“Wildcard”? Može! Imamo dva tima, jedan odličan, drugi još bolji

0
5444

Već nedelju dana nema Premijer lige, stvari postaju ozbiljne, mnogi su pritisli TO dugme pre reprezentativne pauze i sada svakodnevno menjaju svoje timove, a ostali su se verovatno isključili iz sveta fantazija bar dok ne završe utakmice reprezentacija (bar je pametno tako odigrati), jer ko je rano potrošio transfere može biti kažnjen nekom povredom ili kovid pozitivnim testom. Današnji specijalni tekst posvećujemo prvom iz dve grupe FPL menadžera koje sam već nabrojao, a verovatno će tako biti i u oktobru i novembru kao vreme kada se većina menadžera odlučuje za taj potez.

Napraviću dva veoma slična tima sa nekim normalnim budžetom za početak sezone, ostaviću u banci najmanje 0,4 kako bi svako mogao priuštiti ova dva tima. Prvi tim će biti tim Ronaldo kojeg moramo uzeti u obzir jer se već nalazi u 15,1% timova, po čemu je na petom mestu među napadačima, a drugi tim će biti bez njega, ali logično, sa Brunom (12,0) za kojeg mislim da je sada lošija opcija nego što je to bio na početku sezone, ali ne toliko koliko se stvorio taj hajp na bazi utakmica u reprezentaciji Portugala.

Sa ovim timom je meni ostalo 1,2 miliona u banci, što je dobra ušteđevina ako znamo da ovde realno nema mnogo potencijalnih problema za rešiti.

Počeću sa golmanima, tu se može malo više uložiti, ali nisam fan skupljih golmana u ranoj fazi sezone, jer recimo Sančez (4,5) iako nije idealna opcija do sada, on je doneo više bodova od Martineza (5,5), a takođe Argentinac neće igrati u četvrtom kolu, imao je lakši raspored do sada, a ima paklenih nekoliko kola nakon povratka, što znači da je verovatno da će Sančez biti bolja opcija od njega nakon 7 kola. To nam govori da taj milion više nije nikakva garancija za bodove. Osim toga, Raja (4,6) je čak i mnogo uspešnija opcija od 4,5 od Sančeza, a nalazi se na drugom mestu po poenima među golmanima, jedino je Ljoris (5,6) uspešniji sa 27 bodova, ali opet Raja je izednačen na drugom mestu sa Mendijem (6,0) i Alisonom (6,0) koji su na početku bili 1,5 milion skuplji. Raspored Brentforda postaje teži nakon prve utakmice protiv Brajtona, pa ako je neko krenuo sa Rajom u sezonu pametno je zadržati ga zbog toga što je njegova cena skočila i zbog toga što će verovatno skupiti gomilu odbrana protiv jačih ekipa, ali ukoliko niste to uradili, mislim da su Sančez i Bahman najbolje opcije za 4,5, utoliko više jer imaju rezervu za 4,0 za svaki slučaj.

POLJSKA – ENGLESKA 2 (1,72)

U odbrani sam ostao sa Trentom (7,5) koji je bio fenomenalan na startu sezone i nalazi se pri vrhu u mnogim ofanzivnim statistikama među defanzivcima, njegova ekipa ima odličan raspored i više nema Cimikasa (4,1) da ga „pokrije“ što se tiče fantazija, pa oni koji ne uzmu Trenta sa vajldkardom verovatno će imati problema sa njim kada dođu utakmice protiv Palasa, Brentforda i Votforda. Šo (5,5) je do sada u velikoj meri podbacio, njegova statistika takođe nije impresivna- kreirao je 5 šansi, od kojih jednu OPTA računa kao veliku šansu i imao je 15 centaršuteva, 4 uspešnih, dosta manje od recimo Ričija (8/24) ili Dinja (6/23), da ne trošim reči o Trentu koji je priča za sebe. Luka Dinj (5,4) je treći igrač u odbrani kojeg zadržavam na vajldkardu jer sam krenuo sa njim. Kao što sam već napisao, Francuz je treći po centaršutevima, kreirao je 5 šansi i izveo je 15 kornera do sada po čemu je na deobi drugog mesta među svim igračima, a jedini drugi izvođač u njegovoj ekipi je Taunsend sa jednim kornerom. Četvrti igrač u odbrani je Marsal (4,5), njegova ekipa je četvrta u očekivanim primljenim golovima, a takođe je četvrta i u očekivanim golovima. Do sada su sve tri utakmice izgubile po 1-0, njihov raspored se okreće na bolje i mislim da će njihova igra konačno prevagnuti, a od Marsala očekujem da bude važan igrač na obe strane terena. On je do sada imao 19 centaršuteva, od kojih su 5 bili uspešni, igra krilnog beka i jedina loša strana je rizik da će u nekom trenutku Ait Nuri (4,5) ući u tim umesto njega, ali do sada nema nikakav znak da će se to desiti, tako da mislim da je Marsal bezbedan. Tino Livramento (4,1) je impresionirao i mislim da će povratkom Robertsona (7,0), Evansa (5,4) i Vestergora (4,9), on biti najbolja opcija koja je krenula u sezonu sa cenom od 4,0. Do sada je kreirao 3 šanse, od kojih jedan zicer i njegova glavna konkurencija, Kajl Voker-Piters (4,9) je prebačen na levi boj protiv Njukasla, što bi trebalo značiti da je on bezbedan na levoj strani. Uvek postoji šansa da Sautempton izađe u formaciji sa 3 pozadi, što bi bilo još bolje za Livramenta, pa mislim da je ova situacija dovoljna za najboljeg mladog igrača Čelsija prošle sezone da bude dobra FPL opcija i pored toga što raspored nije ko zna kakav.

