Tri kandidata i samo jedna titula – Prevaga leži u treneru?

0
195
foto: thenationalleague.org.uk

Za ovaj tekst čemo morati da se spustimo čak do petog ranga engleskog fudbala gde nas očekuje izuzetno zanimljiva borba za titulu. Nakon što više nema finansijski nadmoćnog Stokporta, ove godine gledamo znatno interesantniju trku u borbi za promociju i trofej.

Samo osvajač lige ima direktan plasman u Englesku Fudbalsku Ligu, ondosno Ligu 2. Trenutno na tom mestu se nalazi Nots Kaunti ali još dve ekipe dišu za vratom. Tu je i sada svetski poznat Reksam kao i Česterfild.

Tabela trenutno pokazuje da je Nots Kaunti lider na tabeli sa 54 boda i 23 odigrane utakmice. Reksam drži drugo mesto sa 50 bodova u 22 utakmice dok je na trećem mestu Česterfild sa 43 boda i 21 odigranom utakmicom.

Ono što bi moglo da bude prevaga na samom kraju sezone jeste imena koja sede na klupama ovih ekipa. Proći ćemo svakog od ova tri trenera i videti ko ima najveće šanse da osvoji titulu.

Reksam

Iako bi možda trebalo da krenemo od lidera, krenućemo od kluba koji je u vlasništvu Rajana Rejnoldsa i Roba Mekelhenija. U Engleskoj se vodi dosta polemike kada su u pitanju ove tri ekipe i kada se priča o klubu iz Velsa i kako Reksam ima najslabijeg menadžera. Ipak, to možda nije tako. Fil Parkinson možda nije taktički podkovan kao Luk Vilijams (Nots Kaunti) i možda nije iskusno ime kao što je Pol Kuk (Česterfild) ali je sjajan menadžera kada u timu imate velika imena. Fil je tip trenera koji zna kako iz igrača da izvuče najbolje i kako da se ispolji sav talenat koji igrači u njegovom timu poseduju. Baš takav slučaj je imao i kada je predvodio Bredford Siti i kada ih je uveo u Ligu 1. Definitivno jeste najslabije ime ali daleko od toga da predstavlja neku manu kada je u pitanju ovaj klub.

Zanimljiv je i stil igre koji preferira Parkinson. Naime, iako deluje da Reksam i Nots Kaunti igraju na sličan način, Filova ekipa igra mnogo direktniji fudbal sa više šansi. Reksam stvara prilike za gol veoma lako, brzo ali isto tako i dozvoljavaju veliki broj prilika. Interesantno je da su, gledajući ove tri ekipe, postigli najviše golova nakon 80. minuta. Čak 9! Jasno je da ih nikada ne treba otpisivati i da je Parkinson usadio taj pobednički mentalite u igrače. Videćemo hoće li to biti dovoljno i za promociju u viši rang.

reksam stadion
Photo: Twitter/Wrexham_AFC

Nots Kaunti

Prelazimo na vodeću ekipu na tabeli. Ono što je do sada pravilo razliku u korist Nots Kauntija i što bi moglo da bude ključno u borbi za titulu i promociju jeste ime na klupi, Luk Vilijams. Relativno mlad menadžera (42 godine) koji je do sada imao samostalan posao samo u Svindonu i to na jednu sezonu. Uglavnom je radio kao pomoćni trener u Svindonu, MK Donsima i Svonsiju. Ekipa Nots Kauntija je već imala jasno uspostavljen sistem ali je to Vilijams znatno unapredio i odlično podelio uloge igračima.

Vilijams je verovatno najbolji taktičar od tri menadžera ali ono što mu nedostaje jeste iskustvo. U pitanju je mlad menadžer koji brzo uči ali ne uspeva uvek da uspostavi sve taktičke zamisli na terenu. Nots Kaunti ima ubedljivo najviše dodavanja u Nacionalnoj ligi (13,211). Imaju određen stil igre koji je sličan ekipi Reksama ali sa manje stvorenih šansi. Primera radi Reksam ima 7938 dodavanja i često su mnogo opasniji po gol nego Vilijamsova ekipa. Ono što je pozitivna stvar za Kaunti jeste da ekipa ne paniči i ne odustaje od svog stila čak i kada ne ide. Mnogo lakše kontrolišu utakmicu tako i opasnost po svojo gol svode na minimum. Stoga kada je u pitanju trka za titulu, Luk Vilijams je definitivno ogroman plus za Nots Kaunti.

Foto: www.nottscountyfc.co.uk

Česterfild

Najveće ime, možda i u čitavoj petoj ligi, sedi na klupi Česterfilda. Pol Kuk je prošle sezone radio u Ligi 1 stoga je jasno zašto je to slučaj. “Kuki” (Cookie) je na početku sezone bio ta prevaga za ekipu Česterfilda. Verovalo se kako je on predobar za ovaj nivo fudbala ali kako je sezona odmicala, to nije bio slučaj. Doveo je dobra pojačanja tokom letnjeg prelaznog roka, sve zahvaljujući imenu koje poseduje. Ono što je glavni problem ove sezone jeste konstantnost. Kada Česterfild nije na potrebnom nivou, izgledaju kao prosečna ekipa iz Nacionalne lige. Tolike oscilacije nisu dozvoljene ako želite titulu. Prosto je neverovatno koliko je loše Kukova ekipa izgledala u porazu od Halifaksa (1-0) i da je to ista ekipa koja je savladala Reksam pre toga.

Za razlike od Reksama i Nots Kauntija, Česterfildu nedostaje konstantnost. Na kraju prethodne sezone jasno je bilo vidljivo da Pol puca pod pritiskom te je njegova ekipa tako ispala iz trke i na kraju završila na sedmom mestu (poslednje koje vodi u plej of). Isti pritisak ga čeka i ove sezone i videćemo hoće li Kuk izdržati jer ima znatno bolji tim u odnosu na prethodnu sezonu.

Ko je vaš favorit za direkatan ulazak u viši rang?

česterfild stadion
Photo: Twitter/ChesterfieldFC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here