreme vrate loptu u svoj posed ili ako imaju posed moraju da šutnu na gol u narednih 10 sekundi. Otkucavanje je u početku iritantno za igrače ali smo primetili da je ova vrste treninga veoma efektivna – rekao je tada Ragnik.

Uloga u klubu nakon završetka sezone

Već sam spomenuo kako Ralf želi da se pita za dosta stvari u klubu stoga verujem da ćemo to videti i u Junajtedu. Nemac će gotovo sigurno na kraju sezone ostati na Old Trafordu u ulozi konsultanta u klubu. Ipak, verujem da ga očekuje mnogo veća uloga jer je do sada radio sjajn posao kao direktor u Lajpcigu. Upravo Ragnik je u nemački klub doveo igrače poput Mukiela, Vernera, Nkukua, Forsberga, Sabicera, Upamekana, Kimiha, Nabija Keite i Konatea. Nemac ima ogromno znanje na svim poljima u svetu fudbala. Junajtedova filozofija će se znatno promeniti nakon njegovog dolaska u upravu kluba, nema nikakve sumnje.

NORIČ – VULVERHEMPTON GG (2.03)

Veoma bitno za navijače će biti strpljenje. Ragnik ima sve što je potrebno da odradi sezonu kako treba. Ipak, biće potrebno vremena da se primeti Ralfov stil igre na utakmicama. Junajted ovako nikada nije igrao a pogotovo ovi igrači. Fizički će se zahtevati dosta od njih i za sve to je potrebno, kao što već rekoh, vreme.

Nemac zna kakav fudbal želi da igra i zna šta tačno želi od igrača. Pitanje ostaje samo da li su fudbaleri sa Old Traforda spremni na sve to što im Ragnik sprema jer kao što i on sam kaže ili igrate presing ili ne.

Morate da budete svesni kakav fudbal želite da igrate. Ne pričam malo o ovome, malo o onome, malo presinga… Mislim, stvarno, šta je malo presinga? Malo presinga je kao da ste malo trudni. Ili ste trudni ili ne, ili želite da igrate presing ili ne. Ali molim vas samo ne malo presinga – kaže Ralf.

Ko će najviše profitirati?

Engleski mediji već nagađaju o igračima koji bi mogli da profitiraju njegovim dolaskom. Ono što najviše raduje navijače Junajteda jesu Van de Bek i Džesi Lingard, koje po svemu sudeći čeka veća minutaža. Takođe, piše se da će Ronaldo morati da promeni svoj stav, da će morati više da pomaže ostatku ekipe, jer visoki presing počinje od centralnog napadača. Edinson Kavani bi takođe mogoa da dobije značajnu ulogu, naročito ako bude igrao sa dvojicom napadača. Mogli bi da ispaštaju bekovi, Luk Šo i Van-Bisaka, jer je Rangnik svojevremeno javno kritikovao kvalitet levog beka. Rangnik od svojih bekova zahteva da budu ofanzivni, Englezi nagađaju da bi Teljes mogao da iskoči u prvi plan, ali i da bi Dalo mogao da dobije veću minutažu ispred Van-Bisake. Bruno i Sančo bi trebalo da budu sigurni kao ofanzivni vezisti/krila, a ostaće otvoreno pitanje oko statusa Markusa Rašforda.

MANČESTER SITI – VEST HEM 1&0-3 (2,25)

Zaključak je da će biti veoma zanimljivo pratiti Junajted do kraja sezone i da će Ragnikovim dolaskom biti uzbudljivije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here