Vremeplov: “Božija ruka” Pola Skolsa

0
654
Foto: Skrinšot

Vreme je za još jedan tekst koji će biti obeležen etiketom “vremeplov” na našem sajtu. Svi se, sasvim sigurno, sećamo velikog Pola Skolsa i njegove uspešne karijere, koja je pre svega bila upamćena po visokom nivou profesionalizma, ali i neosporivoj vernosti prema jednom klubu. Uprkos tome, Skolsu nije bilo strano da ponekad prekrši pravila i “igra prljavo”, ukoliko bi verovao da će to doneti njegovom timu prednost na terenu.

Pokupio je čak 97 žutih kartona, uz četiri crvena, tokom igranja u PL. Za nekog ko je percipiran kao igrač koji retko startuje i ulazi u oštre duele, ovo su poprilično fine brojke. “Ako me neko isprovocira na startu meča, uvek mi se provlačilo kroz glavu da moram da mu vratim tu istu uslugu do kraja.”

Arsen Venger, legendarni francuski stručnjak, jedan je od onih koji su prvi uočili “pravo lice” Pola Skolsa. Štaviše, Venger je u nekoliko navrata davao izjave u kojima je naglašavao to da je Englez zapravo veoma “namazan” igrač, te da zapravo nije pošten na terenu. Znao je Pol da podigne svoju ekipu kada je to bilo potrebno, čak i po cenu toga da uradi nešto potpuno suludo i nesvakidašnje. Njegovih startova, dobrih poteza i dodavanja, sećaju se sasvim sigurno svi ljubitelji engleskog fudbala.

Ipak, jedna situacija u njegovoj karijeri će ostati upamćena mnogo duže nego ostale – u pitanju je scena sa finala UEFA Superkupa 2008. godine, kada je Mančester Junajted igrao protiv ruskog giganta, ekipe Zenita. Rezultat je bio negativan po “Crvene đavole”, gubili su 2:1 i ostalo je samo minut do isteka regularnog dela, kada je Skols odlučio da uzme stvar u svoje ruke, doslovno. Lopta je na boku, Ves Braun centrira, a Pol skače, udara loptu rukom (očigledno) i šalje je u mrežu protivnika. Isprva neki saigrači, poput O’Šeja, nisu bili svesni toga šta se dogodilo, pa su čak i pritrčali da proslave ovaj pogodak. Ubrzo, Skols je dobio žuti karton za svoj potez, što mu je bio drugi na meču i usledilo je isključenje.

“Božija ruka”, ali u režiji Engleza ovoga puta, nije bila uspešna kao ona koju je režirao legendarni Argentinac. Da li se Irac samo pretvarao da je sve u redu pa je zato krenuo da zagrli Skolsa, ne znamo, ali znamo da je ovaj potez naišao na oštru osudu fudbalskih analitičara, ali i komentatora koji su direktno prenosili meč. “Ovde ništa nije smešno, drugi žuti karton i on je isključen. Gde mu je pamet i šta je mislio? S vremena na vreme, zaista kao da izgubi kompas.”

Naprosto, Englez je bio frustriran rezultatom i dešavanjima na terenu, te je odlučio da uradi ovako nešto, nešto što bi pre prošlo na nekim drugim manifestacijama, nego na jednom fudbalskom meču. Ali, Skols je zapravio bio takav. Nije voleo da gubi, nikako, on je zapravo osoba od koje možete očekivati da prevrne monopol ili se naljuti u igri koja se zove “čoveče, ne ljuti se”. Veliki takmičar je bio, svaka utakmica je morala da se pobedi. Nažalost, u ovoj nije bio toliko uspešan, ni on a ni saigrači. Zenit je slavio u meču koji se igrao u Monaku, te osvojio trofej.

Tada verovatno Ferguson, veliki Ser Aleks, nije očitao lekciju Polu Skolsu, barem nije tako izgledalo, štaviše, deluje kao da se odmah pomirio sa epilogom situacije. Međutim, Englez je te sezone bio još jednom isključen zbog igranja rukom, ovoga puta protiv Fulama u okviru PL. Fergi je tada, vrlo verovatno, mnogo žustrije reagovao, makar pretpostavljamo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here