Analiza Liverpulovog veznog reda – Klop sam protiv svih!

0
3792
Foto: Twitter/@EmiratesFACup

Jirgen Klop je ovog leta doveo Darvina Nunjeza i mladog beka Aberdina Kalvina Remzija, propustio je Oreljana Čuamenija, koji je izabrao Real Madrid i sada je pitanje svih pitanja – da li je Liverpulu potreban još jedan čovek u veznom redu?

Po dolasku na pripreme na Tajland, Klop je pokrenuo zanimljivu debatu koja je izazvala različite reakcije među navijačima i javnosti u Liverpulu.

Glavna tema jeste – da li je ovom timu Liverpula potreban još jedan vezni vrhunskog kvaliteta?

Ništa mi nije jasno. Ljudi mi govore o toj diskusiji koja se pokrenula, a poslednja stvar koja meni prolazi kroz glavu je da dovedemo još jednog vezistu. Ne, mi nećemo to učiniti, to mogu da vam potvrdim. Ne mislim da će se išta dogoditi, iako nikada ne možete znati da li će neki igrač doći i reći “želim da idem”, ali do sada to niko nije učinio. Ako se to dogodi, onda ćemo možda razmisliti. Ali, u ovoj situaciji, zašto bismo dovodili ikog? Možemo da prođemo tu temu, odakle da počnem? Dakle, Fabinjo, Henderson, Tijago, Milner, Keita, Džons, Eliot, Karvaljo, Oks. I sada možete da mi kažete kakvog igrača nemamo u timu? – zapitao je Klop.

Foto: Twitter/@LFC

Nemac očigledno ima poverenja u svoje vezne igrače, i na papiru ima pregršt kombinacija za trojicu startera, a u protekloj sezoni najviše je igrao trio Fabinjo – Henderson – Tijago, čak 11 puta. Po pet puta su mečeve počeli Fabinjo, Henderson i Džons, odnosno Fabinjo, Henderson i Keita.

Niko ne može da ospori Klopov argument da brojčano ima dovoljan broj veznih igrača, međutim, Nemac bi morao da se potrudi da opravda zbog čega Liverpulovi vezisti nisu efikasniji u poslednjoj trećini terena.

Fabinjo je bio najefikasniji u protekloj sezoni sa osam golova, od toga je tri dao iz penala, a ima i jednu asistenciju. Procentualno, postizao je 0,2 gola po 90 minuta, i imao 0,02 asistencije po meču. Sledeći je Keita sa četiri gola i tri asistencije, prosečno po 90 minuta – 0,17 i 0,13.

Najbolji asistent bio je Henderson sa šest asistencija, uz tri gola, procentualno “per 90” – 0,07 i 0,14.

Ja vrlo dobro znam te stvari, da mi ne postižemo golove iz sredine, ali šta mi zapravo želimo? Ta “zlatna krava” nam proizvodi sve ostalo. DA li želimo veznog igrača koji je visok 195 i odlazi u protivnički šesnaesterac i postiže golove? Da li nam to nedostaje? Imamo tri igrača koji mogu da igraju na poziciji 6, Fabinja, naravno, kao i Hendersona i Milnera. Kreativnost? Ako dovedemo igrača samo za to, onda ćemo direktno otežati Harviju, Džonsu i Fabiju Karvalju. Oni svi mogu da igraju na različitim pozicijama. Džons može da igra i liniju ispred Harvija i Fabija. Možemo da menjamo i sistem, možda sa ovim igračima možemo da igramo sa “desetkom” i sa dva zadnja vezna. Dakle, gde nam je tu potreban još jedan vezni? – dodao je Klop.

foto: liverpoolfc.com

Medijima nedeljama kruži priča da je Džud Belingem jedina istinska meta Liverpula, ali tek za naredno leto. Borusija Dortmund ga je precenila na 120 miliona evra i Liverpul ovog leta neće ući u tu trku.

Belingem nije na tržištu, tako da je to prvi problem. Zapravo to je jedini problem sa njim – podsetio je Klop, čime je jasno stavio da bih ga u nekom trenutku rado imao u timu.

Nemac sigurno zna nešto što navijači ne znaju. Oni se plaše jer Milner ima 36 godina, Henderson 32, Tijago 31 i sklon je povredama. Keiti i Oksu nedostaje konstantnost. Keita nije nijednom do sada u Liverpulu odigrao više od 50% mečeva u jednoj sezoni, a u proseku po meču ne igra više od 60 minuta!

Oksova statistika je još lošija, jer je najviše igrao u svojoj prvoj sezoni, čak 43,7% mečeva, ali takođe ne prelazi više od trećine mečeva po sezoni i u proseku igra do 50 minuta po utakmici.

Harvi Eliot je verovatno igrač kome se Klop najviše nada ove sezone.

Ne smemo da zaboravimo da je Harvi Eliot bio naš najbolji igrač u prve četiri utakmice prošle sezone. Potom je doživeo tešku povredu i za mladog igrača bilo je teško da se kasnije vrati. Sada deluje potpuno spremno, biće mu potrebno malo sreće. Džons je fenomenalan igrač. Karvaljo je blistao u Fulamu, zašto bismo imali takve igrače da im kažemo da su deveti broj u veznom redu? Ostavite prostor za te momke da se dokažu – zaključio je Klop.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here