“Zlatni gol” – Kada i zašto je ovo pravilo odbačeno?

0
4662
foto; twitter/@FIFAWorldCup

Svi ga se sećamo zar ne? Pravilo “zlatnog gola” je uvedeno u fudbal krajem prošlog veka i čelnici FIFA organizacije su imali u planu da donese napadački fudbal u produžecima ali je to otišlo u potpuno drugom smeru.

Sistem je bio jednostavan. Ekipa koja prva postigne gol nakon regularnih 90 minuta je pobednik. FIFA je počela sa testiranjem ovog pravila u omladinskim turnirima 1993. godine pre nego što je uvedeno i na Olimpijske igre i kontinentalne turnire.

Prva velika primena “zlatnog gola” se dogodila 1996. godine na Evropskom prvenstvu. Nemačka je tada savladala Češku golom Olivera Birofa i tako postala šampion Evrope.

Francuska je dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu takođe imala korist od ovog pravila. Oni su u osmini finala pobedili Paragvaj zlatnim golom a nakon toga osvojili Mundijal. Francuzi su i dve godine kasnije ponovo uzeli trofej preko ovog pravila. Na Evropskom prvenstvu 2000. godine Trezege je doneo titulu golom u finalu protiv Italije.

Na Mundijalu 2002. godine smo mogli da vidimo kako Senegal pobeđuje Švedsku i kako Južna Koreja izbacuje Italiju. Oba ova meča su odigrana u osmini finala. Nakon toga je upravo Senegal ispao od Turske zahvaljujući pravilu zlatnog gola.

Ipak, ono što je brinulo čelinke FIFA organizacije jeste da pravilo nije išlo u smeru u kom su želeli. Oni su verovali kako bi ovo donelo napadački fudbal i kako bi timovi više rizikovali u produžecima. To, ipak, nije bio slučaj.

2003. godine, FIFA je probala sa da uvede pravilo “srebrnog gola”. Po tom pravilo bi ekipa koja vodi na kraju prvog produžetka bila pobednik meča. Ipak, ideja nije dobro prihvaćena i od Evropskog prvenstva 2004. godine više nismo imali ovakva pravila i igralo se kako se igra i dan danas. Produžeci nakon kojih sleduje penal serija u koliko nema pobednika.

Da li se vama sviđalo ovo pravilo ili ne?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here