Pre(VAR)a u epizodi “kako to misliš potvrdio sam ofsajd, a želeo sam da kažem da je čist gol?!”

0
17763
Foto: Prtscreen

Utakmica Totenhem – Liverpul ostaće upamćena po najgorim sudijskim odlukama u modernoj istoriji Premijer lige.

Gospodin Sajmon Huper je išao iz greške u grešku, uglavnom na štetu Liverpula, kojem je poništio i čist gol, a Žoti prvi žuti karton dao zbog Udogijevog saplitanja o svoje noge. To je ono, samo najbitnije i najgore što je učinio, uz činjenicu da meč nije imao u svojim rukama, da je delio kartone kako bi pokušao da stekne autoritet koji nema.

Sudijska komisija je uputila javno izvinjenje Liverpulu priznavši da su sudije napravile veliku grešku na štetu gostujuće ekipe. U zvaničnom saopštenju, Komisija navodi da je došlo do nesporazuma i da je ljudski faktor, odnosno greška sudija, dovela do odluke na štetu Liverpula.

Ono što je još tragikomičnije jeste objašnjenje koje se nije pojavilo u zvaničnom saopštenju, ali je do njega došao ESPN. Navodno, došlo je do kompletnog nesporazuma putem audio konekcije na relaciji Sajmon Huper – VAR soba. Sudija za ekranom Daren Ingland pogrešno je razumeo šta treba da proveri, gol ili ofsajd! Komunikacija između sudija ide tako što VAR potvrđuje ili ne potvrđuje odluku sudija sa terena, a njihova prvobitna odluka bila je – ofsajd pozicija Daglasa Luiza u 32. minutu kada je dao gol.

Sudija u VAR sobi je mislio da proverava gol, pa nije ni izvlačio linije ofsajda, jer je bilo i bez njih i više nego očigledno da nema ni govora o nedozvoljenoj poziciji. On kaže “provera izvršena”, aludirajući na to da su sudije dole procenile da je gol, a Huper misleći da mu ovaj time potvrđuje ofsajd, poništava ga i igra se nastavlja.

U prevodu, sudije nisu bile u stanju da kažu reč dve više da utvrde šta treba da uradi VAR i ceo stadion na video bimu i ceo svet na TV ekranima vidi ono što oni ne mogu međusobno sa samo malo više koncentracije da svoj posao urade kako treba.

Na kraju, Totenhemu se pišu bodovi, Liverpulu ostaju oba crvena kartona i gorak ukus u ustima. I još gore od toga, od izvinjenja sudijske komisije nemaju ništa, baš kao što nisu imali ni Vulvsi kada je Onana u prvom kolu napravio čist penal u nadoknadi vremena. Nazad nema, pa se nadamo da više neće biti posla za sudije u PL ove sezone, iako znamo da će pojesti vuk magarca i da ćemo uskoro opet gledati sudijski cirkus u najjačoj ligi na svetu…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here