Zbog čega je Engleska (baš) toliko loša?

0
250
Foto: Twitter/@England

Poslednja reprezentativna pauza pred Svetsko prvenstvo u Kataru uskoro se završava, iza nas je nekoliko veoma zanimljivih i turbulentnih dana takmičenja u Ligi nacija, a ono što smo videli od fudbalske reprezentacije Engleske, blago rečeno, nije dobro. Stvorila se poprilično negativna atmosfera oko čitavog tima, i to baš sada kada je najpotrebnije biti jedinstven i pružiti podršku, nešto više od mesec i po dana pred Mundijal.

Večeras će Englezi odigrati svoj poslednji meč u LN, ali i do putovanja u Katar, protivnik će biti selekcija Nemačke. Da vam je neko pre početka ovog takmičenja rekao da će Englezi, u konkurenciji Mađarske, Italije i Nemačke, biti na samom dnu tabele, i to čak da kolo pred kraj neće moći ni eventualnom pobedom da se pomere sa te pozicije, svakako biste pomislili da se radi o nekoj šali ili namernoj provokaciji osobe koja želi neuspeh ovoj generaciji. Ipak, nekoliko meseci kasnije, najgori košmari su postali realnost. Engleska ne zna za pobedu u zvaničnim mečevima još od 15. novembra prošle godine, kada je savladan San Marino. Nakon toga, usledio je potpuni raspad svega što je ikada ličilo na neku lepu, uspešnu i kvalitetnu igru ove selekcije. Ko je glavni krivac za sve što se trenutno dešava, a možda imamo i još bolje pitanje – da li je samo jedan, ili ih ima mnogo više?

Najsvežiji su svakako utisci sa susreta protiv Italije, koja je trijumfovala minimalnim rezultatom u ovom okršaju od pre nekoliko dana. Ono što odmah svakom posmatraču, bilo da on ozbiljnije prati fudbal ili čak i ne, zapada za oko, jeste činjenica da Engleska ne može nikako da postigne pogodak. Štaviše, gol iz igre je još uvek samo misaona imenica za četu koju predvodi Geret Sautgejt. Pazite, ovo jesu ozbiljne reprezentacije protiv kojih se Englezi bore, ali da baš ne možete ni da se ozbiljnije približite protivničkom golu protiv Mađarske, Nemačke i Italije, zaista je apsurdno i neverovatno, štaviše, pomalo i žalosno. Odsustvo pojedinih stvari u samoj postavci igre je veoma očigledno i “bode oči” svakome ko zamišlja kako bi ova generacija mogla da, krajem ove godine, podigne najvredniji trofej u svetu fudbala.

Kreativnost u igri, tačnije, nedostatak iste, glavni je problem (ali ni izbliza jedini) koji muči Englesku. Ako uzmemo u obzir startnih 11 koji su izašli na megdan Italijanima, doslovno ne postoji igrač za kojeg biste mogli da se uhvatite i kažete: “E, on će napraviti minimum dve ili tri dobre prilike za saigrače”. Stoga, iz svega ovog proizilazi jedno važno pitanje – zbog čega su Mejson Maunt i Trent Aleksander-Arnold ostavljeni na klupi? Vezni red tima su činili Deklan Rajs i Džud Belingam. Jedan je svakako dobar u destruktivnim stvarima, a drugi bi mogao sam da iskreira neku izglednu šansu ili da na individualni kvalitet izvuče nešto, ali to nije dovoljno. U postavi imate (makar na papiru) Megvajera i Risa Džejmsa, koji još i mogu da posluže u kreativnom smislu ekipi, ali vama je u datom momentu samo i isključivo Hari Kejn (dakle napadač) neko ko može da se spusti prema sredini terena i stvori šansu za saigrače. Kada vam, u današnjem fudbalu, ekipu čine igrači koji se nisu proslavili na osnovu toga što su se timovi u kojima igraju oslanjali na njihovu kreaciju, onda imate veliki problem. Nije to toliko velika stvar ako vam je postava sačinjena od dva, tri ili sedam, pa čak i osam takvih pojedinaca, ali kada ih imate 10, u ozbiljnom ste “kanalu”.

Foto: www.englandfootball.com

Druga stvar, ko će biti levo krilo, odnosno levi bočni igrač u ekipi? Sautgejt je nekoliko puta pokušao i menjanjem formacije da dobije nešto novo, nešto što će pogurati dobre a sakriti loše stvari, ali od toga nije dobio apsolutno ništa. Bukajo Saka je taj koji najčešće pokriva pomenutu poziciju, a znamo koliko mu je ona (ne)prirodna. Da li je Geret Sautgejt tip selektora koji može (čitaj zna) da pronađe adekvatno rešenje, veliko je pitanje. Zapravo, jedna od najboljih utakmica koju su Englezi odigrali u LN, iako konkurencija baš i nije bila velika, jeste baš okršaj sa Nemačkom, ali onaj prvi (1:1). I tada je bilo problema, ali je osovina u veznom redu koju su čini Rajs-Filips-Maunt ostavila sasvim pristojan utisak. Maunt, u ovakvoj konstataciji snaga, mora da bude neizostavan šraf u startnoj postavi.

A šta ćemo sa bekovima? Da imamo tri desna pa gde god put dalje nanese? Da je bar tri, ima ih i više. Katastrofalno se Engleska branila na ovim mečevima, onaj ubedljiv poraz od Mađarske (i to na domaćem terenu) više je izgledao kao simulacija na igrici, nego stvaran život. Znate ono kada neko ko je neosporno bolji od vas u Fifi, pa vas isprovocira i uzme neku slabiju selekciju, a vi neku od onih najjačih, a on vas ispraši tako da sve izgleda kao da su uloge obrnute? Previše dozvoljenih šansi za protivnika, prelako svi dolaze u završnu trećinu terena protiv Engleza, prelako se primaju golovi. Jedan ili dva loša rezultata nisu kraj sveta, ali kada vam se to produži na više utakmica, izgledaće kao da se čitava fudbalska javnost okrenula protiv vas, pa čak i vaši navijači. Atmosfera oko ekipe je baš loša, srazmerna zapravo rezultatima i onome što selekcija pokazuje čitave ove kalendarske godine.

I za sam kraj, opet se pokreće to pitanje, da li je Geret Sautgejt pravi čovek za klupu Engleske? Uz dužno poštovanje prema onome što je ostvario u svojoj igračkoj karijeri, spisak klubova i uspeha u menadžerskom odeljku Sautgejta je poprilično siromašan. Osim Midlzbroa, vodio je i mlađe selekcije Engleske reprezentacije. Pod njegovim vođstvom, ne postoji nešto što baš karakteriše Englesku, znate, ono nešto po čemu će stil igre tima biti prepoznatljiv. Da stvar bude još gora, po društvenim mrežama se sada provlače razne objave u kojima je selektor Engleske stvrstan u rubriku “negativni rekordi”. Da, tu jesu polufinale SP i finale EP, ali ovo trenutno ne izgleda kao selektor koji je iste te uspehe i ostvario, niti izgleda kao selektor koji je spreman da vodi tim u Kataru.

Šta očekivati od ove reprezentacije na Mundijalu, verovatno je pitanje za koje se kaže ono čuveno “od milion dolara”. Jedno je sigurno, stvari ne izgledaju dobro, Engleska je (baš) loša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here