U Miltonu golman nije samo golman, već i štoper

0
1131
rasel martin
Photo: Twitter/MKDonsFC

Interesantne metode menadžera MK Donsa.

Sigurno se sećate bivšeg štopera Noriča Rasela Martina. Igrao je za Kanarince punih devet godina, od 2009. do 2018. Potom je potpisao za Volsol, gde se zadržao šest meseci, a nakon njih došao je u MK Dons. Kada je u novembru prošle godine Pol Tisdejl dobio otkaz, Martin je pravo iz kopački ušao u cipele i postao menadžer kluba iz Miltona.

Prošle sezone, koja u martu prekinuta zbog pandemije korona virusa, Martin je vodio MK Donse do opstanka, dok su ove rezultati na startu malo bolji i blizu su sredine tabele.


Dulwich Hamlet – Dorking Vanderers 4+ – Ovo mora doći!


Ipak, ono što Milton izdvaja od ostalih ekipa u Ligi 1 su njihove metode koje Rasel Martin primenjuje. Škot je uveo veliku inovaciju u načinu upotrebe golmana. Golman u modernom fudbalu nema obavezu da samo stoji na golu i brani, već i da zna sa loptom. Od čuvara mreža traži da su dobri u dodavanjima, da pomognu u gradnji akcija, i njihova uloga je znatno porasla u protekloj deceniji.

Martin je upotrebu golmana podigao na viši nivo. Andrju Fišer i Li Nikols pored pozicije golmana, često igraju i kao desni bekovi/desni štoperi, u situacijama kada Milton ima loptu. Ko je gledao utakmicu sa Sanderlendom u subotu verovatno je to primetio. Fišer je često napuštao 16 metara i širio na desnu stranu, kao bi napravio višak prilikom gradnje akcije i omogućio svojoj ekipi da napadne preko suprotne strane.

Milton je, zbog tih metoda, pravo osveženje Lige 1. Rasel Martin forsira igru sa dosta kratkih dodavanja. Njegov tim ima čak 65% poseda po meču i 452 po utakmici.

Na snimku ispod pogledajte o čemu je reč:  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here