Kapiteni GW 13: Ko je bolja opcija od Salaha? Ivanovo iznenađenje iz Londona

0
2300
Foto: Twitter/@LFC

U prošlom kolu su kapiteni bili solidni, opet jedan promašaj, ovog puta je to bio Hari Kejn koji nije doneo bodove, a Salah je produžio svoju formu sa 8 bodova, dok je Kanselo opet bio dvocifren sa 12. Potez ludaka Konor Galager je takođe imao asistenciju, ali ništa posebno. Idemo dalje u 13. kolu sa nova 4 igrača.

Mohamed Salah (Sautempton kod kuće) – naravno, još jednom prva opcija i najbolji izbor. Ko god da misli drugačije, ohrabrujem ga da pokuša ići protiv njega i uzeti nekog drugog igrača, ali to se do sada nije najbolje završavalo. Neću previše pisati jer kad je izbor isti svake nedelje, onda nema mnogo smisla gnjaviti ljude sa informacijama. Vredi pomenuti statistiku na prethodne 4, to je za Salaha 8 kreiranih šansi, 3 zicera, 15 šuteva, 12 iz protivničkog šesnaesterca, 5 zicera i čak 41 dodir sa loptom u protivničkom šesnaestercu (u svim kategorijama koji se odnose na šuteve i dodire u protivničkom šesnaestercu je ubedljivo prvi od početka sezone do sada, drugi igrač sa najviše dodira u protivničkom šesnaestercu je Trosar sa 26). Odbrana Sautemptona nije loša, ali igraju na Enfildu i Liverpul je najbolji napad lige, tako da ne vidim zašto ekipa ne bi postigla bar 2 gola na ovoj utakmici.

Trent Aleksander-Arnold (Sautempton kod kuće) – drugi igrač je defanzivac, ali ove sezone su najbolji defanzivci mnogo pouzdaniji od ofanzivnih igrača, pa mislim da to više ne treba biti mentalna prepreka da bi nekog od njih stavili za kapitena. Trent se ove sezone vratio sa stilom, već ima jedan gol i šest asistencija i šest klin šitova, pored toga što je propustio dve utakmice (jedna je bila protiv Kristal Palasa kod kuće na kojoj i bez njega nisu primili gol). Napad Sautemptona je nešto slabiji od odbrane, iako je u poslednje vreme uhvatio formu, naravno pre svega zbog toga jer su igrali protiv slabijih ekipa. Oni se nalaze na sredini po udarcima iz šesnaesterca i očekivanim golovima na prethodne 4 utakmice, a nešto ispod sredine u velikim šansama. Sve u svemu, klin šit na Enfildu je veoma verovatna stvar jer se ekipe uglavnom povuku u svoj šesnaesterac i čekaju primiti gol, a ne moram ni pričati koliko je Trent bitna karika u kreaciji. Što se tiče ofanzivne statistike on je na prethodne četiri imao 12 kreiranih šansi i 4 kreiranih zicera, a takođe imao je i 7 udaraca i 3 iz šesnaesterca. Znamo kako izvodi prekide, direktne i indirektne i to je veoma bitna stvar kod kapitena, da može doneti bodove na više načina, što je kod Trenta svakako slučaj.

MANČESTER SITI – VEST HEM 1&0-3 (2,25)

Bukajo Saka (Njukasl kod kuće) – utakmica Arsenala je verovatno najbolja u ovom kolu jer iako su oni dosta slabiji od Liverpula što se videlo u prošlom kolu, ipak je Njukasl mnogo lošiji tim od Sautemptona (pre svega defanzivno, što ćete moći videti u daljem toku ovog pasusa), pa morao sam odabrati jednog igrača Arsenala da završim ovaj „regularni deo“ teksta. Tražio sam najbolju opciju u njihovom napadu i mislim da je sada to Bukajo Saka i pored toga što je Emil Smit-Rou ostavio najveći trag golovima pre reprezentativne pauze. Ipak, statistika Bukaja Sake kaže da je on imao 8 šuteva, 7 iz šesnaesterca i jedan zicer na prethodne četiri utakmice, a kreirao je 8 šansi u tom periodu i jedan gol mu je bio poništen protiv Votforda zbog jedne bizarne situacije u kojoj Foster nije bio poslednji igrač svoje ekipe. Njukasl je na prethodne 4 utakmice primio 8 golova, dozvolio 36 udaraca iz svog šesnaesterca, 11 zicera i prošao je taj period bez ijednog klin šita. Njihov xGC je bio 7,35 (četvrti najgori u tom periodu), dok su na uzorku od cele sezone najlošiji u ligi u toj kategoriji (22,57 očekivanih primljenih golova, Norič je malo bolji sa 22,31).

ČELSI – MANČESTER JUNAJTED 1&D2+ (2.00)

POTEZ LUDAKA

Ovde ide još jedan defanzivac u ovom kolu, to će biti Serhio Regilon. Raspoloženje u Totenhemu nije dobro, izgubili su od slovenačke Mure, primaju dosta golova i čak i Konte je priznao da je shvatio da ekipa nije na visokom nivou u ovom trenutku. Na drugoj strani Barnli daje golove kao na traci, nakon gostovanja kod Sitija oni su protiv Sautemptona, Brentforda, Čelsija i Palasa dali ukupno 9 golova, što je senzacionalno. Međutim, zbog toga se ova rubrika zove Potez ludaka, idemo jako i nadamo se događaju koji bi bio suprotan tekovima u poslednje vreme, pa ukoliko se ovaj, što bi rekli Englezi, „punt“ isplati, zadovoljstvo će biti toliko veće. Statistika Regilona na prethodne dve utakmice od kad je došao Konte nije ništa specijalno što se tiče kreacije (svega 2 kreirane šanse), ali imao je čak 4 udaraca, svi iz šesnaesterca, dva zicera i ubedljivo najveći xG od svih defanzivaca u tom periodu (0,94) i pored toga što je Henri dao dva gola na te dve utakmice. To nam daje neku pretstavu o tome kako ga Konte želi koristiti i mislim da imamo novog Markosa Alonsa iz sezone 2016-17, naravno osim prekida koje levi krilni bek Totenhema ne izvodi.

To je bilo sve za ovo kolo što se tiče kapitena, srećno u njemu i budimo pre svega pametni, jer je sezona duga i ne isplati se raditi gluposti kako bi bili različni, bar do Boksing deja.

Ivan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here