Znate li ko je jedini igrač koji je otišao u zatvor zbog dešavanja na terenu?

0
2467
foto: screenshoot

Bio je to 16. april 1994. godine kada je zbog incednta na terenu jedan igrač odslužio zatvorsku kaznu. Tako nešto je prvi put viđeno u svetu fudbala.

U pitanju je neponovljivi Dankan Ferguson. Tada, napadač škotskog Rendžersa, je glavom udario defanzivca Reit Roversa, Džona Meksteja. Uradio je Zidanov kultni potez pre samog Zinedina a da stvari budu gore, nije ciljao u grudi kao Francuz već je išao direktno u glavu.

Ferguson je osuđen nakon toga na tri meseca zatvora zbog ovoga i to je predstavljalo presedan na fudbalskim terenima. Uložio je žalbu ali sud to nije prihvatio jer mu je ovo bila već treća optužnica za napad na drugu osobu.

Tako je rekordno pojačanje Rendžersa od 4 miliona funti provelo 44 dana u zatvoru pre nego što je bio pušten. Takođe je dobio i zabranu od 12 mečeva od strane škotske fudbalske asocijacije.

Godinama nakon toga, Ferguson je opisivao taj incident kao “ništa specijalno” ali mu je značilo što je u zatvoru dobio toliko pisama podrške od navijača.

Bilo je pogrešno što sam bio tamo i mislim da je dosta ljudi to prepoznalo. Nije kao da sam uradio nešto loše. Bože, to nije bilo ništa specijalno. Navijači su mi pomogli da prebrodim to. Puno njih mi je pisalo. Bila su to neverovatna pisma podrške. Pročitao sam sve jer tamo imate puno vremena – rekao je Dankan.

Da li je bilo “ništa specijalno”? Verovatno i ne baš. Mekstej je nakon tog incidenta prestao da se bavi fudbalom, borio se sa depresijom i čak se razveo od žene.

Procenite i sami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here