UEFA potvrdila novi format LŠ, idealan za Premijer ligu!

0
4272
trofej lige šampiona
Photo: Twitter/LFC

UEFA je danas i zvanično promenila format u Ligi šampiona, koji stupa na snagu od sezone 2024/2025.

U Ligi šampiona igraće 36 ekipa umesto 32, u jedinstvenoj grupi u kojoj će svaki klub igrati najmanje osam utakmica tokom 10 kola.

Sledeće novo pravilo je – prvih osam ekipa direktno će se plasirati u nokaut fazu, a ekipe plasirane od devetog do 24. mesta igraće dvomeč baraža za plasman u osminu finala.

Ono što je najvažnije i što će izazvati najveće kritike jeste kriterijum dodele dva dodatna mesta za Ligu šampiona. Jedno mesto ići će trećeplasiranom klubu iz pete najjače lige prema UEFA renkingu, a jedno mesto biće dodeljeno “stazi šampiona, pa će šampioni država umesto četiri dobiti pet mesta.

LIDS – ČELSI 2&G2+ (1.99)

Preostala dva mesta dobiće dve lige koje su osvojile najviše bodova na rang-listi UEFA u prethodnoj sezoni.

To zapravo znači da će jedno mesto više dobiti Francuzi ili Holanđani (umesto tri idu na četiri), zbog najjačeg koeficijenta posle “liga petica”.

Mnogo veći “problem” je pravilo ko kom će čak dva mesta dobiti lige koje su najbolje plasirane. To je gotovo uvek Premijer liga, što znači da će petoplasirani tim iz Engleske najčešće izboriti plasman u LŠ, mada će im za petama biti Španci, Nemci i Italijani.

UEFA je u zvaničnom saopštenju dodala da će sve utakmice biti igrane tokom radne nedelje, kako bi se sačuvao kalendar takmičenja domaćih liga širom Evrope.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here