Ivanovi “Wild card” saveti, prvi deo – Dve duple odbrane prave razliku

0
3716

Druga reprezentativna pauza je u toku, a to znači da ide još jedan vajldkard specijal. Koliko njih je aktivirano, najbolji dokaz je to da je Sonu (10,1) skočila cena u trenutku kad ni jedan sajt nije mogao da pretpostavi da će se to dogoditi, pa mislim da je svakome dobrodošla pomoć u trenutku kad koristi ovaj veoma važan čip.

U ovom trenutku nema toliko podeljenih mišljenja oko nekog igrača kao što je to bio slučaj u prvoj pauzi jer je Ronaldo (12,6) ušao u igru i samim tim u razmatranje za naše timove. Međutim, u međuvremenu je njegova forma pala, a raspored Junajteda se dosta pogoršao na račun onoga što Čelsi i Siti imaju kao kratkoročni raspored u ovom trenutku, pa mislim da je sada najbolje vreme da napadnemo utakmice ta dva tima, iako znamo da je rotacija veoma zastupljena kod njih.

Tekst će zbog dužine biti podeljen na dva dela, prvo čitate golmane i defanzivce, dok sutra idu sredina, napad i po meni idealni kompletan vajldkard tim za osmo kolo.

MANČESTER SITI – BARNLI 1&D3+ (1,72)

GOLMANI

Kada pričamo o golmanima, mislim da se tu statistika premalo gleda i ja sam tu da to promenim. Logika kaže ovako: želimo jeftinog golmana kome šutiraju što više šuteva po utakmici, a u isto vreme da vrednost njegovog xGC-a (očekivani primljeni golovi) bude što manja. U tom slučaju golmani imaju veći potencijal za odbrane, dok pritom takođe imaju solidne šanse da ne prime gol, što je tačno ono što želimo od njih. Kada uzimamo skupljeg golmana, znamo da je tu manja šansa za odbrane i gledamo isključivo ono što dopušta odbrana, jer i njihovi bodovi najviše zavise od klin šita.

Golmani koji najbolje stoje u ova dva parametra su sledeći golmani koje možemo smatrati kao top 5 opcije na vajldkardu:

Pikford (5,0), zbog toga što Everton najbolje stoji na „Ivanovom koeficientu“ (dozvoljeni udarci/ xGC), dopustili su svega 6,53 očekivanih golova na 7 utakmica do sada, a po tome je bolji jedino Mančester Siti, raspored nije među najboljih u ligi, ali je sasvim okej na duže staze jer do kraja februara (kada treba početi razmišljati o korištenju druge vajldkarte) oni igraju protiv top 6 ekipa svega 5 puta na 19 utakmica. Takođe, njegova rezerva (Begović) košta svega 4 miliona, tako da za ukupno 9 miliona imamo sigurnog golmana;

džordan pikford
Photo: Twitter/Everton

Martinez (5,5), zbog toga što je njegova ekipa druga u tom „koeficientu“, a kad je on bio na golu primili su svega 6 golova na 6 utakmica. Znamo da je on BPS magnet, ima 5 bonus bodova na poslednje 3 utakmice, a jedino protiv Njukasla nije uzeo bonus kad je njegova ekipa imala klin šit, jer je dobio žuti karton. Znamo i to da je jedan od najboljih golmana lige i da će na utakmici kad je njegova ekipa primorana da se brani u svom šesnaestercu, imati najmanje jedan bod od odbrana;

Guaita (4,5) – dobre igre Palasa prolaze ispod radara jer su primili neke golove i izgubili su dosta bodova gde realno nisu trebali, a veliki razlog je 11 primljenih golova iz 7,7 xGC, najviše zbog prvih par utakmica kada su bili dosta veliki underachieveri u tom pogledu i mislim da će sa ovim rasporedom koji sledi imati dosta uspeha;

Sančez (4,6) – on je standardno solidan golman i nalazi se u najviše timova (24,1%). Ono što je problem sa njim je manjak bodova od odbrana (čak 4 puta je imao po 2 odbrane na utakmici), a čak 6 od 7 puta je imao 2 ili 6 bodova, što je baš dosadno za gledati svake nedelje. Brajton je solidna defanzivna ekipa, dopustili su 6,92 očekivanih golova protiv sebe, što je treći rezultat u ligi ispod Sitija i Evertona, ali to ograničava i plafon njihovog golmana, jer su dopustili svega 75 šuteva do sada, dakle imamo jeftinog golmana koji se ponaša kao premium sa nešto slabijim potencijalom za klin šit i to je najbolji put do mediokritetne FPL opcije na golu;

Remsdejl (4,6) – otkad je on stao na golu Arsenala, topdžije su primile 1 gol na 4 utakmice, a on je u tom periodu skupio 24 boda, jedan manje od Sančeza na 7 utakmica, pa samim tim mislim da je sada siguran na golu ispred Lena. Na kratke staze raspored Arsenala je fenomenalan, imaju 3 utakmice kod kuće protiv Palasa, Aston Vile i Votforda od sledećih 4 i baš sve utakmice kod kuće su fenomenalne, ali one u gostima su dosta teže, pa ukoliko nađete zamenu za 10., 12. i 14. kolo, on može biti odlična opcija.

