Upoznajte Forest Grin – Prvi veganski klub na svetu

0
2681
Foto: www.fgr.co.uk

Danas pričamo o fudbalskom klubu Forest Grin, koji se trenutno takmiči u četvrtom rangu engleskog fudbala.

Specifičan po mnogo čemu, Forest Grin je prvenstveno osnovan davne 1889. godine, stacioniran u Nejlsvortu. U uvodnim godinama funkcionisanja kluba, takmičili su se u lokalnim “distrikt” ligama, a punih 13 godina su njihovi fudbalerli nastupali za klub pod nazivom “Straud”, da bi se na kraju ipak vratili svom prvobitnom i izvornom imenu.

Ključni momenat za klub predstavljala je 2010. godina, kada ih je “kupio”, odnosno preuzeo i spasao sunovrata, Dejl Vins – pedesetdevetogodišnji industrijalista, koji se konkretno bavi ekologijom i takozvanom “zelenom” energijom. U datom trenutku, Forest Grin je bio klub iz petog ešalona engleskog fudbala koji se našao u ozbiljnim finansijskim problemima. Ovde na scenu stupa Dejl, koji je još kao dečak zavoleo fudbal i njegove čari, te je odlučio da kontakira sa klubom.

Rekli su mi da im je potrebno nešto novca kako bi preživeli ovo leto, te sam pomislio kako bi to bio jedan lep gest sa moje strane. Mogu da im pomognem, zašto i ne bih. Međutim, ubrzo je postalo jasno da im treba mnogo više nego “nešto malo novca”, pa su mi rekli kako bih ja mogao da budem njihov predsednik. Prvenstveno sam hteo da odbijem predlog, jer sam imao pregršt posla i obaveza, ali sam shvatio da ukoliko ja odbijem, klub će se ugasiti – izjavio je Vins.

Ovaj gospodin je inače vlasnik jedne farme vetrenjača, koja je profunkcionisala 1996. godine pod nazivom “Ekotrisiti”.
Veliki rizik mu se isplatio zbog vizije koju je posedovao – kada smo počeli, obnovljive energije je bila zastupljena tek oko 2% u Engleskoj, a prošle godine čak 30%. Izrasli smo u kompaniju koja broji blizu 700 zaposlenih i uslužuje preko 200.000 zadovoljnih mušterija – dodao je on.

Foto: www.fgr.co.uk

Ukoliko pitamo internet, Dejl Vins je zaradio preko 100 miliona funti baveći se ovim poslom, a od dela tog novca je i kupio Forest Grin. Transformacija počinje onog dana kada je Vins primetio šta njegovi fudbaleri jedu svakodnevno i kako se hrane. Vins je bio vegan i pre nego što je postao biznismen, a prilikom prve posete treninga Forest Grin Roversa(kao predsednik), šef kuhinje je poslužio igračima goveđe meso uz lazanje.

Bio sam pomalo šokiran i obratio sam se šefu: “Možemo li da prekinemo sa ovim?”, na šta mi je on odgovorio da je to apsolutno moguće, te smo jednostavno presekli i rekli: “To je to, nema više mesa” – dodao je Dejl

Ubrzo je crveno meso postalo zabranjeno i nije se više služilo u kantini kluba, ali ne samo igračima, već i čitavom osoblju, navijačima i posetiocima stadiona. Ljudi su mu govorili da će ovo ubiti njegov klub, te da niko neće jesti ta “veganska” čuda. Definitivno nisu bili u pravu, jer je ovaj trend ubrzo zavladao klubom. Pojedinci se hrane “veganski” čak i kada odu na zasluženi odmor od naporne sezone, toliko daleko je sve ovo otišlo.

Ruben Rid, fudbaler koji je pristigao u klub 2017. godine, ispričao je svoje iskustvo i prvi susret sa ovim trendom u svom životu.

Dok sam se hranio “redovno”, imao sam velikih problema, mučio sam se. Loše raspoloženje, gubitak energije, gubitak svežine, sve su to faktori koji su se javljali često. Bilo mi je teško da igram utakmice – izjavio je Rid po samom dolasku. Kada se susreo sa “veganizmom” Forest Grina, imao je ponovo šta da kaže – Mogu da treniram, mogu da igram utakmice i redovno dajem maksimum na treninzima, bez nekog osećaja umora ili bola u mišićima. Imam mnogo više kondicije i oporavak mi traje mnogo kraće – dodao je Rid.

Ako ste se možda zapitali da li su fudbaleri kluba pod ugovornom obavezom da budu vegani – odgovor je ne, nisu. Igrači i osoblje mogu da sami kreiraju i vode svoju ishranu dok nisu u prostorijama kluba, ali oni to često ne rade, već ubrzo postaju stoprocentni vegani.

Po čemu je još specifičan Forest Grin?
Klub takođe sakuplja kišnicu oko svog stadiona, koju kasnije koristi prilikom postavljanja novog travnjaka, kuhinje na stadionu recikliraju ulje za kuvanje u biogorivo. Teren kosi i održava robot kojeg napaja solarna energija. I to nije sve, Dejl ima u planu još mnogo inovacija, poprilično se ulaže u klub, kojem je plasman u viši rang izmakao u plejof utakmici protiv Njuporta prošle sezone.
Novi dresovi koje će igrači Forest Grina nositi u sezoni pred nama, napravljeni su od reciklirane kafe i plastike(jedne sezone su bili pravljeni i od bambusa). Vredi napomenuti da je u planu i izgradnja stadiona koji bi gotovo ceo bio isključivo od drveta.

Foto: www.fgr.co.uk

Jedno je sigurno – Forest Grin je zaista nesvakidašnji klub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here