Kardif vs Bristol – Rivalstvo koje traje 100 godina

0
1655
kardif i bristol
Photo: Twitter/CardiffCityFC

Engleska protiv Velsa. Bristol protiv Kardifa. Dva grada koja razdvaja bristolski kanal.

Rivalstvo Bristol Sitija i Kardifa traje puni vek, još od 1915. kada su odigrali prvi duel. Generalno, kada god se sastanu tim iz južnog Velsa i neki tim iz Bristola tenzija je velika. Tako da su i Njuport Kaunti i Bristol Rovers znali da odigraju veoma napete duele, sa dosta tenzije na i van terena.

I za jedne i za druge ovo je druga najveća utakmica. Kardifu je najvažnija ona sa Svonsijem, dok je Bristolu gradski derbi sa Roversom prioritet. Ipak, kako Siti i Roversi dugo godina ne igraju u istom rangu, na Ešton Gejtu svake godine jedva čekaju dane kada će se sastati sa Plavim pticama.

Stadion Kardifa i Ešton Gejt deli samo 44 milja, reka i nekoliko mostova. Ovaj derbi poznat po imenu Severnsajd razvio se u jedno veliko rivalstvo godinama unazad.

Tokom istorije odigrali su 94 međusobna duela: 84 u ligi i 10 u kupovima. Bristol Siti je nešto uspešniji sa 38 pobeda, naspram 35 svog rivala.

I jedni i drugi imaju utakmice koje će pamtiti i generacije prepričavati. Kardif je pre 10 godina pobedio sa 6:0 na Ešton Gejtu. Bristol je 1933. slavio sa 5:1 na startom Ninian Parku. Znali su i jedni i drugi da postignu i po pet golova na svom terenu, a jednom su se sastali i u plej-ofu gde je Kardif odneo pobedu i otišao u finale. Bilo je to u sezoni 2002/03.

U današnju utakmicu oba tima ulaze iz pobeda u prethodnom kolu kojima su prekinuli duge serije bez pobede. Kardifova je iznosila četiri meča, ona Bristolova pet.

Možda je to naša sedma utakmica u 20 dana, ali je utakmica uživo na televiziji, derbi za klub i navijače i igrači su svesni toga. Ulazimo u duel puni energije i samopouzdanja posle pobede u utorak.

Siguran je u svoje igrače Din Holnden, menadžer Bristola. Njegov kolega sa druge strane, zna o kakvom se meču radi.

Jasno je, ovo nije utakmica kao i svaka druga. Utakmice sa Svonsijem i Bristolom su utakmice gde se ide na pobedu i na tri boda. Samo se misli na utakmicu.

U poslednjih sedam duela Kardif je uspešniji i ima pet pobeda, naspram dve Bristola. Ipak, poraz od Bristola u derbiju prošle godine bio je koban po Nila Vornoka, koji je dobio otkaz u Kardifu posle tog susreta. Nil Heris je trenutno 13. na tabeli Čempionšipa sa svojim timom koji je prošle godine bio učesnik plej-ofa. Možda neće dobiti otkaz usled poraza (mada ni to ne bi iznenadilo), ali bi sa njim bio u znatno teškoj situaciji. Din Holden, sa druge strane, ima problem sa povredama jer su Alfi Mouson i Andreas Vajman van terena zbog težih povreda, dok problem predstavlja i veoma loš Famara Đađeđu koji još uvek nije postigao gol, a prvenstvo traje skoro dva meseca. U Kardifu je glavna uzdanica Liverpulov Hari Vilson koji je na poslednje tri utakmice postigao dva gola i zaista pravi razliku u ovoj ligi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here