Ovo je top 5 golmana kad razmišljamo o vajldkardu (nisu rangirani po tome ko ja mislim da je najbolji), a tu možemo dodati još i Raju (4,6) zbog rasporeda nakon devetog kola i naravno Edersona (6,0) čija ekipa ne dozvoljava skoro ništa u svom šesnaestercu, ali mislim da ove sezone imamo bolje opcije od njega u ekipi Sitija, a o tome malo kasnije u rubrici sa defanzivcima.

BRENTFORD – ČELSI 2&G2+ (1,87)

DEFANZIVCI

Tu se najviše izdvajaju dve ekipe koje sam spomenuo u uvodu- Čelsi i Mančester Siti i o njihovim odbranama ne vredi previše trošiti brojke i slova. Međutim, moramo odigrati pametno jer je rotacija veoma česta i tačno kada se utakmice čine najlakše za klin šit, tada je najteže pogoditi ko će igrati i uzeti te FPL bodove. Zbog toga mislim da je tu formula dupliranje bar jedne od tih odbrana, s tim što od ta dva igrača, sa jednim „jurimo“ plafon (Kanselo ili Džejms kada se vrati od povrede), a sa drugim uzimamo laganih 6 do 8 bodova u kolu uz mogućnost da nešto naprave iz prekida (Diaš i recimo Rudiger, s tim što dok je Džejms povređen, Aspilikueta je prilično siguran starter na jednoj od dve pozicije koje igra, a od njega uvek možemo dobiti i više od samo klin šita, što smo mogli videti protiv Sautemptona kad je imao dve asistencije).

igrači mančester sitija
Photo: Twitter/ManCity

Tu su bodovi po meni skoro zagarantovani i ostaje pitanje hoćemo li uzeti Trenta i njegov plafon od 20-tak bodova (plus sigurnost da će startovati uvek kada bude zdrav) ili ćemo duplirati dve najbolje odbrane lige. Po meni je najbolja opcija da odmah nakon vajldkarda (dok se Ris Džejms vrati od povrede) sastavimo odbranu sačinjenu od po dva igrača Čelsija i Sitija i nadamo se na bar 3 od 4 mogućih klin šitova u prva dva kola nakon pauze, kockamo se bez rovitog Trenta protiv Votforda i Junajteda i onda razmatramo mogućnosti da ga uvedemo umesto jednog od kvarteta Kanselo, Diaš, Aspilikueta, Rudiger ukoliko je to baš preko potrebno. Peti defanzivac je naravno Livramento (4,2) čija su forma i raspored doveli do toga da nema uopšte priče ko je najbolji jeftini defanzivac.

Ukoliko ne želimo baš toliko para rasporediti u odbrani, ima dosta dobrih jeftinijih opcija koje ću nabrojati, ali zbog predvidljivosti klin šitova Čelsija i Sitija po meni je idealna formacija u ovom trenutku neka sa 4 defanzivaca. Te opcije su:

Tirni (4,9)- znamo u kakvoj je defanzivnoj formi Arsenal i po meni još uvek vredi uložiti tih 0,5 više u Škota u odnosu na Vajta (4,4) i dobiti većeg ofanzivnog učinka – do sada je Tirni kreirao 9 šansi i imao 6 udarca na gol protivnika;

Konsa (4,9) – štoper Aston Vile je imao čak 19 dodira u protivničkom šesnaestercu, što je najviše od svih igrača, a 6 od njih su bili udarci i imao je 2 velike šanse i pravo je čudo kako još uvek nije dao gol. Njegov krilni bek Meti Keš (5,1) je drugi po dodirima u šesnaestercu sa 18, uz to je imao 7 šuteva i dao jedan gol od kad njegova ekipa igra sa 3 stopera;

Henri (4,5) – kad smo kod formaciji 3-5-2, krilni bek Brentforda je najjeftiniji bek iz bilo koje ekipe koja igra redovno sa 3 štopera. Do sada je imao 11 centaršuteva i 6 kreiranih šansi po čemu ne odskače previše, ali njihov raspored se poboljšava, znamo kakvog skakača ima njegova ekipa u šesnaestercu, pa mislim da nije loše pokušati sa njim;

Met Louton (4,4)- bekovi Barnlija nikad nisu bili poznati po svom ofanzivnom učinku, međutim ove sezone on i Tejlor imaju po čak 8 kreiranih šansi, uz to što Louton ima i 2 kreirana zicera i jednu asistenciju. Dolazak Konora Robertsa može biti problem u perspektivi, međutim dok pojačanje iz Svonsija nije spremno za nastup, Louton je siguran starter i dobra FPL opcija.

To je sve u ovom prvom delu. Sutra možete pročitati detaljnu analizu FPL veznjaka i napadača, biće više statistike i slika kako bi odlučili ko je najbolja opcija, a takođe na kraju teksta će biti moj idealni vajldkard tim za ovo kolo. Preživeli smo tek polovinu reprezentativne pauze, ali za nas je ona završena i biće teksta svakog dana do početka sledećeg kola, uz malo iznenađenje.

Ivan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here