LESTER – MANČESTER SITI 2 (1,59)

Sredina se sastoji od jednog premium igrača, to je Mo Salah (12,5) i o njemu neću trošiti reči, a tu su još i 3 „mid-priced“ veznjaci, što je rizična taktika, ali na kraju ću obrazložiti zašto mislim da je ona najbolja za sada. Teoretski, tu se mogu ugurati recimo Žota (7,6) ili Tores (7,1) umesto Rafinje (6,5) ili nekog drugog veznog, ali u ekipi Sitija se KDB (11,9) i Foden (7,9) vraćaju treninzima, tako da to mesto Toresa dobija još žešću konkurenciju, a o povredi Firmina (8,8) se ne zna mnogo toga, tako da bih ja lično pre ostavio 1,2 u banci, jer Vajldkard tim mora biti sličan timu pre početka sezone po tome da ima plan B i izlaz ukoliko nešto krene po zlu, pa 1,2 u banci dobro dođe kada je u pitanju ta fleksibilnost, kao i manjak rotacijskog rizika u timu. Rafinja je do sada bio solidan, dao je jedan gol i imao još dva zicera, kreirao je 4 šanse, jednu veliku šansu i imao ukupno 11 šuteva do sada. Izgleda kao da nije u formi, ali taktika njegove ekipe ga dovodi u prave situacije da bi bio opasan, pa samo je pitanje vremena kada će proraditi. Mislim da će dolazak Džejmsa (6,0) pre naštetiti Harisonu (5,9), a takođe moguće je da će sva trojica igrati u istom sastavu, ali o tome ćemo kasnije kad krenu utakmice. Traore (6,0) je tu zbog fenomenalnog rasporeda, kao i njegove individualne statistike, on je na deobi drugog mesta među veznim igračima sa 12 šuteva, ima 7 šuteva iz šesnaesterca i 2 velike šanse, a takođe kreirao je 9 šansi, 1 zicer po čemu je izednačen sa Grilišom (8,0) i Grosom (6,0) na vrhu te liste, a vredi spomenuti da Gros ima 2 asistencije, Griliš jednu, dok Traore još uvek nema gol ili asistenciju. Ismaila Sar (6,0) je kreirao 8 prilika saigračima, a takođe imao je 8 šuteva, 6 iz šesnaesterca i dao je jedan gol protiv Aston Vile. Dakle, statistika je tu, raspored je tu, svi igrači su odlični za napraviti razliku u odnosu na Benramu (6,4) kojeg ima 30% menadžera i koji je do sada donosio bodove, ali uprkos tome, njegova statistika je lošija od sva tri igrača koja sam stavio u tim. Osim toga u njegovu ekipu je došao i Nikola Vlašić (6,0) koji verovatno neće uzeti njegovo mesto u timu (postoji mogućnost da će Benrama igrati po levoj strani, jer je Vlašić najbolji na poziciji 10 iza napadača), ali niko ne zna kako će ta prednja linija Vest Hema izgledati. Bili Gilmor (4,5) je tu kao jeftin igrač koji će igrati, jer će realno u ovoj strukturi tima najčešće biti treća zamena. On takođe ima dobar raspored i do sada je izveo 5 kornera, ali Rašica (5,4) iz njegove ekipe je izveo 8, pa ne bih previše računao na to. Tu se još može staviti i Alan (4,5) koji je kreirao 5 šanse do sada i imao jedan šut, ali zbog toga što su u ekipi već dva igrača Evertona, bilo bi dobro zadržati fleksibilnost i ne blokirati to treće mesto sa igračem koji verovatno nikad neće biti deo startnih 11. Ukoliko ste krenuli u sezonu sa Bisumom (4,6), zadržite njega zbog toga što mu je skočila cena.

