Votford i menadžeri: Kike Sančez Flores, Slaviša Jokanović, Havi Grasija, Đanfranko Zola, Vlada Ivić…

0
666
vikaridž roud
Foto: www.watfordfc.com

Ukoliko nas pratite na društvenim mrežama, verovatno ste slušali naš Instagram live sredinom septembra u kome smo najavili novu sezonu u nižim ligama. Tada smo pričali i složili se, da je Votford takva sredina da Vladimir Ivić neće biti siguran na klupi, čak ni ukoliko uspe da ih ekspresno, u prvoj sezoni, vrati u elitu.

Votford nas je preduhitrio i posle samo tri meseca sezone mu je uručio otkaz.

Smena Vladimira Ivića bila je iznenađenje. Votford ne stoji loše na tabeli Čempionšipa. Posle 20 kola imaju devet pobeda i četiri poraza. Sakupili su 34 poena i zauzimaju petu poziciju na tabeli. Drugoplasirani Bornmut beži im samo četiri poena, što uopšte nije mnogo.

Ipak, prema pisanju medija, jedan od glavnih razloga smene srpskog menadžera je sukob sa kapitenom Trojom Dinijem pre utakmice sa Hadersfildom, nakon čega je napadač propustio utakmicu zbog “discipline”, kako su objavili u klubu.

vladimir ivić
Photo: watfordfc.com

Votford nas je navikao na česte promene menadžera. Pa setimo se samo da je jedan Slaviša Jokanović dobio otkaz nakon što ih je uveo u Premijer ligu 2015. godine. Konkretno, nije dobio produženje ugovora, koji mu je istekao na kraju sezone.

Cirkus sa menadžerima na Vikaridžu traje skoro 15 godina. Ali je dolaskom familije Poco postao još veći. Od kada je italijanska familija preuzela vođenje Votforda leta 2012. godine, 11 različitih menadžer vodilo je klub, dok je Kike Sančez Flores imao dva mandata!

Pod Poco familijom, menadžeri u Votfordu jedva uspevaju da izguraju celu sezonu, a da ne pričamo o nekom dužem periodu na klupi. Od 2012. godine, nekoliko njih je provelo celu sezonu na Vikaridžu, ali niko dve. Poslednji menadžer koji je vodio Votford u dve vezane sezone bio je Malki Makaj. Škot je bio menadžer Votforda od juna 2009. do juna 2011. godine i spojio je dve cele sezone u Čempionšipu. Njegov dvogodišnji mandat je najduži period nekog menadžera na klupi Votforda u poslednjih 12 godina!

Napustio je Votford iz razloga što je ranije te godine Lorenco Basini kupio klub i novi vlasnik je želeo i novog menadžera, te je Malkaj otišao put Kardifa, dok je Basini doveo Šona Dajča. Sadašnji menadžer Barnlija izgurao je godinu dana na klupi i otišao je narednog leta 2012. kada je familija Poco preuzela Votford. Njihovim dolaskom nastao je haos kakav znamo. Šeme na relaciji GranadaUdinezeVotford i česte smene menadžera. Na Vikaridžu je kao na autobuskoj stanici. Prvi potez familije Poco bio je postavljanje sunarodnika Đanfranka Zole za menadžera. Zola ih je vodio do plej-ofa 2012/13, ali je smenjen nakon lošeg starta naredne sezone. Zolu je nasledio Đuzepe Sanino. Njega Oskar Garsija, koji je posle par nedelja morao da ode iz kluba iz zdravstvenih razloga. Došao je na kratko Bili MekKineli, koga je nasledio Slaviša Jokanović. Sanino – Garsija – MekKineli – Jokanović, ove promene dogodile su se u periodu avgust – oktobar 2015. godine. Nakon Jokanovića radili su Kike Sančez Flores, Valter Macari, Marko Silva, Havi Gracija.

Gracija je imao staž od godinu i sedam meseci, najduži posle Malkija Makaj. Vodio je Votford do polufinala FA kupa, 11. mesta u Premijer ligi, što je bio najbolji plasman tokom prethodnih pet godina, i čak je bio proglašen za menadžera meseca u avgustu 2018. Ali prva malo lošija serija rezultata donela mu je otkaz. Vratio se Kike Sančez Flores ponovo, ali otišao posle par meseci. Došao je Najdžel Pirson, koji ipak nije uspeo da spasi klub ispadanja. A onda je na vrelu stolicu seo i Vladimir Ivić. Votford sa njim, verovatno, nije igrao najlepši fudbal u ligi, ali bili su na dobrom putu da se bore za promociju. Nisam pomenuo i da je Brendan Rodžers imao staž od par meseci pre dolaska Malkija Makaja.

Od svih ovih pomenutih menadžera, nijedan od njih nije uspeo da vodi Votford na 100 ili više ligaških utakmica. Makaj je sa 92 bio najbliži tome. Poslednji menadžer koji je prebacio “stotku” bio je Aidrijan Butrojd. On je ujedno i menadžer koji ima najduži staž na klupi Votforda u poslednjih 15 godina. Butrojd, sada trener mlade reprezentacije Engleske, vodio je Stršljenove od marta 2005. do novembra 2008. godine – 3 godine i 8 meseci, odnosno na 152 ligaške utakmice!

Tri godine pod njim bile su veoma turbulentne. U prvoj 2005/06 preko plej-ofa Čempionšipa uveo je Votford u Premijer ligu. Naredne je odmah ispao iz elite, ali je ih doveo do polufinala FA kupa, gde su poraženi od Mančester junajteda. Treća puna sezona donela je nove dobre rezultate i još jedan plasman u plej-of, gde su poraženi od Hala. Na startu naredne sezone Butrojd je smenjen i došao je Brendan Rodžers.

Ko god da nasledi Vladimira Ivića, biće srećan ako počne narednu sezonu na klupi, šta god da uradi do kraja ove. Jer, jednostavno, takve nenormalne stvari u Votfordu su normalne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here