Nedorečeni majstor i večiti talenat – Džek, uživaj u penziji!

0
166
Foto: Skrinšot

Džek Vilšir je zvanično objavio kraj svoje igračke karijere, u tridesetoj godini života. Iako je izgradio sasvim solidnu karijeru, nekako se konstantno stiče utisak da je ostao nedorečen, da je imao još mnogo toga da ponudi, ali nikada nije uspeo da isporuči sav svoj talenat fudbalskoj planeti.

Dete Arsenala, stigao je na Emirate 2001. godine u omladinsku školu, a sedam leta kasnije je debitovao za prvi tim. Džek je još kao šesnaestogodišnjak igrao seniorski fudbal. U septembru 2008. je debitovao u PL, u meču između Arsenala i Blekburna. U sezoni 2010/11, Vilšir je kao tinejdžer odigrao čak 35 premijerligaških utakmica. Ispostaviće se da mu je to jedina sezona u kojoj je zabeležio 30 ili više utakmica u karijeri. Zapravo, već narednu (11/12) je čitavu propustio zbog ozbiljne povrede.

Najbolji mladi igrač Arsenala, PFA tim sezone i PFA mladi igrač godine, to su najznačajnija individualna dostignuća u njegovoj karijeri, koja je krenula nizbrdo brže nego što je bilo ko mogao i da sanja. Taman kada su ljudi pomislili da sledi vrhunac fudbala koji će nam pružiti Vilšir, njegova karijera je zapravo samo nailazila na prepreke koje su jedino koristile da odlože ono što se vidi da je neizbežno – neslavna penzija i kačenje kopački o klin.

Epizode u Boltonu, Vest Hemu, Bornmutu i Orhusu nisu bile ono što je Džek sanjao kao klinac, ali nažalost, one su mu tada bile jedina mogućnost i opcija. Od 2010. godine jedva da je i skupio oko 60 utakmica u kojima je igrao. Počela je dobro i reprezentativna karijera, ali isto kao i sve u karijeri Engleza, ostalo je nedorečeno. Dani Alveš ga je svojevremeno poredio sa Iniestom i Ćavijem, aludirajući na to da će Vilšir u budućnosti prestići pomenutu dvojicu.

Završilo se na tome da je došlo do raznih skandala, u kojima je baš on bio u centru pažnje, poput onog hapšenja u noćnom klubu iz 2010. godine. Naslovna strana prestižne fudbalske simulacije FIFA 12 je takođe jedno od značajnijih dostignuća. Kada pomislite da smo mogli da pričamo o raznim trofejima i individualnih priznanjima svetskih razmera, ovo zaista zvuči pomalo neukusno. Ipak, Džek Vilšir je, takav kakav je bio, ostavio makar neku zaostavštinu i mi mu želimo sreću u penziji.

Pisali smo ranije da bi mu Arsenal mogao ponuditi mesto trenera u akademiji, ali još uvek je rano pričati o takvim stvarima. Džek, srećno i uživaj!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here