Napadačku trojku predvodi Ronaldo (12,5), nisam bio za to da se odmah kreće sa njim, ali FPL pijaca je tako izdiktirala, a videli smo da je protiv Irske dao dva gola i još se ranije vraća u Mančester, tako da nema mnogo razloga da neko ne veruje da može eksplodirati odmah protiv Njukasla, koji je usput i njegov omiljeni protivnik u Premieršipu do sada (sve što je uradio protiv njih je staro 12 godina ili više, ali oni sujeverni imaju za šta da se uhvate ovim podatkom). Osim njega tu je Kalvert-Luin (8,2) koji je iznenađujuće na penalima u njegovoj ekipi, do sada je dao dva gola iz takvih situacija, a osim toga već smo znali šta dobijamo sa njim. To pokazuje i statistika, ima 11 šuteva, svi su iz šesnaesterca, imao je 4 zicera i dao je 3 gola. Dakle, ljubitelji FM-a ovo će nazvati kao „poacher“ i neće biti daleko od istine. Treći napadač je Antonio (7,9) o kome je sve rečeno do sada, na 3 tekme je utrpao 4 gola i imao 3 asistencija, njegova statistika je neverovatna, 16 šuteva, 13 iz šesnaesterca i čak 6 zicera, kreirao je 7 šansi (3 velike šanse) uz 27 dodira u šesnaestercu što je daleko najbolja statistika među napadačima. Ono što je nedostatak ove napadačke trojke je to što nema Himeneza (7,4) koji je drugi među napadačima kada se pogledaju udarci i udarci iz šesnasterca, kao i prvi kada su u pitanju kreirane šanse.

Drugi tim je veoma sličan sa prvim, a mala promena desila se u odbrani, gde je umesto Marsala (4,5) ušao Tirni (4,9), a tandem Rafinja- Ronaldo sam promenio u Bruno- Himenez. Tirni je deo tima koji je poslednji u ligi, međutim, on je kreirao 7 šansi, a takođe imao je 3 udarca, 2 iz šesnaesterca, uz ukupno 10 dodira u protivničkom šesnaestercu što je na deobi drugog mesta među FPL defanzivcima. Raspored se okreće na bolje njegovoj ekipi i mislim da već protiv Noriča imaju šanse za prvi klin šit u sezoni, mada to ni u kom slučaju nije garantovano. Marsal je ispao u ovoj strukturi jer je malo previše ići sa 3 igrača Vulvsa, a on je bio deo prvog tima između ostalog, i zbog toga da bi „pokrio“ Himeneza. Sada kada Meksikanac ulazi u tim, mislim da je ofanzivni „double up“ dovoljan, a ta dva igrača imaju ukupni xGI (očekivani golovi plus asistencije) od 3,63, dok njihova ekipa ima xG od 5,4, što znači da su Traore i Himenez trebali učestvovati u 67% golova svoje ekipe. Sve i da to padne na 50% kada krenu golovi Vulvsa, to je opet fenomenalan broj za dva igrača koja u ovom trenutku zauzimaju 13,4 miliona našeg budžeta, dakle novi Benrama (6,4) i Antonio (7,9) su na horizontu pre nego što su krenuli donositi bodove. O Brunu ne treba trošiti previše reči. On je za sada ostao na ta 3 gola protiv Lidsa, a kada Ronaldo uđe u prvi tim mislim da neće biti na penalima. Međutim, kada imate takvog realizatora u napadu, logično je da neko kreira sve te šanse za njega, a time što su povukli Pogbu u sredini mislim da osim Šoa i Bruna, neće biti previše kreativnosti u ekipi, pa zbog toga mislim da neće biti tolika tragedija za Bruna dolazak njegovog kolege iz reprezentacije.

To je sve za ovaj prvi Vajldkard specijal, imajte u vidu da je ovo napisano pre nego su završile reprezentacije i da je moguće da će biti povreda i ostalih stvari do početka kola, međutim ova struktura ekipe je verovatno najbolje do čega sam došao u ovoj pauzi. Zapamtite da je veoma bitno balansirati rizik i sigurnost kada koristite vajldkard i da ne preterujete previše sa differential igračima jer ukoliko oni koji su donosili bodove do sada produže sa odličnom formom, bićete u velikom problemu. Čujemo se krajem nedelje sa novim tekstovima u pripremi za 4. kolo. Veliki pozdrav!

Ivan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here