Koji defanzivci u PL su “najubojitiji”?

0
276
trent aleksandar arnold
Foto: Twitter/@LFC

Često se u modernom fudbalu forsira igra u kojoj se od defanzivaca očekuje mnogo više od prostog zadatka i misije koja je nekada glasila: “obezbediti da ne primimo gol”. Štaviše, sam sport je toliko napredovao, da su sada pozicije mnogo izmenjenije, ne postoji više niti jedan pojedinac na terenu koji nema minimum tri ili četiri kako defanzivna, tako i ofanzivna zadatka.

Kada govorimo isključivo o bekovima, nekako je sve počelo od Liverpula i njihove transformacije pozicija na kojoj deluju Robertson i Trent Aleksander-Arnold, trenutno jedan od najboljih, ali i najubitačnijih, tandema u evropskom fudbalu. Ogroman plus kod odbrambenog igrača jeste njegova mogućnost da pošalje kvalitetan tzv. ključni pas u završnu trećinu, odnosno dodavanje iz kojeg će, u naredna dva ili tri poteza, proizaći šansa za gol. Ko je od defanzivaca u PL prošle sezone poslao najviše takvih dodavanja?

Prvi je, kao što ste verovatno svi i očekivali, Trent. TAA je imao čak 42 ključna pasa iz igre u sezoni iza nas. Odmah iza je, možda i malo iznenađenje, Mark Kukurelja, sa samo dva manje (40). Slede, redom: Ris Džejms (39), Markos Alonso (34), Endi Robertson (33), Žoao Kanselo (33), Lukas Dinj (31), Meti Keš (28), Emerson Rojal (28) i Serhio Regiljon (25).

Zanimljivo je da u top10 nema niti jednog fudbalera iz Arsenala ili Mančester Junajteda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here