Erling Haland u Pepovom sistemu – da li će Norvežanin uspeti odmah da se snađe?

0
258
Foto: Twitter/@ManCity

Pep Gvardiola je neko ko je veoma specifičan lik, trener koji je razvio svojevrsni sistem po kojem po kojem su igrali svi klubovi koje je trenirao. Španac je doveo fudbal na neki drugi, apstraktniji nivo, a posledice toga mogu ponekad da budu baš “zavrnute” i specifične. O čemu tačno govorimo?

Veliki broj pojačanja koja su, u prethodnih nekoliko godina, pristigla na Etihad, suočavala su se sa istim problemom -nerazumevanje uloge koja je stvorena za njih u timu, kao i problem sa adaptacijom na pomenuti Gvardiolin sistem. Kanselo, Zinčenko, Rodri, pa sada i Griliš, sve su to igrači kojima je bilo potrebno određeno vreme da “proigraju” u dresu Mančester Sitija.

Zinčenko je u više navrata i sam govorio kako mu je bilo teško da razume šta se to od njega traži na terenu. Pep je slične probleme imao i sa Kanselom, koji je bio, u jednom momentu, na izlaznim vratima kluba, ali se situacija sredila i postao je jedan od najboljih igrača u Evropi. Najsvežiji primer cele situacije je Džek Griliš, koji još uvek nije uspeo da se pronađe, odnosno odgonetne sopstvenu ulogu koju bi trebalo da ima u ekipi. Za fenomenalne partije Engleza ćemo morati malo da pričekamo, a sada se postavlja pitanje – da li će Erling Haland, jedno od najvećih pojačanja u trenerskoj karijeri Pepa Gvardiole, uspeti odmah da se snađe u njegovom sistemu?

Erling Haland je, još pre Borusije iz Dortmunda, igrao u Moldeu i Red Bul Salzburgu. Ono što ga je prodalo u Bundesligu jesu odlični nastupi i pre svega izuzetan napadački učinak u Austriji, za veoma kratko vreme. Generalno, tokom većeg dela svoje karijere, a ponajviše u Dortmundu, Haland ima konstantno visoke brojke što se tiče tzv. “gol po minutu” parametra. Često se dešavalo da postigne veći broj golova nego što je odigrao mečeva za svoj klub u toj sezoni. Ali, uloga mu je bila mnogo jednostavnija od one koju će imati u Mančester Sitiju, u to budite sigurni.

Često fudbalski analitičari navode baš nemačku ligu kao “ligu napadača”, odnosno takmičenje u kojem ofanzivci najviše i najlakše dolaze do izražaja. Borusija je igrala, kao i između ostalog Salzburg, veoma brz i moderan fudbal, ali generalno nije ekipa koja će i po osamdeset minuta da ima loptu u nogama i tako kontroliše dešavanja na terenu. Erlingu se (pre)često ostavlja ogroman prostor na protivničkoj polovini, kako bi Norvežanin mogao da, u maksimalnoj brzini, iskoristi neku (polu)kontru svog tima.

Pep Gvardiola u Sitiju voli da igra bez klasičnog napadača, iako mu nije strano da svoj sistem adaptira i za jednog istinskog centarfora. Naravno, Haland će morati svoju igru i kretanje da prilagodi stilu fudbala koji gaje “Građani”. Ključna stvar će biti razumevanje Gvardiolinih ideja i sprovođenje istih u delo na terenu. Moraće se gledati i kompatibilnost ostalih igrača sa Norvežaninom, kako bi njegov učinak mogao da dostigne svoj maksimum.

Svakako ne treba da vas začudi ukoliko Erling ne bude naročito efikasan u nekoliko uvodnih mečeva u PL. To je sve nešto što se već percipira kao normalna stvar u Mančester Sitiju, pojačanjima je potrebno određeno vreme da “kliknu”. Ukoliko je potrebna i neka gruba prognoza – 23 pogotka za Halanda u prvoj sezoni u Engleskoj, pod uslovom da ostane zdrav i izbegne povrede, a svi se nadamo da će tako biti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here