Sprema se velika revolucija u Engleskoj: Liverpul i Junajted izneli predlog za velike promene u Premijer ligi!

0
955
premijer liga logo
Photo: Twitter/premierleague

Brojni engleski mediji preneli su vest koja bi mogla umnogome da promeni fudbal na Ostrvu i da izazove pravu revoluciju. Naime, Liverpul i Mančester Junajted pokrenuli su priču o projektu “Big Picture” koji će kompletno promeniti sliku stanja u najjačem rangu Engleske.

Dva najtrofejnija kluba u Engleskoj žele potpuno da promene strukturu takmičenja: da smanje ligu, da ukinu kup takmičenja, da ukinu padobranske isplate niželigašima, da promene plej-of i da obezbede drugačiji paket pomoći niželigašima. Takođe, žele da naprave specijalan krug klubova koji će imati pravo donošenja odluka o nekim važnijim pitanjima.

Ideja predstavnika Liverpula i Mančester Junajteda je da se Premijer liga smanji sa 20 na 18 klubova, s tim što bi broj ekipa u Čempionšipu, Ligi 1 i 2 ostao nepromenjen i brojao bi kao do sada 24 ekipe.

Devet klubova dobilo bi specijalno pravo glasanja i praktično bi se pitalo o svemu u Engleskoj: o biranju izvršnog direktora, o donošenju odluke da li neki inostrani vlasnik može da preuzme neki klub, kao i donošenju odluka o usvajanju novih pravila. Tih devet klubova je: vodeća šestorka sastavljena od Liverpula, Junajteda, Sitija, Totenhama, Arsenala i Čelsija, kojima bi bili dodati Vest Hem Junajted, Everton i Sautempton. Trenutno u Premijer ligi ima 20 klubova i kada se glasa o nekoj odluci potrebno je 14 glasova da bi se predlog usvojio. Po novom predlogu pravo glasanja imalo bi devet klubova, ali samo šest glasova bi bilo potrebno za neku odluku kako bi bila usvojena. To praktično znači da ako nešto odgovara klubovima velike šestorke, a recimo ne odgovara Evertonu, Vest Hemu i Sautemptonu, velika šestorka će glasati za, dok čak i da su ostala tri kluba protiv, to neće imati uticaj na konačnu odluku.

Jedan od predloga, koji bi svakako koristio EFL, je da se odmah stavi na raspolaganje iznos od 350 miliona funti, koji bi pomogao EFL i FA da nadoknade gubitke iz prošle i ove sezone. Što se tiče finansijske pomoći klubovima iz EFL, predlog je da se ukine padobranska isplata, koju su dobijali klubovi koji ispadnu iz Premijer lige, već da se uvede da 25% od ukupnog prihoda Premijer lige ide Fudbalskoj ligi.

Što se tiče ispadanja iz Premijer lige i plej-ofa Čempionšipa, i taj deo bi pretrpeo promene. Poslednja dva tima iz Premijer lige bi direktno ispala u Čempionšip, dok bi 16. išao u plej-aut, gde bi se sastao sa trećim, četvrtim i petim iz Čempionšipa. Predlog je i da se ukinu Liga kup i Komjuniti Šild i da sezona krene kasnije, kako bi prijateljske utakmice tokom leta mogle da se prošire.

Navodno je Vest Hem odbacio ovaj plan i iz kluba su izjavili da su protiv njega, i pored toga što su oni bili među odbranim klubovima. Sa druge strane, predsednik EFL-a Rik Peri pohvalio je vlasnika Liverpula Džona Henrija i vlasnika Mančester Junajteda Džoela Glejzera za ovu ideju i podržao je ovaj predlog.

Ukoliko bi ovaj predlog kojim slučajem bio usvojen, najviše bi koristio velikanima engleskog fudbala, koji bi pravila krojili po sebi, donosili odluke o tome ko može, a ko ne od imućnih ljudi da uđe u Premijer ligu i uzimali najveći deo kolača od tv prava. Pritom, konačno bi ukinuli Liga kup i Komjuniti Šild za koji godinama ističu da im je nepotreban. Takođe, ovo bi im dalo mogućnost da tokom leta igraju više pripremnih mečeva širom sveta i na taj način dodatno zarađuju.

Sve bi ovo dovelo da bogati budu još bogatiji, a razlika između velike šestorke i ostatka još veća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here