Skelmersdejl Junajted – Heroji FA kupa

0
1028
skelmersdejl junajted
Photo: Twitter/JohnDri60729205

Najstarije takmičenje na svetu novu sezonu počelo je još krajem avgusta. 737 klubova takmiči se u ovogodišnjem FA kupu, a niželigaši tu vide svoju šansu da ukrste koplja sa nekom od najjačih ekipa na Ostrvu.

Pre nego što se uključe ekipe iz Fudbalske lige i sami premijerligaši, niželigaški timovi moraju da prođu nekoliko rundi kvalifikacija.

Redom: Ekstra preliminarna runda, preliminarna, prva kvalifikaciona, druga kvalifikaciona, treća kvalifikaciona, četvrta kvalifikaciona. Potom slede prva zvanična, druga, treća…

Da malo pojasnimo ko se kada priključuje.

U ektra preliminarnoj rundi igraju timovi od osme do desete lige. U prvoj kvalifikacionoj priključuju se sedmoligaši, a u drugoj kvalifikacionoj šestoligaši. Petoligaši svoje takmičenje započinju u četvrtoj kvalifikacionoj rundi. Kada govorimo o profesionalnim timovima, ekipe iz Lige 1 i 2 uključuju se tek od prve zvanične, a timovi iz Čempionšipa i Premijer lige, tek od treće zvanične runde.

Ovogodišnje takmičenje u FA kupu stiglo je do četvrte kvalifikacione runde koja se igra ovog vikenda. Većina utakmica odigrana je juče.

Čar FA kupa je to što svake sezone neka niželigaška ekipa dođe do zvaničnih rundi i stavi sebe na fudbalsku mapu Engleske, a možda zbog tv prenosa postane i globalno poznata. Imali smo slučajeve gde je Krouli Taun igrao sa Mančester Junajtedom, Linkoln Siti i Saton Junajted sa Arsenalom.

Najveći hit ove sezone FA kupa, bar za sada, je devetoligaš Skelmersdejl Junajted.

Oni su takmičenje u FA kupu započeli krajem avgusta u ekstra preliminarnoj rundi. Prebrodili su nju, preliminarnu rundu, prvu, drugu i treću kvalifikacionu i postali jedini tim iz devete ili desete lige koji je došao do četvrte kvalifikacione. Žreb im je dodelio gostovanje sedmoligašu Staford Rendžeru. Timu dve lige iznad njih.

Skelmersdejl je pobedio sa 4:1 i po prvi put posle 50 godina obezbedio plasman u prvu zvaničnu rundu. Tamo će biti najslabije rangirani tim, ali dobiće priliku da odmere snage sa nekim trećeligašem ili četvrtoligašem. I ono podjednako važno – do sada su od nagrada zaradili oko 25,000 funti!

Pored njih, četiri osmoligaša prošla su u prvu zvaničnu rundu: Marin, Krej Voli Pejpers Mils, Kanvej Ajsland, Meldon & Tiptri.

Pogledajte kako su proslavili ovaj istorijski uspeh:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here