Ivanova strategija za sva dupla i prazna kola i kada je idealno iskoristiti čipove

0
3400
Foto: www.premierleague.com

Nakon završetka trećeg kola FA Kupa i žreb za 4. kolo, obećao sam da ide tekst o praznim i duplim kolima. To je ujedno i prvi tekst od mene ove godine, pa želim da čestitam Novu godinu i Božić svima koji čitaju i sve najbolje u 2022.

Prva i najbitnija stvar je da se četvrtfinale (6. kolo) FA kupa podudara sa 30. kolom Premijer lige i da svaka ekipa koja igra to kolo FA kupa ne može igrati u tom kolu. Drugo kolo koje će napraviti nove odložene utakmice je 33. kolo, jer se u tim terminima igra polufinale FA kupa. Međutim, nakon 33. kola u PL je pauza (tokom te nedelje se ne igraju ni evropska takmičenja), što znači da će neke od utakmica sigurno biti prebačeni sredinom te nedelje, tako da bi potencijalno to kolo moglo biti prazno, ali i duplo kolo nekim drugim ekipama, što bi moglo napraviti haos, tako da idemo redom.

Šest ekipa iz Premijer lige je ispalo iz FA kupa do sada. To nam je dalo i prvu utakmicu koja će se sigurno igrati (Aston Vila- Arsenal), a takođe ispali su Barnli, Njukasl, Votford i Lids. Sve ekipe imaju utakmicu protiv klubova van top 6 u 30. kolu, ali da stvar bude komplikovanija, baš te ekipe od kojih zavisi da li ćemo imati njihove utakmice na rasporedu u ovom kolu imaju prilično lak zadatak u FA kupu, što znači da ćemo morati da sačekamo 5. kolo kupa pre nego što saznamo većinu detalja. Jedna bitna napomena je to da ukoliko su utakmice između timova koji su ispali iz FA kupa bile odložene u ovom haosu tokom decembra, te utakmice mogu biti zakazani u 30. kolu da bi liga rešila taj problem. Za sada nema takvih utakmica, ali može ih biti nakon ovog kola. Utakmice iz 30. kola na slici su raspoređene po mom mišljenju o verovatnosti da obe ekipe ispadnu u sledeća dva kola.

MANČESTER SITI – ČELSI ug 0-2 (2.10)

Dakle, raspored sigurnih praznih i duplih kola je za sada sledeći:

  • Duplo 22. kolo
  • Prazno 24, 25. i 27. kolo (Čelsi neće igrati sva tri zbog Svetskog Klubskog prvenstva i finala Karabao kupa, a uz njih neće igrati Brajton u 24., Arsenal u 25. i 27., Liverpul i Lester u 27. kolu)
  • Veliko prazno 30. kolo
  • Prazno/ duplo 33. kolo
  • Veliko duplo 36. kolo

Uz to, biće još manjih duplih kola, kao što je moguće da to bude 23, 26. ili 37, međutim ne možemo sa sigurnošću reći ili planirati bilo šta.

Što se tiče čipova, ispostavlja se da je prava odluka bila iskoristiti FH za Boksing Dej, jer 21. i 22. duplo kolo do sada nisu impresionirali. U 21. kolom sajt livefpl.net je izračunao da su oni koji su iskoristili Free Hit imali prosečno svega jedan bod više od onih koji su bili bez čipova (glavni razlozi su otkazivanje utakmice Everton-Lester u toku kola, kao i lošeg izdanja ekipe Brentforda), za razliku od 19. kola gde su Free Hiteri imali mnogo veći prosek od onih koji nisu iskoristili čip, najmanje 20-tak bodova više.

U nastavku sezone, jedino kolo u kom bih razmislio iskoristiti FH je 33., u zavisnosti od toga šta nam skuva Premijer liga u tom kolu, jer tada možemo napraviti najveću razliku s obzirom na to da će to kolo potencijalno biti najteže za navigaciju, a čak i tada se može iskoristiti Wildcard, jer je veliko duplo kolo dosta blizu iza njega kada bi trebali pustiti Bench Boost. Ukoliko ste sačuvali oba Fri Hita, mislim da je najbolje da drugi iskoristite ili u 30. kolu ukoliko više od jednog favorita ispadne iz kupa, ili recimo čuvati ga za kraj sezone (moguće duplo 37. kolo ili jednostavno otići all ni u zadnjem kolu sa velikom broju differentialsa).

NJUKASL – VOTFORD ki 1 (2.10)

Kao najbolja opcija za Triple captain se nameće potencijalno manje duplo kolo u koje će dva puta igrati Liverpul (po nekim izvorima, to bi moglo biti 26. kolo), jer zbog Kovida nisu mogli imati duplo 22. kolo zbog toga što je njihova utakmica protiv Arsenala u Karabao kupu bila odložena i zakazana baš tada kad bi trebali igrati tu drugu utakmicu u duplom 22. kolu. Čak i bez toga (ukoliko njihove duple utakmice budu zakazali u istom kolu sa velikim brojem drugih timova), siguran sam da ćemo naći neko povoljno duplo kolo u poslednjih 5-6, a ako se i to ne dogodi i moramo iskoristiti neki drugi čip u tom trenutku, onda jednostavno ispucate triple u poslednjem kolu sezone kada je najčešće ludnica i padaju golovi na sve strane, tako da je to čip o kojem se najmanje brinem.

 Bench boost bi, jasno, najveću razliku mogao napraviti u 36. kolu koje bi trebalo da bude najveće duplo kolo i ne vidim druge alternative za to, dok su Wildcard  neki već iskoristili, oni što nisu mislim da je najbolje odigrati to u jedno od sledeća tri kola:

  • 31. kolu tokom reprezentativne pauze (ukoliko gradite tim za prazno 30. transferima, da bi se očistili od igrača koji će imati manje utakmica do kraja i igraju u lošim timovima);
  • Pre 33. kola, kada bi mogli povezati 33. kolo sa krajem sezone (tu bi mogao biti problem to što ja 33. kolo dobro i za potencijalni Triple captain);
  • Ili 35. kolu, da bi izgradili tim za Bench Boost u 36. i takođe nabudžili igrače za potencijalno duplo 37. kolo ukoliko se dogodi.

Kako god gledamo na svemu ovome, Wildcard je najbitniji čip od sada do kraja sezone i bilo mi je veoma čudno kada sam video da su ga ljudi ispucali odmah u 21. kolu da bi natovarili igrače Evertona i Brentforda.

To je sve za sada, nadam se da nisam preterao sa ovom analizom rasporeda i da je bilo zanimljivo čitati tekst. Danas krećemo i sa pripremom za 22. duplo kolo, tako da budite uz EF i Fantasy Gang i još jednom srećni praznici.

Ivan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here